Abone Ol

Foça'nın Çığlığı: Deniz Kirliliğine ve Kıyı İstilasına Karşı Halk İsyanda

Foça'da deniz kirliliği ve çevre sorunlarına karşı protesto gerçekleşti. Katılımcılar, temiz deniz ve çevre taleplerini dile getirdi ve belediye başkanının görevini yapmasını istediler.

Yayınlanma: 17:08 24-08-2023
Güncellenme: 17:08 24-08-2023
Foça'nın Çığlığı: Deniz Kirliliğine ve Kıyı İstilasına Karşı Halk İsyanda

23 Ağustos akşam saat 18.00'da deniz kirliliği ve kıyı istilasına karşı Foça Belediyesi Sosyal Tesisleri önünde toplanan platform üyeleri ve eyleme katılan bazı vatandaşlar “Foça'ya sahip çık”, “Sahil ve Kaldırımlar halkındır”, “Foça babanın malı mı”, “Kıyılar Halkındır” yazan dövizler ve sloganlar ile meydana doğru yürüdü.

Platform adına basın açıklaması yapan Ramis Sağlam, “Foça'da bugün yaşanan kirliliğin diğer bir adı da deniz ve kıyı kirliliğidir. Foça merkezindeki deniz ve kıyı kirliliği her geçen yıl çıplak gözle daha da görünür hale gelmiştir. Bu kirlenmeyi görünür noktalarda file kepçe ile temizlemek mümkün değildir.

Foça sahili boyunca yaşanan deniz kirliliğinin birçok nedeni olduğunu biliyoruz. Bunların başında denize yapılan atık su deşarjı, tekne aktiviteleri ve sintineler yer alıyor. Her yıl yaşadığımız bu yıl ise yoğun olarak yaşadığımız denizanası istilası iklim değişikliği ve yanlış yapılan balıkçılığın sonucudur” dedi.

"Belediye başkanının görevini yapmasını istiyoruz"

Protestoculardan Şerife Aygün Gökçe” 1999 yılından beri Foça'dayım, İstanbul gibi büyük bir kentten sakin, emekliliğimi rahat geçireyim, organik zeytin üretimi yapalım dedik ancak çevre kirli. Sosyal demokrat bir partili belediye başkanı tarafından yönetilen Foça'da ona bile derdimizi anlatamıyoruz.

Belediye başkanından sadece görevini yapmasını istiyoruz o bize genelde soruyor ne yapayım diye. Başkan koltuğuna oturmuş yönetici olmuş birisinin ne yapayım diye sorması kadar abes bir şey yok. Kendi çapımızda bizde dünya ölçeği bir grup içinde ortak ölçekli bir yöneticiyiz sen ne yapacağını bilmiyorsan o koltuğa niye oturuyorsun.

Yaşanabilir bir kent yapıp vatandaşı temiz gıdaya, temiz doğaya, temiz denize mavi bayraklı diye iddia edilen denizanalarının bulunduğu denize temizlemeye, yani belediye başkanı olarak görevini yapacak ekstra bir şey istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

"Protesto olacak diye meydana 2 gün önceden temizlediler"

Marsilya meydanının yakın çevresinde ikamet eden Beyhan Filiz “53 senedir bu mahallede oturuyorum, Marsilya meydanında oturan bir birey olarak buralarının başıboş ve pislik içerisinde olmasından yana değilim. İnsanca yaşamaktan başka bir şey istediğimiz yok bizim. Yaşlanmışız, gürültü sonuna kadar, pislik sonuna kadar yetkililer bir an önce bu olaya el atsınlar bu olay çözülsün. Marsilya meydanına Marsilyalılar gelse kaçar. 2 gün önce burada protesto olacak diye temizlediler, 2 gün sonra gelin buraya giremezsin" şeklinde konuştu.

"Foça dört bir yandan kemiriliyor"

Eyleme katılan Yunus Gökçe ise “Foça dört bir yandan kemiriliyor. Hem de gözümüze bakıla bakıla kemiriliyor. Tarım alanlarından denizine, kaldırımlarına varıncaya kadar insanı yok sayan yalnızca turizm adı altında hiçbir değer gözetmeden Foça'nın arkeolojik ve tarihi değerlerini hiçe sayan bir yaklaşımla Foça günden güne eriyor.

Bu böyle devam ederse Foça'da atım atılacak yer kalmayacak, nefes alacak yer kalmayacak. Doğa bile bu duruma isyan ediyor, Foça‘ya sahip çıkmak için her alanda sahip çıkmak adına bu girişimi başlattık” dedi.

Kaynak: İHA
Etiketler:
Editör: Ebru Aşitan - ebruasitan@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN