Abone Ol

Refat Çubarov: Totaliter Rusya giderek Stalin rejimine benziyor

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, totaliter Rusya’nın git gide Stalin rejimini hatırlattığını ifade etti. Kırım’ın işgalci yönetiminin düğünde Ukrayna şarkısı çaldığı için Kırım Tatarları hapse atmasını yorumlayan Çubarov, “Ukrayna ordusunun Harkiv’deki başarıları Kırım’daki işgalcileri çıldırtıyor” dedi.

Yayınlanma: 11:09 15-09-2022
Güncellenme: 11:09 15-09-2022
Refat Çubarov: Totaliter Rusya giderek Stalin rejimine benziyor

Rus işgali altında bulunan Kırım’da bir düğünde Ukrayna halk şarkısını çalan Kırım Tatar çift ve düğüne katılan davetliler, işgalcilerin hedefi haline geldi. İşgalciler düğünde Ukrayna şarkısının çalınması ile ilgisi olan herkesi cezalandırdı. İşgalci mahkeme, 2 kadın olmak üzere 4 Kırım Tatarı hakkında hapis kararı ve 2 Kırım Tatar kadını hakkında para cezası kararı aldı.

İşgalcilerin Kırım Tatarlarına karşı başlattığı yeni baskı dalgasını Kırım Haber Ajansına değerlendiren KTMM Başkanı Refat Çubarov, totaliter Rusya’nın git gide Stalin rejimini hatırlattığını belirterek, Hepimiz birçok defa bugünün totaliter Rusya’nın giderek Stalin rejimine doğru kaydığını söyledik. Bazıları Putin’in Hitler ve Stalin ile karşılaştırılmasını, aynı yöntemlerini kullanacağını söylenmesini abartılı buluyordu. Ancak özellikle düğünde çalan Ukrayna şarkısı örneğinde Stalin ve Putin rejimlerinin ne kadar bağlantılı olduğunu göstermek istiyorum.” dedi.

Kırım Tatarlarının tarihinde daha önce de şarkılar için cezalandırıldıkları dönemden geçtiğini hatırlatan Çubarov, “Örneğin, 1.Dünya Savaşı’ndaki olayları anlatan ‘Şompol’ ve ‘Port Artur’ şarkıları. Ama bu iki şarkıda Kırım’dan da bahsediliyordu. Vatan Kırım’dan sürülen Kırım Tatarları bu şarkıları söyledikleri için hapse atıyorlardı” ifadelerini kullandı.

Şimdi de 2022 yılında düğünde Ukrayna şarkısı çaldığı için işgalcilerin Kırım Tatarları hapse attığını belirten Çubarov, “Sağlıklı bir beyin bu eylemleri anlayamıyor ama bu işgalci rejiminin gerçekleri. Ayrıca bu işgalcilerin paniklemeye başladığına işaret ediyor. Ukrayna ordusunun Harkiv’deki başarıları buna neden oldu. Bu yüzden Kırım’daki işgalciler çıldırıyorlar” dedi.

İŞGALCİLERDEN KIRIM TATARLARINA YENİ BASKI DALGASI

Rusya’nın Kırım’ı işgal ettiği 2014 yılında Ukrayna’ya ihanet eden eski sınır muhafızı, daha sonra Rus yanlısı blogger olan Aleksandr Talipov, sosyal medyada Kırım Tatarlarına karşı “cadı avı” başlattı. Sosyal medyada “Çervona Kalına” isimli Ukrayna halk şarkısının çaldığı Kırım Tatar düğününden görüntüleri paylaşan Talipov, düğünde bulunan herkesi bulup cezalandırma tehdidinde bulundu.

AKSYONOV’DAN UKRAYNA ŞARKILARI DİNLEYENLERE HAPİS TEHDİDİ

Kırım’ın sözde başkanı Sergey Aksyonov konu ile ilgili yaptığı açıklamada düğünlerinde Çervona Kalına ve Stefania gibi Ukrayna şarkılarını çaldıran düğün katılımcılarını hapis cezasıyla tehdit etti ve “Ukrayna’yı destekleyenler sevdikleri ülkeye gidebilir.” ifadelerini kullandı. 

İşgalcilerin düğünde “Çervona Kalına” isimli Ukrayna halk şarkısı çaldığı için Bahçesaray’daki Arpat restoranını kapattığı ve düğüne katılan insanların kimliklerini belirlemeye başladığı öğrenildi.

Kaynak: QHA
Editör: Ebru Aşitan - ebruasitan@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN