Abone Ol

Kafkasya'nın Hiroşima'sı Ağdam yeniden inşa ediliyor

Azerbaycan Hükumeti, İkinci Karabağ Zaferi’nden sonra 27 yıl işgal altında kalan Ağdam şehrini yeniden inşa ediyor. Kafkasya’nın Hiroşima’sı veya hayalet şehir olarak bilinen Ağdam’da alt yapı tesisleri ve yaşam alanları yeniden imar ve ihya çalışmalarını başlatıldı. Azerbaycan 2026 yılına kadar çalışmaların tamamlanmasını ve 10 bine yakın Azerbaycan vatandaşının kente geri dönmesini hedefliyor.

Yayınlanma: 12:10 06-10-2022
Güncellenme: 12:10 06-10-2022
Kafkasya'nın Hiroşima'sı Ağdam yeniden inşa ediliyor

Ermenistan, İkinci Karabağ Zaferi’nden sonra Azerbaycan’da işgal ettiği bölgeleri bir bir boşalttı. 27 yıl Ermenistan işgali altında kalan Ağdam şehri yeniden Azerbaycan’ın kontrolüne geçti. İşgalci Ermeni birlikleri Ağdam’ı boşaltırken birçok tarihi yapıya zarar vererek geri çekilmişti.

“Kafkasya’nın Hiroşima’sı” veya “hayalet şehir” olarak bilinen Ağdam şehri bugün yeniden inşa edilmeye hazırlanıyor. Ağdam’da yol, elektrik gibi alt yapı hasarlarını yeniden ihya ve inşa eden Azerbaycan Hükumeti 2026 yılının sonuna kadar tamamlama çalışmalarına devam edecek. Şehre 10 bin Azerbaycan Türkü vatandaşının dönmesi bekleniyor. Vatandaşların yeniden toplumsal alanda refah bir şekilde yaşaması için yeni mahalleler, binalar, statlar ve tüm sosyal faaliyetlerin yerine getirileceği alanlar inşa edilecek.

“İMAR VE İHYA ÇALIŞMLARININ EN BÜYÜK ENGELİ MAYINLAR”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nın Karabağ Ekonomik Bölgesi Özel Temsilcisi Emin Hüseyinov, Ağdam’ın 30 yıllık işgal döneminde Ermenilerce sistematik şekilde ve bilinçli olarak tahrip edildiğini söyledi. Hüseyinov, işgal bittikten sonra Ağdam’da imar çalışmalarına başladıklarını belirterek, “İlk olarak mayınları temizlemekle başladık. Ağdam ilinin yüzde 18’i mayınlardan temizlendi. Bu aslında yeteri kadar iyi bir rakam. Çünkü Karabağ Ekonomik Bölgesi’nin yüzde 8’i temizlenmiş durumda. İmar ve ihya çalışmalarına en büyük engeli mayınlar oluşturuyor” açıklamasını yaptı.

“KARABAĞI’MIZI CENNETE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ”

Söz konusu alt yapı tesisinin onarım çalışmalarını bitmek üzere olduğunu belirten Hüseyinov, “Şimdi sosyal altyapı projelerine başlıyoruz. 2023, Ağdam için kapsamlı inşaat yılı olacak. Ermenilerin 30 yılda burada yıkım yapmasına bakmaksızın Azerbaycan devleti ve halkı olarak biz bu toprakları kısa zamanda imar ve ihya edeceğiz. Karabağ’ımızı cennete dönüştüreceğiz” dedi.

Kaynak: QHA
Etiketler:
Editör: Ebru Aşitan - ebruasitan@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN