Abone Ol

İslam İşbirliği Teşkilatı önünde Çin’in Açlık Soykırımı protesto edildi

Çin rejiminin Açlık Soykırımı ile mücadele eden Uygur Türklerinin Türkiye’deki akrabaları, Ankara’daki Birleşmiş Milletler Merkez Ofisi ile Dünya İslam İşbirliği Teşkilatı önünde protesto yaptı. Protesto etkinliğine birçok önemli isimler katılarak basın açıklaması yaptı.

Yayınlanma: 10:09 15-09-2022
Güncellenme: 10:09 15-09-2022
İslam İşbirliği Teşkilatı önünde Çin’in Açlık Soykırımı protesto edildi

Çin rejimin Doğu Türkistan’da korona virüsünü bahane ederek Uygur Türklerini açlıktan vefat etmesine sebep oldu. Bunun üzerine Türkiye’de yaşayan Uygur Türkleri farklı şehirlerde Çin rejiminin Açlık Soykırımı politikasını protesto etti.

Ankara’da toplanan Uygur Türklerinin ilk durağı Birleşmiş Milletler Ankara Merkez Ofisi oldu. Orada birçok milletvekili, Doğu Türkistan Sivil Toplum Kuruluşları başkanları ve aktivistler ile basın açıklaması yapan Uygur Türkleri daha sonra Dünya İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (DİİT) Ankara’daki merkezine doğru yola çıktı.

PROTESTOYA POLİS MÜDAHELESİ

Uygur Türklerinin DİİT’ye yürüyerek gitmesine polis izin vermedi. Seslerini duyurmak için bir araya gelen başta kadın ve çocuklar olmak üzere bazı Uygur Türkleri ile polis arasında arbede yaşandı. Daha sonra iki otobüs ile DİİT’ye gelen Uygur Türklerinin sadece bir kısmının basın açıklaması ve dilekçe vermesine izin verildi.

Basın açıklaması Türkçe, Arapça ve İngilizce yapıldı. Doğu Türkistan Milli Meclisi Başkanı Seyit Tümtürk Türkçe, Doğu Türkistan Ulemalar Birliği Başkanı Dr. Muhammed Damolla Arapça ve İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Burhan Seti İngilizce basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasından sonrası Başkan Tümtürk, Doğu Türkistan’daki son durumların özet raporu ve Açlık Soykırımı ile ilgili dilekçesini DİİT yetkilisine teslim etti.

Kaynak: QHA
Etiketler:
Editör: Ebru Aşitan - ebruasitan@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN