Brent petrol ve dövizdeki dalgalanma akaryakıt fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. Motorine 58 kuruş zam! İşte İstanbul'daki güncel benzin ve motorin fiyatları ve zam nedenleri.
Son dönemde petrol fiyatlarındaki dalgalanmalara paralel olarak Türkiye’de akaryakıt fiyatları yeniden gündeme geldi. Brent petrol fiyatları ve döviz kurlarındaki değişimle birlikte, vatandaşlar benzin ve motorin fiyatlarını yakından takip ediyor. Akaryakıt sektöründe bugün gelen haber, motorin fiyatlarının yeniden arttığı yönünde oldu.
Bu gece itibarıyla motorinin litre fiyatına 58 kuruşluk bir zam yapılacak. Yeni zamlı fiyatlar, tüm istasyonlarda tabelalara yansıyacak ve motorin alıcıları bu artışı hemen hissedecek. Öte yandan, benzin fiyatlarında ise herhangi bir değişiklik beklenmiyor. Petrol ve döviz kurlarındaki anlık değişikliklere göre, akaryakıt fiyatlarının ne zaman artacağı veya azalacağı belirsizliğini koruyor.
İstanbul’daki güncel akaryakıt fiyatları ise şu şekilde: Benzinin litresi 43 lira 14 kuruştan satılmakta, motorinin litresi ise 43 lira 33 kuruşa yükseldi. Bu fiyatlar, tüketicilerin günlük akaryakıt harcamaları üzerinde belirleyici bir etken olurken, özellikle araç sahiplerinin bütçelerinde sık sık değişikliklere neden olabiliyor.
Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken belirli bir formül izleniyor. Akaryakıt fiyatları, öncelikle Gümrüksüz rafineri fiyatlarına, ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ve EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) paylarının eklenmesiyle belirleniyor. Bu hesaplamaların ardından KDV hariç rafineri satış fiyatı ortaya çıkıyor.
Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve döviz kuru dikkate alınıyor. Bu veriler ışığında, gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı belirleniyor. Dolayısıyla akaryakıt fiyatlarındaki değişiklikler, dış piyasalarda yaşanan değişikliklerle doğrudan ilişkilidir ve vatandaşların bu fiyatları sürekli olarak takip etmeleri gerekiyor.
Akaryakıt fiyatlarının yükselmesi, vatandaşlar ve araç sahipleri için ek maliyetler doğururken, fiyatların nasıl şekilleneceği ise küresel ekonomik faktörlere bağlı olarak belirsizliğini sürdürüyor.