Abone Ol

Çubarov, seferberliğin ardından Kırım'daki durumu aktardı

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, BBN Türk kanalının Öğleden Sonra programında Rusya’nın kısmi seferberlik kararını değerlendirdi ve Rus işgali altında bulunan Kırım’daki son durumu anlattı.

Ukrayna’daki savaşı tırmandıran Rusya Devlet Baş

Yayınlanma: 11:10 06-10-2022
Güncellenme: 11:10 06-10-2022
Çubarov, seferberliğin ardından Kırım'daki durumu aktardı

Ukrayna’daki savaşı tırmandıran Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Eylül 2022’de kısmi askeri seferberlik ilan etti. Rusya tarafından 300 bin askerin çağrılacağı duyurulduktan sonra Rus vatandaşlar bölgeyi terk etmeye başladı. Rus işgali altındaki Kırım’da baskısını artıran Rusya, savaşa sürmek için ilk önce Kırım Tatarlarına göz dikti. Yüzyıllardır Kırım Tatar halkına zulmeden Rusya, Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşı da Kırım’ın yerli halkı Kırım Tatarlarını yok etme aracı olarak kullanıyor. İşgalci yetkililer başlattıkları seferberlik kapsamında Kırım’da öncelikle Kırım Tatarlarını askere alıyor. Putin’in kısmi seferberlik ilanı sonrası Rus işgali altındaki Kırım’da, seferberlik kapsamındaki askerliğe çağrı celplerinin yüzde 80-90’ı Kırım Tatarlarına peş peşe geldi.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, 5 Ekim 2022 tarihinde BBN Türk kanalının Öğleden Sonra programında Emre Diner’in konuğu oldu. Rusya’nın kısmi seferberlik kararını değerlendiren Çubarov, 2014’ten beri Rus işgali altında bulunan Kırım’daki son durumu anlattı. Söz konusu seferberliğin Kırım Tatarlarını nasıl etkilediğini ve Kırım’daki son durumu aktaran Çubarov şunları kaydetti:

RUSYA SEFERBERLİK İLE KIRIM TATARLARINI YOK ETMEYE ÇALIŞIYOR

“Kırım nüfusu çok farklı ve orada Rusya’nın işgalini kabul etmeyen çok sayıda sakinler var. Her şeyden önce bunlar Kırım yarımadasının yerli halkı olan Kırım Tatarları. Kırım Tatarları 8 yıldır bu Rus işgalcilere boyun eğmediler ve şimdi 21 Eylül’de Putin Rusya’da seferberlik ilan ettiğinde işgal altındaki Kırım’da bu seferberliği kullanıp Rus işgalciler, ilk önce Kırım Tatarlarına karşı yeni bir atağa geçtiler. Rusya’nın zorunlu seferberliğine çağırdığı kişilere bakıldığında Kırım Tatarlarının sayısı çok fazla. Buradan anlaşıldı ki; Rusların, Kırım Tatar halkını seferberlik adı altında daha çok ezme ve zayıflatma gibi amaçları var.

Ukrayna makamlarının ve Kırım Tatar halkının Milli Meclisi çağrıları dahilinde binlerce Kırım Tatar erkeği, Rusya’nın seferberliğine katılmamak için Kırım’dan ayrılıp üçüncü ülkelerin topraklarına geçmeye çalışıyor. Bu ülkelerde birinci sırada Kazakistan geliyor. Bu insanlar, Kazakistan’da toplanıp kendi ülkeleri Ukrayna’ya gelebilmenin yollarını arıyor. Ukrayna hükumeti de şimdi onları oradan çıkarmanın yollarını arıyor. İnşallah yakın zamanda bu vatandaşlarımız Ukrayna topraklarına gelebilirler.“

Putin, 29 Eylül’de Herson ve Zaporijya bölgelerinin sözde bağımsızlığını tanıyan kararnameyi imzaladı. 30 Eylül’de ise Büyük Kremlin Sarayı’nda Ukrayna’nın işgal edilen Donetsk, Lugansk, Zaporijya ve Herson bölgelerinin sözde “Rusya’ya bağlanma anlaşmaları” imzalama töreni yapıldı. Böylece Rusya, Ukrayna’ya ait 4 bölgeyi işgal etti.

“SAVAŞI UKRAYNA KAZANACAK!”

KTMM Başkanı Çubarov, Rusya’nın, yasa dışı ilhak ettiği Ukrayna’ya ait 4 bölgedeki ve Kırım’daki durumu ise şöyle özetledi:

“Rusya’nın yeni işgal ettiği Ukrayna’ya ait topraklarda değişen bir şey olmayacak çünkü savaş devam ediyor, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, işgal altındaki toprakları bir bir işgalden kurtarıyor. O nedenle Rusya’nın, Ukrayna topraklarını kağıt üzerinde kendi topraklarına (yasa dışı şekilde) katması bizim için bir şey ifade etmiyor. Biz bu savaşı Ukrayna’nın kazanacağından eminiz.”

Çubarov, Rusya’nın seferberlik ilanının ardından Kırım Tatarlarının işgal altındaki Kırım’dan çıkışı meselesine açıklık getirdi. Çubarov, yarımadada özellikle 2014’ten sonra Kırım Tatarlarının nüfus oranın nasıl değiştiğine ilişkin soruya yanıt olarak şunları kaydetti:

“Rus işgalciler, Kırım Tatarlarının Kırım’dan gitmesini bir yandan özellikle isterler çünkü Rusların asıl amaçlarından biri Kırım’ın asıl sahipleri Kırım Tatarlarını buradan göndermek, bu toprakları boşaltmak. İşgalciler her gün oradaki Kırım Tatarlarına çok fazla baskılar yapıyor, yüzlerce insanımızı hapse atıyor ve haksız şekilde sözde mahkemelere veriyorlar, korkutuyorlar. Aynı zamanda, 8 yıldır süren işgal boyunca en az bir milyon Rusya vatandaşını oraya getirip yerleştirirler. İşte o sebepten şimdi savaşın sonunda Kırım, Ukrayna tarafından işgalden kurtarıldıktan ve bağımsız olduktan sonra, o 1 milyon Rusya vatandaşını oradan çıkarması bizim için bir mesele gibi görünüyor ama inşallah kendileri Rus askerleriyle birlikte topraklarımızdan giderler.

“KIRIM TATARLARI İLE UKRAYNA HALKI TEK YUMRUK”

Kırım’daki işgalin son bulması, Kırım’ın yeniden Ukrayna’ya bağlanması için ne tür çalışmalar yaptıklarını anlatan Çubarov şunları ifade etti:

Kırım Tatar Milli Meclisinin bütün faaliyetleri ve çabaları Kırım Yarımadası’nın Rus işgalcilerden kurtarılmasına yöneliktir. Milletvekillerimiz, Ukrayna topraklarında yaşayan bütün gençlerimiz, yaşlılarımız hepsi Ukrayna Silahlı Kuvvetleri saflarında ve Kırım’ın işgalden kurtarılması için savaşıyorlar. Bizim gençlerimiz, erkeklerimiz şimdi Ukrayna ile beraber, omuz omuza, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün yeniden tesis edilmesini ve Kırım’ın özgür olmasını istiyor. Bizler burada böyle tek yumruk olduk. Çünkü ileride inşallah biz, kendi topraklarımızda yerli halk olarak geleceğimizi Ukrayna sınırlarında kurabiliriz.

TÜRKİYE HER ZAMAN UKRAYNA’NIN YANINDA!

Program kapsamında, Türkiye’nin her zaman Ukrayna’nın yanında olduğuna, destek vermeye devam ettiğine, özellikle tahıl koridoru ve Ukrayna-Rusya arasındaki esir takasında yürüttüğü başarılı diplomasi trafiğine değinildi.

ÇUBAROV: KIRIM TATARLARININ ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Rus hapislerinde en az 135 soydaşlarının olduğunu belirten Çubarov, düzmece suçlamalarla sözde mahkemelerce 17 sene, 19 sene, 20 sene ceza verilmiş siyasi tutsakların olduğunu aynı zamanda Azovstal ve Mariupol’deki esir düşen askerlerin aralarında 3 Kırım Tatarının olduğunu bildirdi. Çubarov, Rus esaretindeki askerlerin ve vatandaşların özgürlüğüne kavuşmaları için çalıştıklarını vurguladı.

Kaynak: QHA
Editör: Ebru Aşitan - ebruasitan@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN