Abone Ol

İngiliz istihbaratı: Rusya'nın nükleer silah kullanacağına dair emare yok

Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı tırmandıracak olası “nükleer savaş” adımları dünya gündemindeki yerini koruyor. İşgalci Rusya’nın kontrolsüz saldırı ve tekrar eden nükleer silah kullanma tehdidi karşısında çeşitli ülkeler, bu konuda bir gösterge olmadığını teyit ediyor.

Yayınlanma: 16:10 12-10-2022
Güncellenme: 16:10 12-10-2022
İngiliz istihbaratı: Rusya'nın nükleer silah kullanacağına dair emare yok

Ukrayna’daki savaşı başlatan ve tırmandıran Rusya, savaşın sekizinci ayında işgalci saldırılarıyla ve nükleer tehditleriyle gündemde. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Eylül ayında yaptığı tehditkar açıklamasındaki, “Gerekirse nükleer silah kullanabiliriz, blöf yapmıyorum” sözleri dünyayı sarsmıştı. Son yaşanan gelişmeler doğrultusunda Rusya tarafından nükleer savaş sinyalleri veriliyor ancak çeşitli ülkelerin istihbarat birimleri, Rusya’nın nükleer kullanımına dair bir emareye rastlanmadığını teyit ediyor.

NÜKLEERE DAİR GÖSTERGE YOK

BBC Radio 4’teki bir programda konuşan Birleşik Krallık Elektronik İstihbarat Servisi (GCHQ) Başkanı Jeremy Fleming, nükleer silahlarla ilgili herhangi bir konuşmanın “çok tehlikeli” olduğunu söyledi. Fleming, “Rus askerinin ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in (Ukrayna’daki) bu savaşı yönetme biçimlerinden hoşlanmıyor olsak da ve birçok yönden nefret etsek de nükleer silahların kullanımı dahil şimdilik bildiğimiz doktrin içinde kalıyorlar” dedi. Fleming, bu durumun değişebileceğine dair işaretleri ise aramaya devam edeceklerini belirterek Rusya nükleer silah kullanımı konusunda harekete geçerse, göstergeleri takip ederek değişen seyri görebileceklerini umduğunu aktardı. Fleming, eğer nükleer kullanımı hayata geçerse bunun bir felaket olacağını ifade etti.

PUTİN ENDİŞELİ

Putin’in kendi yarattığı gidişattan “endişeli” olduğundan emin olduğunu vurgulayan Fleming, Ukrayna’nın, sahadaki gidişatı Rus kuvvetlerinin aleyhine çevirdiğini kaydetti. Fleming, Rus askerlerinin erzak ve mühimmatlarının tükenmekte olduğunu da sözlerine ekledi.

RUSYA’DA NÜKLEER SİLAH NAKLİYESİ

3 Ekim gecesi itibarıyla Rusya’dan gelen nükleer silahların nakliyesine dair görüntüler gündem oldu. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı nükleer silah kullanma olasılığı akıllara takıldı. Nükleer savaşa dikkat çekilen dünya gündemindeki haberlerde, savaşı tırmandıracak olası adımlar gün gün takip ediliyor.

Kaynak: QHA
Editör: Ebru Aşitan - ebruasitan@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN