Abone Ol

Çeçen aktivist dünyaya seslendi: Kadirovcularla biz Çeçenleri karıştırmayın!

Ukrayna-Rusya Savaşı’na ilişkin bir Çeçen-Rus Savaşı gazisinin yayımladığı video sosyal medyada gündem oldu. Aktivist, Ukrayna-Rusya Savaşı bağlamında Ukraynalıların mücadelesini destekledi ve Rus yanlısı, savaş suçlusu Kadirovculara tepki gösterdi.

Yayınlanma: 14:10 05-10-2022
Güncellenme: 14:10 05-10-2022
Çeçen aktivist dünyaya seslendi: Kadirovcularla biz Çeçenleri karıştırmayın!

Çeçen-Rus Savaşı gazisi bir Çeçen aktivist, sekiz aydır devam eden Ukrayna-Rusya Savaşı bağlamında görüşlerini ifade ettiği bir video yayımladı. Ukraynalılara ithafen yayımladığı videoda, Rusların kim olduğunu biliyorduk bu yüzden dünyaya bunu duyurduk. Lütfen Kadirovcular ile biz Çeçenleri karıştırmayın” ifadelerini kullandı. Çeçenistan’ın Kremlin yanlısı ve Putin taraftarı sözde lideri Ramazan Kadirov’un, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminden bu yana Putin’in savaşını desteklediği biliniyor. Özellikle, Kadirov yanlısı Çeçen askerlerin Rusya ordusu tarafından işlediği savaş suçları ve ağır insan hakları ihlalleri dünya kamuoyunun gündeminde.

ÇEÇEN AKTİVİST, DÜNYAYA BÖYLE SESLENDİ

Çeçen aktivist, söz konusu paylaşımında Çeçenlerin Ruslarla karıştırılmaması gerektiğini dile getirdi. Aktivist, paylaştığı videoda şöyle konuştu:

“Daha önce hiç video kaydetmedim, kendimi hiçbir yerde göstermedim, çünkü ihtiyaç duymadım. Ancak bugün duygularım dışarı taştı ve kendime engel olamadım. Dün çocuklarımla birlikte bir oyun parkındaydım. Küçük oğluma dondurma almaya gittiğimde Rusça konuşulduğunu duydum ve onlara ‘nerelisiniz?’ sorusunu sordum. ‘Ukrayna’ cevabını verdikten sonra aynı soruyu bana da sordular, ben de onlara ‘Çeçenistan’ cevabını verdim. Ve içlerinden bir kadın bana şu soruyu sordu, ‘Sen de Rusya’yı destekliyor musun?’. Bu soruyu duyduğum anda gözlerim karardı ve içimden geçenleri hışımla anlattıktan sonra orayı terk ettim.

“1 MİLYON ÇEÇEN’DEN 300 BİNİ ÖLDÜ”

“Öncelikle fazla duygusal olduğum ve bu gözlüklerle karşınızda olduğum için özür dilerim, gözlerim pek iyi durumda değil. Bu itirazım sizleredir Ukraynalılar. İtirazıma başlarken gösterdiğiniz mücadeleyi takdir ettiğimi söylemek istiyorum. Sizlere cesaret, güç ve düşmanlarınızı hakkıyla cezalandırmak için amansızlık diliyorum. Bizler de inşallah size katılacağız, şu an evrak ve prosedürler engel oluyor ancak bunun sebebi kesinlikle güçsüzlük, korkaklık ya da inançsızlık/ruhsuzluk değil. Sizlerden sadece şunu düşünmenizi istiyorum, sadece birkaç saniyenizi ayırarak şunu düşünün. Birçoğunuz bunu bilse de biz Çeçenler, siz onları Slav kardeşleriniz olarak gördüğünüz günlerden beri, tam 300 yıldır Ruslarla savaşıyoruz. Bugün, yeryüzünde hiç kimse, ‘Biz Rusların ne olduğunu biliyorduk, bu yüzden tüm dünyayı uyardık’ deme hakkına biz Çeçenlerden daha fazla sahip değil. Biz bunun için çığlık attık ama kimseyi inandıramadık, karşılığında da zulüm gördük. Bu uğurda 1 milyon Çeçen’den 300 bini yaşamını yitirdi. Bu, Ukraynalılardan 15 milyon kişinin ölmesiyle aynı anlamı taşıyor. Üstelik öldürdükleri 300 bin kişinin 40 binden fazlası çocuktu. Eğer birileri ‘Biz Rusların ne olduğunu biliyorduk’ diyecekse kimse bu hakka bizden daha fazla sahip değil.

“Biz bunu tüm dünyaya duyurmaya çalıştık ancak yaptıkları kara propagandadan dolayı kimse bizi dinlemedi. O zamanlar iletişim araçları şimdiki gibi gelişmiş değildi, kimsenin kameralı bir cep telefonu yoktu. Bu yüzden bize yaptıklarını sizler gibi kaydedemedik. Ancak bugün sizin ellerinizde imkanlar olduğu için tüm dünya Rusya’nın ne/kim olduğunu fark etti.

“KADİROVCULARLA ÇEÇENLERİ KARIŞTIRMAYIN”

“Yalvarıyorum, lütfen Kadirovcular ile biz Çeçenleri birbirine karıştırmayın. Şunu herkese haykırmak istiyorum; Rus ordusuna (bilerek ve isteyerek) katılan farklı uluslardan insanların artık bir milliyeti yoktur. Onlar Dağıstanlı, Çeçen ya da İnguş değildir; artık Rus’tur. Onlar bir vücudun çürümüş, kangren olmuş bir organı gibidir ve yok edilmeleri haktır. Bu insanlar ve o yönetim hayatta olduğu sürece bu dünya nefes alamayacaktır. Beni Kadirovcularla karıştırmanızı istemiyorum. Kadirovcular haindir, onlar 90’larda Rusya’nın safına geçen alçakların çocuklarıdır. Biz onlardan tamamen farklıyız. Ben yaklaşık 6 yıl boyunca savaştım, bu 6 yıl boyunca mertlik, yiğitlik, asalet ve haysiyet mucizeleri gördüm.

“Ve bizimle birlikte savaşan ne kadar Ukraynalı olduğunu duydum. Yanı başımda, birlikte savaştığım bir Ukraynalıyı da bizzat tanıdım. Onlar bizden daha korkak ya da daha kötü savaşçılar değillerdi. Bugün de bunu ispatlıyorlar. Lütfen birkaç saniyenizi ayırın ve 300 yıldır savaştığımız Rusları tüm dünyaya anlatmak için sarf ettiğimiz (ancak başaramadığımız) çabayı düşünün. Bugün şükürler olsun iletişim araçları çok gelişti ve Rusya’nın ne/kim olduğunu tüm dünya görüyor. Bu yüzden bu lekeden/kirden artık arınamayacaklar. Dün sadece canını kurtarmaya çalışan bizleri haydut ve terörist olarak dünyaya tanıttılar ancak aynı kirli ve kokuşmuş propagandayla sizi Nazi ve Banderacı olarak tanıtamıyorlar. Size karşı yaptıkları bu kara propagandayı bize karşı yaptıklarında biz kimseyi ikna edemedik, tüm dünya onlara inandı. Oysa ben kimseye kötü bir şey yapmadım, hayatta bir tek insanı bile kırmadım. Halı bombardımanı ile beni, ailemi ve arkadaşlarımı dümdüz etmeleri için ben onlara hiçbir şey yapmadım. Ancak onlar bizi bir şeyler yapmak zorunda bıraktılar, tıpkı bugün sizleri buna zorladıkları gibi.

“Bana ‘sen de mi Rusya’yı destekliyorsun?’ sorusunu soran o (Ukraynalı) kadına buradan cevap veriyorum; Rusya’yı destekleyen herkesin Allah belasını versin, her birine ayrı ayrı lanet olsun. Duygusal davrandığım için tekrar hepinizden özür dilerim”

Kaynak: QHA
Editör: Ebru Aşitan - ebruasitan@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN