SpaceX'in 2,4 Milyar Dolarlık Starship'i Yörüngeye Çıktı.

Üçüncü denemede yörüngeye çıkan Starship, atmosfere giriş sırasında bağlantıyı kopardı.

Yayınlanma: 10:03 15-03-2024
Güncellenme: 10:03 15-03-2024
SpaceX'in 2,4 Milyar Dolarlık Starship'i Yörüngeye Çıktı.

SpaceX, tam 2,4 milyar dolar değerindeki Starship roketini fırlatmak için iki defa girişimde bulunmuştu ancak fırlatma gerçekleştirilememişti. Bugün yapılan denemede roket sonunda yörüngeye gönderilebildi.

Elon Musk'ın uzay havacılık firması SpaceX, bugüne kadar çok sayıda roket ve araç üretti ve fırlattı. Son araçları olan Starship, firmanın Teksas ABD'de bulunan Starbase alanından başarılı bir şekilde fırlatıldı. Dünyanın en büyük ve en güçlü roketi, yörüngeye başarılı bir şekilde ulaşırken atmosfere geri girmeyi de başardı ve bir ilke imza attı.

BAĞLANTI KOPTU

Musk'ın fırlatmadan önce "5 saat içinde Starship fırlatma girişimi. Hadi Mars'a gidelim." şeklinde bir paylaşım yaptığı görüldü. Starship, kalkıştan bir süre sonra Hint Okyanusu'na iniş yapması bekleniyordu. Ancak SpaceX'ten gelen açıklamalara göre, araçla olan bağlantı okyanusa inişinden önce kaybedildi. Kesin bir bilgi gelmese de aracın dönüş sırasında patlamış olabileceği veya okyanusa girmiş olabileceği tahmin ediliyor. SpaceX, sonu pek güzel bitmese de denemeyi "başarılı" olarak nitelendiriyor.

Uzay aracının parçalarının inişten sonra toplanması ve yeniden kullanılmak üzere firmanın tesislerine geri gönderilmesi planlanıyordu. Planlarda bir sapma olmaması durumunda SpaceX, bu yıl içinde roketi en az dokuz defa daha fırlatacak. Milyarder girişimcinin amacı ise daha önce de belirttiği üzere insanların Mars'a gidişinin yolunu açmak. Böylece farklı gezegenlerin de kolonileştirilebilmesini sağlamayı amaçlıyor.SpaceX, ilk olarak Nisan 2023'te ilk fırlatma girişiminde bulunmuş ancak başarılı olamamıştı. Kasım ayında da SpaceX ikinci denemesini yaptı ancak test görevinin sekizinci dakikası dolmadan roket patladı. Sonrasında da firma, yeniden izin alabilmek için uzun bir mücadele verdi.

Kaynak:
Etiketler:
ABD
Editör: Sena Kaya - senakaya@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN