Kraliçe II. Elizabeth Kimdir? 

Elizabeth Alexandra Mary Windsor, 21 Nisan 1926'da Londra'daki Berkeley Meydanı'ndaki bir evde, York Dükü Albert ve Elizabeth Lyon' un ilk çocuğu olarak dünyaya geldi. 

Kral 8. Edward 
1936 yılında Kral 8. Edward'ın bazı sorunlar nedeniyle tahttan çekilmesinin ardından Elizabeth'in babası Kral 6. George hükümdar ve kızı ikinci Elizabeth de onun varisi oldu.

Kral 6. George

İkinci Dünya Savaşı esnasında Elizabeth ve küçük kardeşi Margaret, Windsor Sarayı'na yerleştirildiler.
Küçük yaştan itibaren sorumluluk sahibi olan Elizabeth küçük yaşında birçok görev aldı. 

Windsor Sarayı
Genç prenses, savaşın sonuna doğru orduda sürüş eğitimi aldı.

Elizabeth Orduda
21 yaşına gelen Elizabeth 1947'de üçüncü dereceden kuzeni olan Edinburgh Dükü Philip Mountbatten ile evlendi.

Edinburgh Dükü Philip Mountbatten

Çiftin ileride adı Prenses Diana ile birçok kez anılacak olan ilk çocuğu Charles , 1948 yılında dünyaya geldi. 1950 yılında ise Anne adında bir kız çocukları oldu. Bu iki çocuk dışında 2 tane daha çocukları olan çiftin toplam 4 çocuğu olmuştur. 


1952 yılının Ocak ayında Kral 6. George'un hastalığı giderek ilerledi ve kısa süre sonra uykusunda öldü. Babasının vefat ettiğini öğrendiğinde 25 yaşında olan Elizabeth acilen seyehati yarim bırakarak İngiltere'ye döndü. Hayatında olacaklardan habersiz bir şekilde Haziran 1953'te Elizabeth, Westminster Kilisesi'nde düzenlenen törenle tahta geçti.

Westminster Kilisesi

Taç giyme töreninin ardından, Kraliçe II. Elizabeth ve Edinburgh Dükü, Buckingham Sarayı'nın balkonuna çıkarak halkı selamladı.

Buckingham Sarayı
Böylece uzun zaman sonra taht el değiştirmiş, yeni dönem için hazırlıklar başlamıştır.  Kraliçe II. Elizabeth, halka kendini alıştırmak için küçük seyahatler yapmış halkın güvenini kazanmaya çalışmıştır. Bu güvenle birlikte İngiliz toplumu ve monarşiye karşı tutumları da değişiyordu. "Monarşi" terimi, yerini yavaş yavaş "Kraliyet Ailesi" tanımına bırakıyordu. 

Kraliyet Ailesi'ne ilişkin belgesel ilk kez 1969'da yayımlandı. Kraliçe ve ailesi, daha önce görülmemiş bir şekilde, bir yıl boyunca özel ve kamusal yaşamına ilişkin görüntülerini izleyicilerle paylaştı. Bu görüntülerle birlikle halkın bu Kraliyet Ailesi'ne olan merakı giderek artıyor, bu merakla birlikte bazı yalan haberler ortaya atılıyordu. 

 

Kraliçe, Caernarfon Kalesi'nde düzenlenen bir törenle oğlu Prens Charles'ı resmi olarak Galler Prensi olarak ilan etti. Charles, 9 yaşındayken bu ünvanı almış olsa da, Kraliçe oğlunun törenin önemini tam olarak anlayana kadar beklemesi konusunda ısrar etti. 

Caernarfon Kalesi

Saltanatı boyunca Kraliçe, yanında corgi isimli köpekle resmedildi. Köpeklere ve atlara farklı bir ilgisi olan kraliçenin zaman zaman yaptığı bu ziyaretleri görebiliriz. 

Köpeklere ve atlara farklı bir ilgisi olan kraliçenin zaman zaman yaptığı bu ziyaretleri görebiliriz. 
Elizabeth'in en büyük çocuğu Charles, 1981 yılında Lady Diana Spencer ile evlendi. Charles ve Diana'nın, boşanmalarının öncesinde William ve Harry adında iki çocukları oldu. Kraliyet Ailesi'nden ayrılan Diana'yi çok zor bir hayat bekliyordu. 

Lady Diana Spencer

KRALİYET AİLESİNİN PRENSES DİANA İLE İLİŞKİSİ 

Prenses Diana'nin verdiği röportajda anlattığına göre sık sık Kraliyet Ailesi tarafından tehdit ediliyordu. Diana özgürlüğüne düşkün bir kadındı. Kraliyet Ailesi'nden ayrılmış olsa da prensesin böyle başına buyruk hareketleri Kraliyet Ailesi'ni rahatsız ediyordu. Tüm bunlara rağmen Prenses Diana hayatından ve özgürlüğünden taviz vermiyordu. Bir süre sonra yeniden evlilik yaptı. 

Lady Diana Spencer
Diana 1997 yılında Paris'te meydana gelen bir trafik kazasında hayatını kaybetti. Kazaya dair hiçbir görüntünün olmaması merak uyandırırken bu kazanın ucunun Kraliyet Ailesine dayanıyor olması düşüncesi tek İngiliz toplumunu değil tüm dünyayı etkileyerek soru işareti bıraktı.

Lady Diana Spencer

Kraliçe, 1992 yılında yaptığı Noel konuşmasında, üç çocuğunun evliliğinin bittiğini ve Windsor Kalesi'nde bir yangının olduğunu belirterek, bu senenin kendisi için "felaketlerle dolu bir yıl" olduğunu söyledi.


Kraliçe, Galler Prensesi Diana'nın 1997'deki ölümünden sonra, kamuoyu karşısına çıkmadığı için eleştirilere maruz kaldı. Sonunda Buckingham Sarayı'nın dışındaki taziyeleri ziyaret etti ve ardından da canlı yayında ulusa seslendi.

2000 yılında, Anne Kraliçe 100'üncü yaş gününü kutladı. Doğum gününde kızları Prenses Margaret ve Kraliçe Elizabeth de yanlarındaydı.

 Anne Kraliçe 100'üncü yaş gününü

2002 yılında Kraliçe, sadece yedi hafta arayla Prenses Margaret ve Anne Kraliçe'nin ölümüne tanık oldu. Bu iki yakınını kaybeden  Kraliçe II. Elizabeth derin  bir üzüntüyle sarılmıştı.

Prenses Margaret ve Anne Kraliçe'nin ölümüne

2005 yılında Kraliçe Elizabeth, en büyük çocuğunun ikinci evliliğine katıldı. Prens Charles, Windsor Guildhall'da sivil bir törenle Camilla Parker Bowles ile evlendi. Ardından Windsor Sarayı'nda bulunan St George Şapeli'nde kutsama töreni yapıldı. Prens Charles' in eski eşi olan Prenses Diana'ya ait mevzular yeniden gündeme gelmiş, kamuoyu bu konuda yine Kraliyet Ailesi'ni suçlamıştır. 

2011 yılında torunu Prens William'ın Catherine Middleton ile düğünü, daha sonraki yıllarında yaşadığı en mutlu olaylardan biriydi. 

Elizabeth, 9 Eylül 2015 saat 17.30 itibarıyla hükümdarlık görevinde, 23 bin 226 gün, 16 saat ve yaklaşık 30 dakika geçirdi. Böylelikle büyük-büyük-büyükannesi Kraliçe Victoria'nın saltanatını geride bıraktı. O günü İskoçya'da yeni bir demiryolu açarak geçirdi.

Kraliçe Victoria'nın saltanatını geride bıraktı
KRALİYET AİLESİNİN PRENS HARRY İLE OLAN İLİŞKİSİ 
Aile giderek büyüyordu. Aileye yeni katılan her üye Kraliyet Ailesi'nin katı kurallarına uymakla yükümlüydü. Bu kurallara uymayan Diana'nın oğlu Prens Harry bir evlilik yaptı bu evliliği Kraliyet Ailesi tarafından istenmeyen bir evlilikti. 

PRENS HARRY'IN KRALİYET AİLESİ'NDEN AYRILMASI 
Prens Harry ve karısı bu baskılara dayanmakta güçlük çekiyorlardi. Bir süre sonra çocukları oldu ama maalesef gerginlik bitmedi. Çocuk doğmadan önce bile Kraliyet Ailesi'nde çocuğun rengi ile ilgili tedirginlikler yaşanıyordu. Çünkü Kraliyet Ailesi'nde esmer bir üye olamazdı. Bu ve bunun gibi baskılara daha fazla dayanamayan Prens Harry ve karısı Kraliyet Ailesi'nden ayrılma kararı aldı. Bu karar dünyada ses getirdi. Prenses Diana gibi cesur olan oğlu Prens Harry ve karısı tüm kurallara rest çekerek bu saçmalığa son vermişti. 

Prens Harry
Tüm bunlar devam ederken  Kraliçe II. Elizabeth'in eşi Prens Philip, 9 Nisan 2021'de 99 yaşında hayatını kaybetti. 

Prens Philip, 9 Nisan 2021'de 99 yaşında hayatını kaybetti. 

2022, 8 Eylül Perşembe günü ise Kraliçe 2. Elizabeth hayatını kaybetti. Hayatını kaybettiğine ilişkin açıklamalar olmadan önce birçok gazeteci Kraliyet Ailesi'nin ikamet ettiği saraya giderek çekim yapmaya başladı, bir süre sonra ise ölüm haberi duyuldu. Öldükten sonra nasıl bir tören düzenleneceği çok önceden belli olan Kraliçe II. Elizabeth 'in  cenaze töreni 12 gün sonra gerçekleşecek. 

Elizabeth hayatını kaybetti
Yeni düzenin nasıl olacağı dünyada neler değişeceği merakla bekleniyor. 


LONDRA KÖPRÜSÜ YIKILDI 

İyi kötü birçok olay yaşayan adını tarihe yazan kadın Kraliçe II. Elizabeth  ardında dört çocuk, sekiz torun ve 12 torun çocuğu  bıraktı.

LONDRA KÖPRÜSÜ YIKILDI 

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar