Abone Ol

İçişleri Bakanlığı, İlk Andan İtibaren Bölgeye Yardım Sağladıklarını Belirtti

Bakan Yerlikaya, sel felaketinin yaşandığı bölgelere AFAD başkanıyla birlikte ilk anda ulaştıklarını ve diğer bakanlarla sürekli istişare halinde olduklarını belirtti.

Yayınlanma: 16:07 10-07-2023
Güncellenme: 16:07 10-07-2023
İçişleri Bakanlığı, İlk Andan İtibaren Bölgeye Yardım Sağladıklarını Belirtti

İşte Bakan Yerlikaya'nın açıklamalarından öne çıkanlar

Öncelikle sözlerimizin başında Batı Karadeniz, Orta Karadeniz'de aşırı yağışlardan etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. İçinde bulunduğumuz Bartın şehrimizin kıymetli vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz. Ve tekrar ediyoruz Allah tüm mağfiretlerden vatandaşlarımızı, güzel yurdumuzu korusun diyoruz.

İLK ANDAN İTİBAREN BÖLGEDEYİZ

İlk anından itibaren İçişleri Bakanlığı AFAD olarak süratle bu aşırı yağışlardan etkilenen bölgelere geldik. AFAD Başkanımız buradaydı. İlk andan itibaren gerek Bartın evladı kıymetli bakanımız Yılmaz Tunç ile birlikte her daim istişare halindeydik. Tarım Bakanımız da keza öyleydi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız da, Enerji Bakanımız da hep birlikte istişare halindeydik. Her birimizin görev alanlarıyla ilgili Bartın olmak üzere aşırı yağıştan etkilenen, sel olan tüm illerimizle ilgili, ilçelerimizle, köylerimizle, beldelerimizle ilgili ortak hareket ettik

HER ÇAĞRIYA YARDIMA KOŞTUK

Her zaman olduğu gibi devletimizin tüm kurum ve kuruluşları, birlik beraberlik içerisinde vatandaşlarımızın yanındaydı. Sivil toplum kuruluşlarımıza şükranlarımızı ifade etmek istiyoruz. Şunu söylemek istiyorum, valimizin koordinasyonunda belediyelerimiz, AFAD, jandarma, sahil güvenlik, Devlet Su İşleri, özel idareler, karayolları, 112, UMKE, Kızılay az önce de ifade ettiğim gibi çok büyük bir hassasiyet içerisinde 112 Acil Yardım hattına gelen tüm çağrılara canhıraş bir şekilde koştular ve yardım ettiler

CAN KAYBI VE YARALI YOK

Dün gece geç saatte sayın bakanımla beraber, kamuoyu ile paylaşmış olduğumuz verileri tekrar etmek istemiyorum. Ama 137 vatandaşımızı biz helikopterle, botlarla, iş makineleriyle Bartın ilimizde kurtardık. Şükürler olsun dün de ifade ettim, tekrar ifade ediyorum bir can kaybımız yok. Yaralanan bir vatandaşımız yok. Bunu da tekrar ifade etmek istiyorum.

TÜM EKİBİMİZLE SAHADAYIZ

Arama kurtarma ve hayatın normalleşmesi, iyileşmesi, çamurların temizlenmesiyle ilgili büyük bir gayret var. Toplamda Bartın ilimizde aktif çalışan ve dinlenen arkadaşlarımızın sayısı 3333, 170 iş makinemiz var. 1 helikopterimiz ve 156 aracımız var. Ambulans sayımız 20, 11 kurtarma botumuz ve mobil ikram araçlarımız var.

Az önce bakanımızla beraber burada bulunan bütün esnaflarımızı ziyaret ettik, geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Sabır ve anlayışlarından dolayı minnettarız. Son 3 yıldan beri buna benzer aynı zamanlarda aşırı yağışlardan kaynaklanan sel oluyor.

Devlet her zaman yanlarında, hükümetimiz her zaman yanlarında, sayın Cumhurbaşkanımız anbean devamlı burayı takip ediyor. Gerek talimatlarını alıyoruz, gerek sayın bakanımızla beraber gerek Bartın, gerekse diğer bölgelerdeki çalışmalarla ilgili kendisine bilgilerimizi ve buradaki tespitlerimizi arz ediyoruz.

DOĞU KARADENİZ İÇİN SEL ALARMI

Sadece üülkemizde değil, tüm dünyada bilinen bir gerçek var; iklim değişikliği... Bu iklim değişikliği bizim elimizde olan bir şey değil. İklim değişikliğine olumsuz tesir eden davranışlarımızı hep beraber bilimin ışığında gözden geçiriyoruz. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, AFAD'la birlikte son derece bilimsel çalışıyor ve zamanında uyarılar yapıyor.

Görüyoruz ki tecrübemiz onu gösteriyor ki, bu uyarılar kuvvetle tutuyor. Ben vatandaşlarımdan Bartın'da şunu istirham ediyorum. Turuncu ve sarı kod ne anlama geliyor her birimiz çok iyi biliyoruz. Evler ve iş yerleriyle ilgili geçmiş tecrübeleri ışığında esnafımız, sanayicimiz ve hane sakinlerimiz onlar da bu uyarılar ışığında lütfen tedbirli olsun.

Son olarak şunu söylemem lazım; Batı Karadeniz'de yani içinde bulunduğumuz şehirde hamdolsun artık kuvvetli yağış etkisini kaybetti. Meteoroloji saat 10.00 itibarıyla bize bu uyarıyı verdi. Orta Karadeniz'de de öğleden sonra saat 15.00'ten itibaren etkisini yitiriyor.

Ama buradan Giresun, Trabzon, Rize ve Artvinli hemşehrilerimize seslenmek istiyorum. Bu gece saat 24.00'e kadar kuvvetli yağış, metrekareye 100 kilogramın üzerinde yağış almayla ilgili tahmin olduğunu belirtmek istiyorum.

İşte Bakan Tunç'un açıklamalarından öne çıkanlar

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise hasarların giderilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Bu taşkınlar sebebiyle maddi hasarlarımız oluştu. Çok şükür, bu bölgede can kaybımız olmadı. Tesellimiz bu. Maddi hasarların giderilmesi ile ilgili çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor.

Dünden itibaren devletimizin değişik kurumlarına ait arama-kurtarma ekipleri, bölgeye intikal etti. Sivil toplum kuruluşlarımızın arama-kurtarma ekipleri de bölgeye intikal etti. Mahsur kalan vatandaşlarımız vardı. Bartın'da 137 vatandaşımız helikopterler, botlar ve iş makineleri ile kurtarıldı.

Özellikle hayvancılık yapan vatandaşlarımızın, hayvanlarının kurtarılmasıyla ilgili çalışmalar da gerçekleştirilmişti. İlçelerimizde ve beldelerimizde özellikle hasar meydana gelen köylerimiz var. 260 köyümüzün 155'inde hasar var. Menfezler, köprüler hasar gördü. Bunların hepsinin inşası, önümüzdeki süreçte yapılacak.

Şu anda temizlik çalışmaları devam ediyor. Temizlik çalışmalarına katkı için yurdumuzun değişik yerlerinden gelen AFAD gönüllülerine, buradan çok çok teşekkür ediyoruz" dedi.

ADALET BAKANI TUNÇ'TAN VATANDAŞLARA GEÇMİŞ OLSUN MESAJI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Karadeniz bölgesinde etkili olan yağışın ardından taşkınlardan etkilenen vatandaşlara sosyal medya hesabından geçmiş olsun mesajı paylaştı. Bakan Tunç, AFAD koordinesinde devletin ilgili kurumları ve belediyelerin kriz merkezleri bünyesinde teyakkuz halinde çalışmalarına devam ettiğini belirtti.

Tunç mesajında şu ifadelere yer verdi: "Karadeniz Bölgemizde etkili olan yoğun yağışlar neticesinde; Ordu, Giresun, Samsun, Tokat, Düzce, Zonguldak, Bartın, Karabük ve çevre illerimizin şehir merkezi ile ilçe ve beldelerinde meydana gelen taşkınlardan etkilenen hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

AFAD koordinesinde devletimizin ilgili kurumları ve belediyelerimiz kriz merkezleri bünyesinde teyakkuz halinde çalışmalarına devam etmektedir. Rabbim her türlü afetten bizleri muhafaza etsin."

Ayrıca Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yaşanan sel felaketi nedeniyle doğum yeri olan Bartın'a gitti.

BAKAN ALİ YERLİKAYA: TÜM BİRİMLERİMİZ MİLLETİMİZİN EMRİNDE

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı videolu paylaşımda, "Başta Batı Karadeniz Bölgemiz olmak üzere sel felaketinden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyorum. Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç ile birlikte Bartın'a doğru karayoluyla hareket halindeyiz.

Valiliklerimiz ve AFAD koordinesinde Devletimiz bütün kurumlarıyla bölgede 23 vatandaşımız helikopter, 73 vatandaşımız ise bot ve iş makineleriyle kurtarıldı. Şu an itibarıyla şükürler olsun can kaybımız yok. Hava Kurtarma ekiplerimiz ve tüm birimlerimiz Milletimizin emrinde." ifadelerini kullandı.

ULAŞTIRMA BAKANI URALOĞLU'NDAN SEL VE HEYELAN OLAYLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ülke genelinde yaşanan sel ve heyelan olaylarına ilişkin sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.

Uraloğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, dün geceden itibaren özellikle Bolu, Zonguldak, Bartın, Ordu, Karabük, Kastamonu, Sivas, Erzincan ve Samsun'u etkisi altına alan yoğun yağışlar sebebiyle sel ve heyelan olayları yaşandığını hatırlatarak "Kara yolu ulaşımında da sel, teressübat birikmesi gibi olumsuzluklar nedeniyle yer yer aksaklıklar meydana gelmiştir.

Karayolları Genel Müdürlüğü, AFAD, Jandarma, Emniyet Genel Müdürlüğü vb. birçok kurum ivedi bir şekilde duruma müdahale etmiş ve etmeyi de sürdürmektedir." ifadelerine yer verdi.

Bakan Uraloğlu, paylaşımında şunları kaydetti: "Özellikle yol boyunda 7/24 görev yapan Karayolları ekiplerimiz tüm ekipman ve araçları ile sel birikintilerini boşaltma, sonrasında alan temizleme gibi işlemleri hızlıca gerçekleştirmektedirler. Ulaşımın aksamaması için oluşturulan alternatif güzergâhlara yönlendirme yapılmış ve belli noktalarda trafik normale dönmüştür.

Ordu, Bartın, Zonguldak, Karabük, Kastamonu, Bolu, Sivas, Erzincan başta olmak üzere birçok ilimiz ve ilçemizde ekiplerimiz çalışmalarını sürdürmektedir. Çevre illerden de buralara ekip ve ekipman desteği sağlanmıştır. Bu gece yaşanabilecek olumsuzluklara karşı da ekiplerimiz teyakkuz halinde olacaklardır.

Ereğli-Zonguldak Yolu, Kilimli-Filyos-Saltukova Yolu, Bartın-Arıt Yolu, Bartın-Amasra Yolu, Bartın-Kurucaşile Yolu, Zonguldak-Devrek Yolu, Bartın-Kozcağız-Perşembe Yolu, Zonguldak-Devrek Yolu, Çaycuma-Bartın Yolu, Bartın-Arıt Yolu, Kozcağız-Hasankadı Yolu başta olmak üzere toplam 14 güzergâh ulaşıma açılmıştır.

Karaman-Beycuma-Devrek Yolu 17-19. kilometreler arası, Alaplı-Yığılca Yolu 14-17. kilometreler arası, Gökçebey-Yenice-Karabük Yolu 0-1. kilometreler arası, Devrek-Ereğli Yolu 22-25. kilometreler arası, Gökçebey-Yenice-Karabük Yolu 6. kilometresi Kayadibi mevki, Gökçebey-Yenice-Karabük Yolu 16. kilometresi, Kilimli-Filyos-Saltukova Yolu 20-24. kilometresi, Karaman-Beycuma-Devrek Yolu, Gökçebey-Yenice-Karabük Yolu, Perşembe-Kozcağız-Bartın Yolu, Ankara-İstanbul Otoyolu ise halen ulaşıma kapalıdır.

Meteorolojiden aldığımız bilgilere göre mevsim normalleri üzerindeki sağanak yağışların yarın da etkisini sürdüreceği öngörülmektedir. Bu nedenle özellikle Bartın, Zonguldak, Karabük, Trabzon, Rize, Artvin, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Sakarya, Kastamonu, Bolu ve çevre illerimizde yola çıkacak vatandaşlarımızın dikkatli olmalarını, çok elzem olmadığı müddetçe yola çıkmamalarını tavsiye ediyoruz. Selden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabb'im ülkemizi her türlü afetten esirgesin!"

Kaynak:
Editör: Ebru Aşitan - ebruasitan@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN