Cumhurbaşkanı Erdoğan: Biz hala F-16 meselesini sizlerle çözemedik

 CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, "Pazar günü Sayın Putin ile görüşmem olacak.Sayın Zelenski ile de görüşmem olacak."

Yayınlanma: 13:12 09-12-2022
Güncellenme: 13:12 09-12-2022
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Biz hala F-16 meselesini sizlerle çözemedik

Bu görüşmeyle birlikte istiyoruz ki Tahıl Koridoru'nu daha güçlendirelim" dedi. Terörle mücadeleye de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "NATO'da beraberiz, güzel ama geliyorsun Yunanistan'ın adalarını silahlarla, uçaklarla donatıyorsun. Biz hala F-16 meselesini sizlerle çözemedik. Parasını verdiğimiz halde çözemedik. Kıbrıs meselesini hakkaniyetli bir zeminde yeni ve somut adımlarla çözüme kavuşturulması için diyalogtan vazgeçmiyoruz" ifadelerini kullandı.  
Bu yıl 6'ncısı düzenlenen TRT World Forum, 35 ülkeden 100'ü aşkın uluslararası tanınırlığa sahip konuşmacının katılımıyla 'Geleceği Şekillendirmek: Belirsizlikler, Gerçekler ve Fırsatlar' temasıyla gerçekleştirildi. Şişli'deki bir otelde gerçekleşen forum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılış konuşmasıyla başladı. Foruma Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ile farklı ülkelerden akademisyenler, gazeteciler, politika belirleyicileri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri yer aldı.   
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de foruma, bağlantı ile katıldı.  

 

TÜRKİYE DİZİ İHRACATINDA DÜNYADA İKİNCİ SIRAYA YÜKSELDİ 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Burada yapılan tartışmalar iletişim sektöründe faaliyet gösterenler yanında ülkeyi yönetme sorumluluğu taşıyan siyasetçiler için de ufuk açıcı oluyor. TRT bu tür platformları vasıtasıyla iletişim mecralarında kalıcı izler bırakan milli yayıncılık kuruluşumuzdur. Amacımız tüm dünyada, iyinin doğrunun hakikatın sözcülüğünü yapmaktır. Son yıllarda her alanda olduğu gibi yayıncılık konusunda da ciddi mesafe aldık. Bir dönem yabancı dizilerin istilasına uğrayan ülkemiz bugün dünya çapında sinema, dizi, belgesel programlarına imza atıyor. İstanbul tabii ve tarihi güzellikleriyle değil, film ve dizileriyle de küresel çekim merkezi haline gelmiştir. Bugün Türkiye dizi ihracatında dünyada ikinci sıraya yükselmiştir. Toplam 150 ülke, 600 milyon kişiye ulaşan izleyici sayısıyla Türk dizileri Türkiye'nin doğru tanıtımında önemli rol oynuyor. Bu gelişme turizm rakamlarını da olumlu etkiliyor. Türkiye Yüzyılı'nın yayıncılık ayağını sizlerle inşa edecek, TRT'yi giderek güçlenen küresel marka haline dönüştüreceğiz" dedi.  
Erdoğan, hiç kimsenin dünyanın herhangi bir yerindeki sorunu görmezden gelme lüksü olmadığını vurguladı.  

İSTANBUL SÜRECİ BARIŞ İÇİN İDEAL MÜZAKERE ZEMİNİ OLMA ÖZELLİĞİNİ KORUYOR 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Covid-19 sürecinde kendi vatandaşlarımıza en iyi hizmetleri sunarken, salgınla mücadele çabalarına güçlü destek verdik. Maske, tıbbi donanım, aşı gibi her türlü malzemeyi dostlarımızla paylaştık. Salgın sürecinde ortaya çıkan manzara insanlık için umut verici olmamıştır. Rusya Ukrayna Savaşı yol açtığı ağır can kayıplarının yanında bölge ve dünya için çok ciddi insani, ekonomik ve politik maliyetler oluşturdu. Krizin en başından itibaren savaşın kazananı barışın ise kaybedeni olmaz. Bu ilkeyle yoğun bir diplomasi trafiği yürüttük. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü güçlü şekilde savunurken Rusya'ya yönelik akıl dışı politikalarla bölgedeki ateşin körüklenmesine de karşı çıktık. Gerek şahsımın Rusya ve Ukrayna liderleriyle yaptığı görüşmelerle, gerek ilgili kurumlarımızın temaslarıyla, dünyaya örnek teşkil edecek bir barış diplomasisine imza attık. İstanbul süreci, sahadaki gelişmelerle sekteye uğramış gibi görünse de halen kalıcı barış için en ideal müzakere zemini olma özelliğini koruyor" ifadelerini kullandı. 

PUTİN VE ZELENSKİ İLE GÖRÜŞME OLACAK 
Erdoğan,  "Rusya ve Ukrayna arasındaki esir takası da yine ülkemizin arabuluculuğunda gerçekleşti. Savaş nedeniyle Ukrayna ve Rusya'dan tahıl başta olmak üzere kritik ürünlerin sevkiyatının durması, Avrupa'dan Afrika'ya tüm ülkeleri etkileyen küresel çapta gıda krizine sebep olmuştur. Buğday olmadan ekmek olur mu? Unutmayalım ki şu buğdayın tanesinde çok şeyler var. Bir buğday tanesi yüz binlerce buğdayı üretiyor. Buğday o denli farklı bir nimet. Bu krizi çözmek amacıyla pazar günü Sayın Putin ile görüşmem olacak. Aynı şekilde Sayın Zelenski ile de görüşmem olacak. Bu görüşmeyle birlikte istiyoruz ki Tahıl Koridoru'nu daha güçlendirelim ve Sayın Putin'in de ifadesiyle öncelikle az gelişmiş ülkelere bu tahıl koridorundan, tahıl ambarından bu imkanları gönderelim. Türkiye, savaşın sebep olduğu enerji krizinin açılması için de öncü rol oynamayı sürdürecektir. Tüm dünya samimi ve gerçekçi gayretlerimizi takdir etti. Türkiye krizin değil, çözümün safında duruyor. Türkiye tüm insanlığın hayrı için çaba harcıyor" diye konuştu.  

TERÖRİSTLERLE VERDİĞİMİZ MÜCADELE BİZE KİMSE HESAP SORAMAZ 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Avrupa'nın karşı karşıya olduğu meselelerin çözümünde de kilit rol oynama potansiyeline sahiptir. Bunun için önce Avrupa'nın diplomatik ve ekonomik ilişkilerden terörle mücadeleye kadar her konuda ülkemize yaklaşımını müttefiklik ve ortaklık ruhuna uygun şekilde değiştirmesi gerekiyor. Türkiye'nin mücadele ettiği terör örgütlerine gizli açık destek veren teröristleri himaye eden, tarafı olduğu her meselede, karşısında yer alan bir Avrupa ile ortak bir gelecek hayali kurmamızın zor olduğu açıktır. Avrupa Birliği tam üyeliği sürecinde maruz kaldığımız aleni haksızlıkları, uygulanan örtülü ambargoları bize uygulanan örtülü ambargoları, insani meselelerin şantaj meselesi haline getirilmesi gibi nice sorunları saymıyorum bile. Biz ikinci dünya savaşından sonra tercihimizi Avrupa'yla birlikte yol yürümekten yana kullanmış bununla soğuk savaş döneminin yükünü omuzlamış ülkeyiz. Siyasi, askeri, ekonomik desteğimizle Avrupa'nın güvenliği ve refahını sürdürmesine verdiğimiz katkıları kimse inkar edemez. Yaptığımız onca fedakarlığa rağmen, birliğimizi ve beraberliğimizi tehdit eden terör örgütleriyle mücadelemizde yalnız bırakıldığımızı asla unutmayacağız. Binlerce tır silah, mühimmat, araç, gereç, ülkemin güneyinde Suriye'nin kuzeyindeki terör örgütlerine gönderilmiştir. Bunu gönderen ülke bakıyorsunuz NATO'da beraber olduğumuz ülke. NATO'da beraberiz de bu terör örgütlerine bunca silah, mühimmat, araç gereci nasıl gönderirsin? Yok diyor böyle bir şey. Bütün video yayınlarının hepsini kendilerine gösterdik, gösteriyoruz. Türkiye'ye bunları anlatamazsınız. Çünkü biz her zaman haktan, hakikatten yana, gerçekten yana olduk. Bu teröristlerle verdiğimiz mücadelede bize kalkıp kimse hesap soramaz" ifadelerini kullandı.  

BİZ HALA F-16 MESELESİNİ SİZLERLE ÇÖZEMEDİK 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terörün küresel bir tehdit olduğunu, mücadelenin de küresel iş birliği içinde yapılması gerektiğini her platformda ifade ediyoruz. Avrupa başta olmak üzere dünyanın en büyük tehdit gördüğü DEAŞ'a karşı en ağır darbeyi biz vurduk. Bu görüşümüzü sahada fiilen ispatladık. Bugün benim diyen ülkeler acaba DEAŞ'la herhangi bir mücadele veriyor mu? Bütün bunlarla mücadeleyi veren ülke biziz. Sınırlarımızın güvenliği için başlattığımız harekatları kimseden destek alamasak da yürütecek ve sonuçlandıracak güce, imkana kararlığa sahip olduğumuzu herkese gösterdik. İnşallah siyasi, diplomatik, ekonomik, etkinliğimizi artırarak savunma sanayi başta olmak üzere her alanda hedeflerimize ulaşarak konumumuzu daha da ileri taşıyacağız. Aynı şekilde Ege'de ve Akdeniz'de Yunanistan'ı hesapsızca destekleyerek bu ülkenin mütecaviz ve provakatif girişimlerine cesaret verenlere de eyvallah etmedik, etmeyeceğiz. NATO'da beraberiz, güzel ama geliyorsun Yunanistan'ın adalarını silahlarla, uçaklarla donatıyorsun. Biz hala F-16 meselesini sizlerle çözemedik. Parasını verdiğimiz halde çözemedik. Kıbrıs meselesini hakkaniyetli bir zeminde yeni ve somut adımlarla çözüme kavuşturulması için diyalogtan vazgeçmiyoruz. Türk Devletleri Teşkilatıyla Avrupa'dan Asya'nın derinliklerine giderek daha da derinleşen bir dostluk ve kardeşlik köprüsü kuruyoruz. Körfez ülkelerinin bazılarıyla bir dönem soğuyan ilişkilerimizi yeniden hızla güçlendiriyoruz. Afrika'da uzunca bir süre yürüttüğümüz tamamı da birlikte kazanma yaklaşımı üzerine kurulu programlarımızın meyvelerini almaya başladık. Bölgesel ve küresel meselelerde Türkiye'siz bir çözüm olmadığını ve Türkiye'nin dostluğunun sağlayacağı faydaları artık herkes anlıyor, görüyor. Dünyanın yeni ve hayati meydan okumalarla karşı karşıya kaldığı bu dönemde Türkiye Yüzyılı vizyonumuzla takip eden değil, takip edilen ülke konumumuzu daha da pekiştireceğiz" ifadelerini kullandı.  

Zelenski: Savaş, Rus yöneticilerinin tarihi hatalarından biri

İSTANBUL'da düzenlenen forumda bağlantı ile konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, "Yıllar sonra Rusya'nın Ukrayna'da açtığı savaş bölgemizdeki istikrarın değerinin altını çizdi.

Bizim ülkemizde yaşanan saldırganlık küresel suçtur. Gıda krizi tüm dünyanın çektiği bir kriz oldu. Rusya bilinçli olarak ihracat gerçekleştirilmesini yavaşlatıyor" dedi.   Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da, "Ukrayna krizi sadece onlarla alakalı değil bu tüm Avrupa Atlantik topluluğuna bir saldırı. Türkiye Avrupa'nın stabilitesi için anahtar rol oynamaktadır" ifadelerini kullandı.  
Bu yıl 6'ncısı düzenlenen TRT World Forum, 35 ülkeden 100'ü aşkın uluslararası tanınırlığa sahip konuşmacının katılımıyla 'Geleceği Şekillendirmek: Belirsizlikler, Gerçekler ve Fırsatlar' temasıyla başladı. Şişli'deki bir otelde gerçekleşen foruma Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.  Forumda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ile farklı ülkelerden akademisyenler, gazeteciler, politika belirleyicileri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri yer aldı.  Yarın da sürecek foruma, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de video bağlantı ile katıldı.  

 

RUS YÖNETİCİLERİN TARİHİ HATALARINDAN BİRİ 
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski,  "Ukrayna'ya dikkatiniz için teşekkür ederim. Güçlü sıradan bir kelime değil, anahtar kelimedir. Bu Türkiye Ukrayna ve Karadeniz bölgesinin imkanlarını yansıtan kelime. Yıllar sonra Rusya'nın Ukrayna'da açtığı savaş bölgemizdeki istikrarın değerinin altını çizdi. Bu Rus yöneticilerin tarihi hatalarından biri. Sadece Ukrayna ve Karadeniz'in güvenliğinin değil, küresel güvenlik için kritik önem taşıdığını, bizim ülkemizde yaşanan saldırganlık küresel suçtur" dedi. 

GIDA KRİZİ TÜM DÜNYANIN ÇEKTİĞİ BİR KRİZ OLDU 
Zelenski, "Gıda krizi tüm dünyanın çektiği bir kriz oldu. Bu sene yaşanan gıda krizi bizim küresel pazarımız hemen istikrarsızlaşıyor. Bunu farklı ülkeler hissetti. Bizim cesur askerlerimiz özellikle Rusya'ya karşı savaşan askerlerimiz, diplomasimizin gücü sayesinde 3 limandan ihracatı başlatmayı başardık. Bu yılın temmuz ayından beri 13 milyon tondan fazla tarım ürününü 40 ülkeye ulaştırdık. Küresel pazar bunu hissetti. Bizim gücümüz budur. Ukrayna, Türkiye, Birleşmiş Milletler bizim gücümüz budur. Ortak çabalarımızla açlık tehdidini durduruyoruz. Bölgemizin güvenliğini düşünürken, bölgemizde bunu sağlarken küresel güvenliği sağlamış oluyoruz" ifadelerini kullandı.  

RUSYA BİLİNÇLİ OLARAK İHRACAT GERÇEKLEŞTİRMESİNİ YAVAŞLATIYOR 
Zelenski, "Endonezya'da Ukrayna'nın barış formülünü tanıttım. Bu formül Rus saldırganlığına son verebilir. Uluslararası hukukun yerini tesis edebilir. Barış formülümüzün bir unsuru. Biz şu an Ukrayna'dan giden gıda ihracatını destekleyebilirsek, biz en fakir ülkelere yardım etmiş oluruz. Biz 13 milyon tondan fazla tarım ürünlerimizi ihraç ediyoruz ama aslında milyonlarca ton ihraç edebiliriz. İnisiyatife katılan limanlarımız kapasitesinin yüzde 50'sini kullanıyor. Rusya bilinçli olarak ihracat gerçekleştirmesini yavaşlatıyor. Bugün itibariyle yaklaşık 80'den fazla gemi beklemede. Sadece ticaretten bahsetmiyoruz. Bu yüz binlerce insan masalarında eksik yemek alıyor demek oluyor. Söz konusu inisiyatifi hayata geçirirsek, biz Ukrayna barış formülünü hayata geçirmiş oluruz" diye konuştu.  

ESİR TAKASI İÇİN MİNNETTARIZ 
Zelenski, "Ukrayna Barış Formülü'nün maddelerine göre her devlet ve lider istediği unsuru alabilir. Tüm ortaklarımıza söz konusu barış formülünü hayata geçirmemiz için kendine bir maddeyi seçmeyi teklif ediyorum. Biz de istediğimiz güvenlik mimarisine ulaşmış olacağız. Esirlerimizin serbest bırakılmasını sağlamak. Türkiye ve Recep Tayyip Erdoğan esir takası konusunda epeyce yardımcı oldu. Bunun için de minnettarız. BM anlaşmasının yerine getirilmesini garanti etmek. Her türlü gerginliğin yeniden tırmanmasını önlemek. Ukrayna Barış formülü gayet net. Mayıs ayında tahıl inisiyatifi kapsamında Ukrayna limanları üzerinden tahıl ihracatını başlatmak gibi gerçekçi gelmese de bu da olabilir. Türkiye destekleri için teşekkür ediyorum" dedi.  

RAMA: TÜRKİYE AVRUPA'NIN STABİLİTESİ İÇİN ANAHTAR ROL OYNAMAKTADIR 
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ise yaptığı konuşmada organizasyon için teşekkür ederek, "Ukrayna krizi sadece onlarla alakalı değil bu tüm Avrupa Atlantik topluluğuna bir saldırı. Enerji fiyatı, enerji krizi bunların hepsi bir silah. Bizler Batı Balkanlar'da neredeyse nüfusun yüzde 70'i hala Rusya'nın bir saldırgan olmadığına inanıyor, güvenilir bir lider olduğunu düşünüyorlar. Güçler dengesinin değiştireceğine inanıyorlar. Tüm Avrupalı ve Amerikalı dostlara söylememiz gerekir ki. Batı Balkanlar'da Türkiye dışarıdan birisi değildir. Tarihimizin büyük kısmında ve entegrasyonumuzda da Atlantik topluluğuna bu Türkiye tarihi içine ekleştirilmiştir. Biz Türkiye'nin merkez rolünü unutamayız. Türkiye'nin bölgedeki çatışmayı yatıştırma gayretini unutamayız. Türkiye bir bölgesel güçtür ve bizim bölgemiz için belirleyici bir güçtür. Recep Tayyip Erdoğan olmasaydı Avrupa'nın duvarları dayanamazdı. Bu doğal bir gerçektir. Avrupalı insanların neden mutlu olmadığını, Türkiye'dekilerin neden mutlu olduğunu anlıyorum. Türkiye Avrupa'nın stabilitesi için anahtar rol oynamaktadır. Buradaki sonuçlar, Amerika'da kısıtlı bir stratejik bağlılık var" ifadelerini kullandı.  

ALTUN: GAYRETLERİMİZ TÜRKİYE'Yİ DÜNYADA İSTİKRARLAŞTIRICI GÜÇ OLARAK ÖNE ÇIKARMAKTADIR 
İstikrar içinde yaşamanın toplumlar için hayati ve güç bir mesele haline geldiğini belirten Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Bu noktada Türkiye, son 20 yılda yakaladığı siyasi istikrar, ekonomik güven ve toplumsal huzur sayesinde, insanı merkeze alan dinamik ve çok boyutlu bir dış politika performansı ortaya koyabilmekte, böylelikle sadece kendi haklarını değil dünya barışını da tahkim etmektedir. Ülkemiz, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde milli menfaatlerini tavizsiz şekilde savunurken, bölgesel krizlerin ve küresel ihtilafların çözümüne de katkılar sunmaktadır. Bu gayretlerimiz küresel belirsizlikler çağı olarak nitelenen bu çağda Türkiye'yi tüm dünyada istikrarlaştırıcı bir güç olarak öne çıkarmaktadır" ifadelerini kullandı.  

SOBACI: TÜRKİYE DÜNYADAKİ FARKLI SESLERE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR 
TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, "Covid-19 salgının etkilerini yeni yeni üzerimizden atıyoruz. Bu zorlu sürecin bir sonucu olarak hepimizin kaderinin ortak olduğu gerçeğini bir kez daha idrak ettiğimizi düşünüyorum. Bu vesileyle geleceğe başka perspektiften bakabilecek ve insanlığın yol haritasını sağlam zemine oturtabileceğiz. Daha iyi bir gelecek için mevcut durumu tüm açıklığıyla ortaya koymalı belirsizliği imkana dönüştürme potansiyelini değerlendirmeli ve dünyanın geleceği üzerine hep birlikte düşünmeliyiz. Bugün Türkiye, fikirlere, bakış açılarına ve dünyadaki farklı seslere ev sahipliği yapıyor. Bunun ötesinde Türkiye, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde savaşın yerine barışı, sorunun yerine çözümü koyma ve belirli bir grubun imtiyazı yerine tüm insanların hakkını koruma ilkeleriyle eylemde de taşın altına elini koymaktan çekinmiyor. Ülkemiz pek çok küresel krizin çözümünde rol oynuyor. Tarafları bir araya getiriyor ve diyalog için güvenli liman oluşturuyor. Tahıl krizinde koridor açan, esir mübadelesinde güvence olan, Covid-19 salgınında yardım yapan Türkiye, daha adil bir dünyanın mümkün olduğunu ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı. 
Sobacı, forumda pek çok konunun masaya yatırılacağını belirtti. Yarın da devam edecek forumda, enerji krizinden küresel göç krizine, gıda güvenliğinden İslamofobiye kadar pek çok konu açık oturum ve yuvarlak masa toplantıları ile masaya yatırılacak. 

Kaynak: DHA
Editör: Onurcan Kurtay - onurcankurtay@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN