Dünya'dan taziye mesajları

Kahramanmaraş'ın pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.4 deprem sonrası dünyanın dört bir yanından taziye ve destek mesajları gelmeye başladı.

Yayınlanma: 11:02 06-02-2023
Güncellenme: 16:02 06-02-2023
Dünya'dan taziye mesajları

AZERBAYCAN

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,4 büyüklüğündeki deprem dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Aliyev mesajında, "Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve kardeş Türkiye'nin birçok yerinde hissedilen şiddetli deprem sonucu çok sayıda can kaybı ve yıkım haberi bizleri derinden üzdü.

Bu zor zamanda her türlü yardıma hazır olduğumuzu ifade ediyor, size, hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına, kardeş Türkiye halkına şahsım ve Azerbaycan halkı adına taziyelerimi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyor, depremin etkilerinin bir an önce ortadan kalkmasını diliyorum." ifadelerine yer verdi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov'un, Türkiye'de meydana gelen depremde hayatını kaybedenler için Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a taziye mesajı gönderdiği bildirildi.

Azerbaycan Savunma Bakanı Hasanov mesajında, Türkiye'de meydana gelen şiddetli depremde can kayıplarının ve yaralıların olduğuna dair haberin kendilerini derinden üzdüğünü belirterek, "Biz her zaman kardeş Türkiye'nin yanındayız. Bu faciada hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarının acısını paylaşıyor, ailelerine başsağlığı diliyorum. Tüm yaralılara Allah'tan şifalar diliyorum. Allah rahmet etsin" ifadelerini kullandı.

KKTC

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,4 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Türkiye'ye taziye ve geçmiş olsun dileklerini iletti.

KKTC Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Tatar, Kıbrıs Türk halkı adına Türkiye'nin acısını yürekten paylaştıklarını belirterek, can kaybının az olmasını dilediklerini bildirdi. Türkiye ile her zaman dayanışma içinde olduklarını kaydeden Tatar, "Kayıplarımıza Tanrı'dan rahmet, yaralı kardeşlerimize acil şifalar ve ana vatan Türkiye'mize büyük geçmiş olsun dileklerimi, şahsım ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarım adına büyük bir üzüntü, acı ve kederle iletirim." ifadesini kullandı.

UKRAYNA

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, sosyal medya hesabından Türkiye'ye taziye mesajını iletti. Zelenskiy, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Türk halkına ve Türkiye'deki depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerimi iletiyor tüm yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu zor zamanda Türk halkının yanındayız. Afetin sonuçlarının üstesinden gelmek için gerekli yardımı sağlamaya hazırız." ifadelerini kullandı.

PAKİSTAN

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,4 büyüklüğündeki depremde yaşanan can kayıpları sebebiyle taziye mesajı paylaştı. Şerif, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin güneydoğusunu vuran bu büyük deprem haberi derinden üzdü. Yaşanan can ve mal kayıpları nedeniyle kardeşim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve kardeş Türkiye halkına en derin başsağlığı dileklerimi iletiyorum." ifadesini kullandı

MISIR

Mısır, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,4 büyüklüğündeki depremde yaşanan can kayıpları sebebiyle taziye mesajı paylaştı. Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Mısır'ın Türkiye ve Suriye'de depremde hayatını kaybedenler için taziyelerini sunduğu belirtildi. Türk ve Suriye halklarına en içten taziyelerin iletildiği ve yaralılara acil şifa dileklerinde bulunulduğu kaydedilen açıklamada, Mısır'ın "bu felaketle yüzleşmek için yardıma hazır" olduğu ifade edildi.

KAZAKİSTAN

Kazakistan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Tokayev mesajında, Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen şiddetli depremde yaşamını yitirenler için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a başsağlığı diledi. Tokayev, mesajında, "Türkiye Cumhuriyeti'nde meydana gelen şiddetli deprem sonucunda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği haberini derin bir üzüntüyle aldım. Bu zor anda Kazakistan halkı ve kendi adıma hayatını kaybedenlerin ailelerine ve tüm kardeş Türk halkına başsağlığı diliyorum." ifadesini kullandı.

ABD

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD’nin her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğunu belirtti. Açıklamada “ABD, bugün Türkiye ve Suriye'de meydana gelen yıkıcı deprem haberlerinden derin endişe duyuyor. Gerekli her türlü yardımı sağlamaya hazırız. Başkan Biden, en çok etkilenenlere yardım etmek adına ABD'nin müdahale seçeneklerini değerlendirmeleri için USAID ve diğer federal hükümet ortaklarına talimat verdi. Türkiye Hükümeti ile koordineli olarak durumu yakından izlemeye devam edeceğiz” denildi.

RUSYA

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da, "Deprem nedeniyle Türkiye'ye 100 kişilik arama kurtarma ekibini taşıyan 2 adet İl-76 uçağı gönderilmeye hazır" denildi.

Vladimir Putin

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,4 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziye mesajı göndererek "Gerekli yardımı sağlamaya hazırız” dedi.<br />
Putin mesajında “Sizden kurbanların ailelerine ve arkadaşlarına en içten taziye ve desteklerimizi iletmenizi, ayrıca felaket sonucu yaralanan herkese acil şifa dileklerimi iletmenizi rica ediyorum. Bu konuda gerekli yardımı yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı

AVRUPA BİRLİĞİ

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de yaptığı açıklamada, “Yıkıcı deprem bu sabah Türkiye ve Suriye’de yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine ve çok daha fazlasının yaralanmasına neden oldu. Düşüncelerimiz Türkiye ve Suriye halklarıyla birliktedir. AB yardıma hazır” ifadelerini kullandı.

Avrupa Komisyonu’nun sitesinde yayımlanan açıklamada, AB’nin, AB Sivil Koruma Mekanizması’nı harekete geçirme talebine yanıt olarak Türkiye için arama kurtarma ekiplerini seferber ettiği belirtildi.

Açıklamada, “Sahadaki ilk müdahale ekiplerini desteklemek için Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Fransa, Yunanistan, Hollanda, Polonya ve Romanya'dan 10 ‘Şehirde Arama ve Kurtarma’ ekibi hızla seferber edildi. İtalya ve Macaristan da kurtarma ekibi göndermeyi Türkiye'ye teklif etti. AB'nin Acil Müdahale Koordinasyon Merkezi, gerekirse daha fazla desteği koordine etmek için Türkiye'deki yetkililerle doğrudan temas halinde” ifadelerine yer verildi.

AB’nin Copernicus uydu sisteminin de acil durum haritalama hizmeti sağlamak üzere aktif hale getirildiği belirtilen açıklamada, AB’nin ayrıca insani yardım programları aracılığıyla Suriye’de etkilenenleri de desteklemeye hazır olduğu ifade edildi.

HOLLANDA

Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye ve Suriye'deki yıkıcı deprem haberleriyle şoke olduk. Düşüncelerimiz kurbanlar, aileleri ve yaralı çok sayıda Türk ve Suriyeli ile birlikte. Hollanda, Türkiye'ye Kentsel Arama ve Kurtarma ekibi gönderecek. Bu ekip, polis ve askeri personel, ilk yardım ekipleri ve itfaiyecilerden oluşmaktadır” dedi.

NATO

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Çavuşoğlu ile temas halinde olduğunu belirterek, “Bu korkunç depremin ardından müttefik Türkiye ile tam dayanışma içindeyiz” dedi.

ERMENİSTAN

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,4 büyüklüğündeki depremle ilgili yaptığı açıklamada, taziyelerini ileterek, “Ermenistan yardım sağlamaya hazır” dedi.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye ve Suriye'de çok sayıda can kaybına neden olan yıkıcı deprem haberinin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kurbanların ailelerine başsağlığı diliyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Ermenistan yardım sağlamaya hazır” ifadelerini kullandı

HİNDİSTAN

Hindistan Başbakanı Modi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye'de meydana gelen deprem nedeniyle can ve mal kaybının acısını yaşıyoruz. Yaslı ailelere taziyelerimi iletiyorum, yaralılara acil şifalar diliyorum. Hindistan, Türkiye halkıyla dayanışma içinde ve bu trajediyle başa çıkmak için mümkün olan her türlü yardımı sunmaya hazır” ifadelerini kullandı.

İSRAİL

Başbakan Netanyahu açıklamasında şunları kaydetti;
“Bölgemizi vuran depremin ardından Türkiye vatandaşlarına bu zor dönemde tüm İsrail vatandaşları adına taziyelerimi sunuyorum. Türk hükümetinin talebi üzerine, tüm yetkililere tıbbi, arama ve kurtarma yardımı sağlamak için acil hazırlık yapmaları talimatını verdim. Dışişleri ve Savunma Bakanları zaten muhataplarıyla temas halindeler ve önümüzdeki saatlerde mümkün olan en kısa sürede bir heyetin gönderilmesi konusunda anlaşacağız.”

İNGİLTERE

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İngiltere, 76 kişilik bir arama kurtarma ekibi, ekipman ve arama ve kurtarma köpekleri de dahil olmak üzere Türkiye'ye acil destek gönderiyor. Suriye'de ise İngiltere tarafından finanse edilen Beyaz Baretliler, müdahale için kaynaklarını seferber etti. Gerek olması halinde daha fazla destek sağlamaya hazırız” dedi.

Kaynak:
Editör: Onurcan Kurtay - onurcankurtay@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN