Abone Ol

Dünyanın Nazar Boncuğu Meke Gölü Kuruma Tehlikesiyle Karşı Karşıya!

Konya Karapınar'da bulunan ve "Dünyanın Nazar Boncuğu" olarak bilinen Meke Gölü, aşırı kuraklık ve bilinçsiz yeraltı su kullanımı nedeniyle kuruma tehlikesiyle karşı karşıya.

Yayınlanma: 10:02 22-02-2024
Güncellenme: 10:02 22-02-2024
Dünyanın Nazar Boncuğu Meke Gölü Kuruma Tehlikesiyle Karşı Karşıya!

Konya Karapınar'daki Meke Gölü, 5 milyon yıl önce volkanik patlamayla meydana gelen kraterin, zamanla suyla dolması, 9 bin yıl önce ise gölün ortasında ikinci patlamanın olmasıyla bugünkü halini aldı.

DÜNYANIN NAZAR BONCUĞU

Ortasında 50 metrelik volkan konisi bulunan ve önceki yıllarda suyun derinliği 15-20 metrelere ulaşan göl, görüntüsü nedeniyle 'Dünyanın Nazar Boncuğu' olarak anıldı. 

TAMAMEN KURUDU

Ancak, eşi benzeri olmayan bu krater gölü, son yıllarda meydana gelen aşırı kuraklık ve bilinçsizce tüketilen yeraltı suları nedeniyle tamamen kurudu.

MEKE'Yİ KURTARMA ŞANSIMIZ YOK

Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, "Kuraklık böyle devam ettiği sürece Meke'yi kurtarma şansımız yok. Gölün tabanı da geçirimli bir tabakaya sahip. Bu nedenle suyu tutamıyor. Kraterin çevresinin tamamen su kaplaması için en azından 50 santimetre veya 1 metre aralığında bir su kütlesinin oluşması lazım" dedi. 

EKE GÖLÜ İÇİN UMUT OLARAK GÖRÜLÜYOR

Öte yandan Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Meke Gölü'ne su taşıyacak geri kazanım tesisi olan Karapınar Atık Su Arıtma Tesisi projesi, Meke Gölü için umut olarak görülüyor. 

Kaynak:
Editör: Sena Kaya - senakaya@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN