TBMM'de 2025 yılı bütçe görüşmeleri 39 gün, 235 saat süren yoğun müzakerelerin ardından tamamlandı. Meclis Başkanı Kurtulmuş, bütçe hakkının önemini vurguladı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’ndaki 2025 yılı bütçe görüşmeleri nihayet sona erdi. Son gününde TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında toplanan Meclis, bu yoğun süreçte önemli bir mesai harcadı. Kurtulmuş, birleşimi açarken bütçe hakkının parlamentolar için ne kadar önemli bir yetki olduğunu vurgulayarak, bu hakkın TBMM’de büyük bir titizlikle ve olgunlukla kullanıldığını ifade etti.
2025 yılı bütçe görüşmeleri, 22 Ekim’de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın bütçe sunumuyla başladı. Kurtulmuş, görüşmelerin başladığı günden itibaren, Meclis üyelerinin yoğun bir çalışma temposuna girdiğini belirterek, yaklaşık 39 gün süren müzakerelerin sonunda, toplamda 21 birleşim ve 81 oturum gerçekleştirildiğini söyledi. 39 gün boyunca toplamda 235 saatlik bir çalışma yapıldığını açıklayan Kurtulmuş, tüm bu süreçte 3 bin 5 sayfa tutanak tutulduğunu aktardı.
Bütçe görüşmelerinin, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda da büyük bir katılım ve etkinlik gösterdiğini belirten Kurtulmuş, 267 milletvekilinin komisyon çalışmalarına katıldığını ve 1330 kez söz taleplerinin karşılandığını dile getirdi. Bu, TBMM’deki vekillerin yaklaşık yüzde 45’inin Plan ve Bütçe Komisyonu'nda söz aldığı anlamına geliyordu. Bu yoğun sürecin ardından, Genel Kurul'da da ciddi bir mesai harcandı. 9 Aralık’tan itibaren başlayan Genel Kurul görüşmelerinde, 11 birleşim ve 69 oturum yapıldı. 169 saat süren görüşmelerde 1285 sayfa tutanak tutuldu. Bu dönemde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanı sıra 17 Bakan ve 252 milletvekili, toplamda 1239 söz talebiyle bu sürece katkı sağladı.
Kurtulmuş, bu yoğun sürecin ardından bugün bütçe görüşmelerinin son adımına geçileceğini belirtti. Şimdiye kadar olduğu gibi, bu son günde de olgun bir şekilde bütçe müzakerelerinin devam edeceğini vurgulayan Kurtulmuş, sürecin verimli ve etkili bir şekilde tamamlandığını söyledi. Ardından, bütçenin tümü üzerindeki görüşmelere geçildi ve ilk sözü, Demokrat Parti (DEM) Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit aldı.
TBMM Genel Kurulu’ndaki bu yoğun bütçe görüşmeleri, halkın ve ülkenin ekonomik geleceğini ilgilendiren kararların alındığı önemli bir dönüm noktasıydı. Bu kapsamlı ve titiz çalışma, Türkiye’nin ekonomik gidişatının şekillendirileceği kritik bir süreç olarak kaydedildi.