Abone Ol

İnsan hakları savunucuları: Kırım Tatarlarının seferber edilmesi soykırıma yol açabilir

Rus işgali altındaki Kırım’da Kırım Tatarlarının Rusya’nın ilan ettiği seferberliğe dahil edilmesi soykırıma yol açabilir. KrımSOS insan hakları örgütü temsilcisi Yevgen Yaroşenko, “Kırım Tatarları Ukrayna vatandaşlarıdır ve Ukrayna yerli halkıdır, Rusya onları savaşa göndererek kasıtlı olarak yok edebilir.” dedi.

Yayınlanma: 14:09 23-09-2022
Güncellenme: 14:09 23-09-2022
İnsan hakları savunucuları: Kırım Tatarlarının seferber edilmesi soykırıma yol açabilir

Rusya açtığı savaşta büyük kayıplar verdikten sonra Ukrayna’ya gönderecek asker bulamadı ardından seferberlik ilan etmek zorunda kaldı. Seferberlik ilanının ardından Rus işgali altındaki Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde yönetimi, yarımadada askere çağırma celpleri başlattı. Kırım’da dağıtılan celplerin çoğunun Kırım Tatarlarının adına çıkarıldığı bildiriliyor. Konu ile ilgili açıklama yapan KrımSOS insan hakları örgütü temsilcisi Yevgen Yaroşenko, “Ön bilgilere göre celplerin yüzde 90’ı Kırım Tatarları arasında dağıtıldı. Öte yandan Kırım Tatarları yarımadanın nüfusunun sadece yüzde 13-15’ini oluşturuyor. Böyle bir seferberlik, Kırım Tatar halkının gizli bir soykırımına yol açabilir” dedi.

Uluslararası hukukuna göre bir etnik grubun tamamen veya kısmen yok edilmesine yol açan yaşam koşullarının kasıtlı olarak yaratılmasının bir tür soykırım olduğunu belirten insan hakları savunucusu, “Kırım Tatarları Ukrayna vatandaşlarıdır ve Ukrayna yerli halkıdır, Rusya onları kendi ülkelerine karşı savaşmaya zorlayarak kasıtlı olarak yok edebilir.” ifadelerini kullandı.

RUSYA AZINLIK VE YEREL HALKLARI HEDEF ALIYOR

Rusya açtığı savaşta büyük kayıplar verdikten sonra Ukrayna’ya gönderecek asker bulamadı ardından seferberlik ilan etmek zorunda kaldı. Rusya devlet başkanı Vladimir Putin dün sabah söz konusu seferberlik duyurusunu yaptı. Tarihte her zaman olduğu gibi emperyalist Rusya ilk başta azınlık hakları cepheye göndermek üzere toplamaya başladı. Rus işgali altındaki Kırım’da işgal güçlerinin özellikle Kırım Tatarlarının yoğun yaşadığı bölgelerde celpler dağıttığı bildirildi.

Kaynak: QHA
Editör: Ebru Aşitan - ebruasitan@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN