"DSÖ Başkanı Ghebreyesus'un Güncel Sağlık Açıklamaları

DSÖ, Kovid-19'un hala küresel bir tehdit olduğunu ve uzun vadeli yönetim için tavsiyeleri hatırlattı. Maymun çiçeği virüsü vakalarındaki artışı vurgulayarak bu konuda da önlemler alacaklarını belirtti

Yayınlanma: 12:08 26-08-2023
Güncellenme: 12:08 26-08-2023
"DSÖ Başkanı Ghebreyesus'un Güncel Sağlık Açıklamaları

Ghebreyesus, haftalık basın toplantısında yaptığı açıklamada, Kovid-19'un uzun vadeli yönetimi için kalıcı tavsiyeleri iki hafta önce yayımladıklarını ve bu virüsün hala küresel bir sağlık tehdidi oluşturmaya devam ettiğini belirtti.

Ghebreyesus, Kovid-19 verilerine ulaşmanın zorlaştığını ifade ederek, bazı ülkelerde hastaneye yatış, yoğun bakım kabulü ve ölüm raporlarının arttığını vurguladı.

Kovid-19'un BA.2.86 ve EG.5.1 (Eris) gibi varyantlarının riskini değerlendirebilmek için ülkelerden gelen raporların büyük önem taşıdığını belirten Ghebreyesus, "Tüm ülkeleri, hayat kurtarmak ve uzun vadeli Kovid-19 yükünü azaltmak amacıyla mevcut tavsiyeleri uygulamaya davet ediyoruz." dedi.

Ghebreyesus, maymun çiçeği virüsüne ilişkin de son durumu paylaşarak, "DSÖ'ye şu ana kadar 114 ülkeden 90 binden fazla maymun çiçeği virüsü vakası ve buna bağlı olarak 156 ölüm bildirildi. Ancak bazı ülkelerde eksik raporlama nedeniyle gerçek vaka ve ölüm sayısının daha yüksek olabileceğini biliyoruz." açıklamasında bulundu.

Özellikle Asya'da son iki ayda maymun çiçeği vakalarında büyük bir artış olduğunu söyleyen Ghebreyesus, Afrika'dan da düzenli olarak vakaların bildirildiğini belirtti.

Ghebreyesus, "Kovid-19'da yaptığım gibi, ülkelerin uzun vadede maymun çiçeği virüsüyle başa çıkmalarını desteklemek ve kalıcı öneriler sunmak amacıyla bir inceleme komitesi oluşturdum." dedi.

DSÖ Sözcüsü Tarik Jasarevic de AA muhabirinin "Geçen yıl Avrupa'da aşırı sıcaklar nedeniyle 61 kişi yaşamını yitirmişti. Bu yıl da çok sıcak bir yaz dönemi yaşadık. Bu yıl aşırı sıcaklar nedeniyle kaç kişi yaşamını yitirdi? Elinizde buna ilişkin veri var mı?" sorusuna, "Bu yılki verilere ulaşmak için henüz erken. Buna dair elimizde veri bulunmuyor." şeklinde cevap verdi.

Kaynak:
Editör: Ebru Aşitan - ebruasitan@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN