İYİ Parti'nin İttifak Stratejisi: Meral Akşener'den Yol Haritası Bekleniyor

CHP İYİ Parti ile olası ittifakı düşünüyor, ancak İYİ Parti'den ittifak karşıtı açıklamalar var. Meral Akşener'in yol haritası açıklaması bekleniyor. 

Yayınlanma: 14:08 26-08-2023
Güncellenme: 14:08 26-08-2023
İYİ Parti'nin İttifak Stratejisi: Meral Akşener'den Yol Haritası Bekleniyor

İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok büyükşehirde Seçim planlarını İYİ Parti ile olası ittifak hesapları üzerine kuran CHP, Akşener’in ittifaklara ilişkin vereceği mesaja dikkat kesildi. İYİ Parti cephesinden ittifak karşıtı açıklamalar gelirken, kulislerde ise Akşener’in önemli itirazlarını yeniden kayda geçireceği ve ittifak tartışmalarıyla ilgili açıktan bir mesaj vermeyeceği konuşuluyor.

Kulislerde, “Meral Hanım’ın bu konudaki itirazları da eleştirileri de biliniyor. Bunları şimdi daha da güçlü bir şekilde dile getirebilir. Ancak seçim gibi son derece dinamik bir süreçte olası işbirliği ihtimallerine de daha işin başında kapıları tümüyle kapatmaz” değerlendirmeleri öne çıktı.  

SERT KONUŞABİLİR

CHP’de de Akşener’in seçimlerin ardından yaptığı açıklamalara benzer şekilde sert mesajlar vereceği beklentisi hâkim. CHP kulislerinde, “Önemli bir seçime giderken herkes kendi hazırlığını en iyi şekilde yapmak ister. En önemlisi de kaybedilen bir seçimin ardından morallerin bozulduğu tabanı yeniden ayağa kaldırıp, harekete geçirmektir. Bunun için sesi de eli de yükseltmek beklenen şeylerdendir.

Önemli olan, ileriye dönük işbirliği ihtimalleri için ne mesajlar verileceğidir. Daha işin başında kapıları kapatmak, siyasetin doğasına uymaz. Deneyimli bir siyasetçi olan Meral Hanım’ın da buna uygun mesajlar vereceğini tahmin ediyoruz, ancak gözümüz kulağımız Afyon’da olacak” yorumu yapıldı.

İSTANBUL DÜELLOSU

CHP’de “genel merkezciler” ile “değişimciler” arasındaki delege savaşı da bu hafta sonu İstanbul düellosuna sahne olacak. 600 il delegesinin 146’sının belirleneceği 7 ilçeden özellikle Üsküdar, Küçükçekmece, Pendik ve Beyoğlu için nefesler tutuldu. Önümüzdeki hafta sonu ise kalan 69 delegenin belirleneceği 5 ilçedeki seçimlerle İstanbul’daki kurultay yarışı final yapacak.

KILIÇDAROĞLU KAFTANCIOĞLU İLE GÖRÜŞTÜ

Değişimcilerin lideri olarak adı kulislerinde geçen ancak son anda tercihini yeniden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığından yana kullanan Ekrem İmamoğlu’nun kurultaylara tüm gücüyle asıldığı belirtiliyor. Eski Teşkilat Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre ve Canan Kaftancoğlu’nun başı çektiği genel merkez ekibi de kurultaylara ağırlığını koydu.

Seçim döneminde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kampanya koordinatörlüğünü yapan Erdoğan Toprak da ayrı listeyle kurultay sürecinde etkili oldu. İstanbul’da şu ana kadar yapılan 27 ilçe kurultayında genel merkeze yakın delege ağırlığı oluştuğu belirtiliyor.

Kılıçdaroğlu ise CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve kongrelerini tamamlayan İstanbul’daki İlçe Başkanları ile CHP Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Kulislerde sürpriz ziyarete ilişkin, Kılıçdaroğlu’na destek amaçlı olduğu yorumları yapıldı.

AKŞENER’DEN ÜÇ BAŞLIKLI YOL HARİTASI

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin merakla beklenen yol haritasını bugün açıklıyor. İYİ Parti Lideri’nin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “komşu olalım” çağrısına, yerel seçime yönelik CHP ile muhtemel işbirliğine ve Başkanlık Divanı’ndan gelen 3’üncü yol çağrısına yönelik açıklamalar yapması bekleniyor.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener bugün Afyonkarahisar’da Büyük Taarruz’un yıldönümünde bir dizi temasta bulunurken saat 14.00’te Kocatepe’de vatandaşlara seslenecek. Akşener’in bu konuşmasında yerel seçime yönelik partisinin stratejisini ortaya koyması bekleniyor.

ÜÇ KONU BAŞLIĞINA VURGU

İYİ Parti Liderinin özellikle üç noktaya vurgu yapacağı konuşuluyor. Akşener’in “Yerel seçimde CHP ile işbirliği yapılacak mı?”, “MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin ‘komşu olalım’ çağrısına sıcak bakılacak mı?” ve İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Tolga Akalın’ın ‘üçüncü yol’ çağrısı hayata geçirilecek mi?” sorularına yanıtı vermesi bekleniyor.

Ayrıca Genel Başkan Akşener’in milliyetçiliğe yönelik özel bir paragraf açması da bekleniyor. Kulislerde Akşener’in son seçimlerde yükselen “milliyetçi oyları” kazanmaya yönelik adımlar atacağı konuşuluyor. Akşener, milliyetçi seçmenin yanı sıra toplumun farklı kesimlerine de seslenecek. 

İTTİFAK ORTAKLARINI KIRMAYACAK

Akşener’in konuşmasında CHP ile ittifakı tamamen dışlayan veya bitiren bir açıklama yapmayacağı ve ittifak ortaklarını kırmayacak bir dil kullanacağı dile getiriliyor. Cumhur İttifakı’nın politikalarına karşı da tepkisel net bir çizgi çizileceği vurgulanıyor. Akşener’in merakla beklenen bu konuşma başlıklarının yanı sıra ekonomi, Avrupa Birliği politikası, göç ve eğitim gibi başlıklara da değineceği belirtiliyor.

Kaynak:
Editör: Ebru Aşitan - ebruasitan@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN