Kelime-i Tevhid hat sergisi Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ın katımıyla açıldı

Albayrak Grubu’nun geleneksel hale getirdiği ve bu yıl 9’uncusu gerçekleştirilen Hat Eserleri Sergisi Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın katımıyla Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) açıldı.

Yayınlanma: 16:12 21-12-2022
Güncellenme: 16:12 21-12-2022
Kelime-i Tevhid hat sergisi Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ın katımıyla açıldı

Sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği serginin bu yılki teması Kelime-i Tevhid olarak belirlendi. 13 usta hattatın eserinin yer aldığı sergi 4 Ocak’a kadar ziyaret edilebilecek.

 

Albayrak Grubu’nun, İslam hat sanatını yaşatma ve bu sanat dalına özel katkılar sunma düşüncesiyle 9 yıldır devam ettirdiği ve her yıl farklı bir temanın seçildiği Hat Eserleri Sergisi sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

AKM’nin Çok Amaçlı Sergi Salonu’nda düzenlenen açılışa Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Albayrak Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Albayrak, Albayrak Grubu CEO’su Prof. Dr. Ömer Bolat, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, Beyoğlu Kaymakamı Mustafa Demirelli, İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Çiçekli, İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş, İstanbul İl Kültür Müdürü Coşkun Yılmaz, hat ustaları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“ALLAH GÜZELDİR, GÜZELİ SEVER”

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan serginin açılışında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Haşr Suresi’ndeki son ayetler bize O’nun en önemli ismi ‘El-Halık’ oluşudur, yaratıcı oluşudur. Yüce Rabbimiz kainatı ve kainatın içindeki her şeyi yaratıcılık sanatını en güzel bir şekilde göstererek yaratmıştır. İnsanlar vücutlarının her zerresinde Allah’ın yüceliğini ve sanatını göreceklerdir. Peygamber Efendimiz buyurmuş ki; ‘Allah güzeldir, güzeli sever.’ İşte İslam medeniyetinde güzelin yeri Allah’ın cemaline atıfla ortaya konulmuştur. Bu yüzden hattatlarımız, tezyinatla ilgili sanatçılarımız ve benzeri musikişinaslarımız ne kadar sanat dalı varsa hepsinin güzelliğinin Allah’ın güzelliğine atfen yapılması aynı zamanda bir tefekkürdür” dedi.

Kelime-i Tevhid temalı serginin gelecek nesillere örnek olması açısından çok önemli olduğunu ifade eden Erbaş, “Mümin olmanın birinci şartı ‘La ilahe illallah Muhammedun Resulullah’ ne kadar güzel. Aynı zamanda kelime-i tevhidin yazıldığı o levhaları okuduğumuz zaman en mübarek zikri de yapmış oluyoruz. ‘Kur’an-ı Kerim Hicaz’da indi, Mısır’da okundu, İstanbul’da yazıldı’ diyoruz ya işte onun da bir ispatıdır. İslam medeniyetinin en güzel sanatlarından birisinin oluşmasına bizim hatlarımız vesile oldu” diye konuştu.

“HAT SANATINA KATKI VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”  

Albayrak Grubu CEO’su Prof. Dr. Ömer Bolat ise “Grubumuz, İslam hat sanatında devamlılığı sağlamak gibi oldukça anlamlı bir misyonu üstlenmiştir. Değerli hattatlarımız bu yıl da İslam’ın simgesi bir sözcüğü, akaidin temeli olan Kelime-i Tevhid’i konu olarak belirlemiş, klasik anlayışın dışında yeni yorumlarla eserlerini icra etmişlerdir. İslam medeniyetinin ayrılmaz bir parçası olan bu güzel sanatımızı yaşatmayı ve geliştirmeyi, hat sanatçılarımızı da teşvik etmeyi gaye edinen bu projeyi gelecek yıllarda da devam ettirmeyi bir görev addediyoruz” ifadelerini kullandı.

Her yıl farklı temalarda birbirinden değerli usta hattatlar tarafından yazılan eserlerin, önce Albayrak Hat Takvimi’nin yapraklarını süslediğini, ardından yıl boyunca farklı mekânlarda sergilendiğini belirten Bolat, “Geçtiğimiz yıl ‘Ey iman edenler’ temalı sergimiz yıl boyunca farklı mekânlarda binlerce ziyaretçiyle buluştu. Yurt içinde İstanbul, Balıkesir, Trabzon, Erzurum ve Konya’da; yurt dışında ise gönül bağımızın ve ortak geçmişimizin olduğu Arnavutluk’ta sergimizi açmak nasip oldu. Bu yılki konusu ‘Kelime-i Tevhid’ olan Hat Eserleri Sergimizi ise ilk kez AKM’de sanatseverlerin beğenisine sunduk” dedi.

ESERLER 2023’TE HAT GÖNÜLLÜLERİYLE BULUŞMAYA DEVAM EDECEK

13 usta hattatın çalışmalarından oluşan hat eserleri, “Kelime-i Tevhid”in geçtiği ayet-i kerime ve hadis-i şerifleri konu ediniyor. Geçtiğimiz yıl teması “Ey iman edenler” olan ve 13 lokasyonda sergilenen Hat Eserleri Sergisi binlerce kişiye ulaşmıştı. “Kelime-i Tevhid” konulu bu yılki serginin ilk buluşması ise AKM’de gerçekleşti. Sergi 20 Aralık - 4 Ocak tarihleri arasında hat sanatına ilgi duyan herkesin beğenisine açık olacak. Sergi, yıl boyunca yurt içinde ve yurt dışında önemli noktalarda ilgilileriyle buluşmaya devam edecek.

Açılış konuşmalarının ardından kurdele kesildi ve Erbaş ile beraberindekiler sergiyi gezdi.

Kaynak: DHA
Editör: Onurcan Kurtay - onurcankurtay@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN