Umudun 12. Günü

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan  ilçesinde meydana gelen 7.7,7.6 gelen deprem sonrasi parti liderleri ve devlet yetkililerinden açıklama geldi.

Yayınlanma: 12:02 06-02-2023
Güncellenme: 17:02 17-02-2023
Umudun 12. Günü

17.04: Malatya Yeşilyurt ilçesinde altında 26 kişinin can verdiği 25 dairelik Bulutlar Sitesinin Kooperatifi Başkanı Bursa'da gözaltına alındı.

16.20: Yargıtay Başkanlığı'nca başlatılan nakdi yardım kampanyasında toplanan 1 milyon 400 bin TL, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na aktarıldı.

15.46: Ebrar Sitesi enkazında iş makinesi çalıştığı sırada yandaki binanın kolonuna çarpması sonucu çökme riski oluştu. Risk nedeniyle enkazdaki çalışmalar durduruldu.

15.30: Depremzedelere yardım için yurtdışından gönderilen bin 200 yatak, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan kalkan Endonezya Hava Kuvvetleri'ne ait askeri kargo uçağıyla Adana'ya gönderildi. 

14.45: Depremden etkilenen illerde yıkılan ya da imara aykırı değişiklik tespit edilen binalarla ilgili soruşturmalarda 83 şüpheli tutuklandı.

14.30: Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, depremin etkisini yerinde incelemek ve bir dizi temaslarda bulunmak amacıyla Adıyaman'a geldi.

ÜNİVERSİTELER NE ZAMAN AÇILACAK? YÖK BAŞKANI YENİ KARARLARI PAYLAŞTI

14.25: 'Üniversiteler ne zaman açılacak?' sorusu merak edilirken YÖK Başkanı Özvar alınan yeni kararları paylaştı. Özvar, bahar döneminin 20 Şubat'ta uzaktan eğitimle başlatılabileceğini, nisan başı itibarıyla yüz yüze eğitimin de olduğu hibrit seçeneğin değerlendirileceğini açıkladı.

14.20: Milli Eğitim Bakanı Özer, 'Şu anda 465 bin vatandaşımıza barınma imkanı sağlıyorız. Pazartesi 71 ilde eğitime başlıyoruz. 10 ilde eğitime ne zaman başlanacağını salı günü açıklayacağız. Şu ana kadar 35 bin 24 öğrenci diğer illerde nakillerini aldırdı. Artık milli eğitim bakanlığı tüm imkanlarla yurtlara gelip öğrenci nakillerini otomatik olarak alacak. Deprem bölgesindeki 8'inci ve 12'nci sınıf öğrencilerimin tüm ders kitaplarını bastırdık. Önümüzdeki günlerde dağıtacağız.' dedi.

14.00: Hatay'da yaşayan sosyal medya fenomeni Taha Duymaz depremde ailesiyle birlikte göçük altında kalmıştı. Youtube ve Instagram'da yayınladığı yemek videolarıyla tanınan sosyal medya fenomeni Taha Duymaz'a günler sonra ulaşıldı. Hatay'da ailesiyle 8 katlı bir binanın en alt katında oturan Duymaz'ın depremde hayatını kaybettiği öğrenildi. CZN Burak da Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, "Arkadaşlar Taha Duymaz ve kardeşleri Hakk'ın rahmetine kavuşmuştur. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Tüm sevenlerine ve ailesine tekrar başsağlığı diliyorum." dedi..

13.17: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nca Adıyaman'da altyapı ve barınma ihtiyacının karşılanması için çalışmaların devam ettiği belirtilerek, şehre cumartesi günü doğal gaz verilmeye başlanacağı açıklandı.

13.00: Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, "TOKİ’mizin yapacağı güzel konutlar olumlu katkı sağlayacak. 2.8 milyar lira tutarındaki mazot ve gübre desteği nakdiye çevrilip bu ay içinde ödenecek. Bakanlığımızın sahipsiz hayvanlarla ilgili çalışmaları da sürüyor. Bizim için sadece insanı kurtarmak değil, diğer canlıları da yaşatmak önceliklerimiz arasında." ifadelerini kullandı.

12:55: Adana 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü’nde konuşan Bakan Kurum, ağır hasarlı binalardan eşya çıkarılmaması gerektiğini belirtti. Kurum, eşyaların binalardan çıkarılmasına çalışmalar sonucunda karar verileceğini söyledi.

11.55: Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Deprem bölgesindeki illerden diğer illere tayin taleplerinde bulunacak öğretmenlere ilişkin süreci bu hafta sonu açıklayacağız" dedi.

12. GÜNDE GELEN SES

11.20: Hatay'da depremin 12. gününde Defne Apartmanından ses alındı. Bölgeden gelişmeleri aktaran CNN Türk Editörü Enver Kaptanoğlu şu bilgileri paylaştı: "Bu gece burada ses ve ısı tespiti yapılmıştı. Çalışmalar yaklaşık 10 saattir devam ediyor. Enkaz altındaki vatandaşlarımızın yakınları da burada. Defne Apartmanı enkazında 20'den fazla kişinin olduğu söyleniyor. Ancak şimdiye kadar yalnızca 3 kişiden ısı ve ses tespiti alındı. Diğer kişilerin durumuysa belirsizliğini sürdürüyor. Isı ve ses tespiti yapılan afetzedelerimizin isimleri; Fikret Dalyan, Sema Dalyan, Medine Dalyan.

Artık depremin 12. günündeyiz. Yani insan bedeninin sınırları zorladığı zaman diliminde bulunuyoruz. Ekipler de bu sebeple ciddiyetin farkında ve hızlıca yol açmaya çalışıyorlar. Ancak Defne Apartmanı'nın hemen yanındaki bina çok riskli olduğu için ekiplerin çalışmaları tehlikeye giriyor. Buna rağmen enkaz altında canlı kişilerin bulunma ihtimali ekipleri Defne Apartmanı'na yönlendiriyor."

11.06: Manisa'dan gittiği Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde arama kurtarma çalışmalarına katılan Erkan Kurtyemez (36), enkazdan 71 saat sonra çıkardığı Yusuf Polat (17) ile ağabey-kardeş gibi oldu. Telefonda görüntülü konuşan ikiliden Polat, "Bir ağabeyim daha oldu" derken, Kurtyemez ise "Ben sana ağabey sen de bana kardeş oldun" ifadelerini kullandı.

10.30: Emniyet Genel Müdürlüğü, sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 713 hesap yöneticisinin tespit edildiğini 377'si hakkında adli işlem başlatıldığını, 117'sinin gözaltına alındığını ve bunlardan 21'inin de tutuklandığını paylaştı.

10.10: Kahramanmaraş Havalimanı, kentte meydana gelen deprem felaketinin ardından yardımların ulaştırılması, arama kurtarma ekiplerinin sevkiyatı ve depremzedelerin tahliyesi nedeniyle tarihinin en yoğun günlerini yaşıyor.

09.54: 2 büyük depremin etkilediği yerlerden biri olan Sivas'ın Gürün ilçesi de afet bölgesi kapsamına alındı. İlçede köylerle birlikte 147 hasarlı bina tespit edildi.

09.45: Depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ın, Hacıbebek Mahallesi üzerinde bulunan tarım arazilerinde kırıklar, yarıklar ve tümsekler oluştu. Tarlaların üzerinden geçerek kilometrelerce uzayan fay hattı, havadan görüntülendi.

09.36: Deniz Kuvvetleri'ne ait uçaklar da bölgeden vatandaşların tahliyesine hız kesmeden devam ediyor. MSB'den yapılan açıklamada, 'Kahramanmaraş ve Adana’da depremden zarar gören vatandaşlarımız, C-235 genel maksat uçağı ile Kocaeli Cengiz Topel Havaalanı’na tahliye edildi.' denildi.

09.06: Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 7 km derinliğinde 4.1 büyüklüğünde artçı bir deprem daha meydana geldi.

09.01: Gaziantep'in Nurdağı ilçesinden deprem nedeniyle Konya'nın Karatay ilçesine gelen 7 kişilik aile, evde çıkan yangın sonucu çatının çökmesiyle hayatını kaybetti.

07.11: AFET bölgesindeki büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerine yem desteği verilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre büyükbaş için 500 TL, küçükbaş için 50 TL yem desteği verilecek.

02:35: Bakan Koca: Hatay’da enkaz altından 261’inci saatte, bu gece kurtarılan Mustafa, tıbbi müdahalenin ardından ilk olarak, telefon numarasını hatırladığı bir yakınını aradı. Kardeşimiz Mustafa’yı bu kadar iyi görmekten çok mutluyuz.

261. SAATTE İKİ MUCİZE BİRDEN GELDİ

01.40: Hatay'ın merkez Antakya ilçesi Odabaşı Mahallesi'ndeki bir binanın enkazından 26 yaşındaki Mehmet Ali Şakiroğlu ve 34 yaşındaki Mustafa Avcı, depremin 261. saatinde sağ çıkarıldı.

00.15 AFAD: 38 BİN 44 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremde saat 23.30 itibariyle toplam 38 bin 44 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

AFAD'ın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Kahramanmaraş'ta gerçekleşen 7.7 büyüklüğündeki ilk depremin ardından toplam 4 bin 734 artçı meydana geldiği belirtilerek, deprem bölgesinde yürütülen çalışmalarda toplam 264 bin 389 personel ile 12 bin 600 araç ve iş makinesinin görev yaptığı kaydedildi. Alınan son bilgilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 38 bin 44 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Bölgeye, personel ve malzeme sevkiyatı için hava köprüsü kurulduğu bilgisine de yer verildi. Açıklamada Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı 121 helikopter ve 78 uçağın görev yaptığı ve bugüne toplam 7 bin 940 sorti gerçekleştirildiği ifade edildi. 
00.09: AFAD: Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 38.044 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. AFAD ayrıca bölgedeki 2 büyük depremin ardından 4.734 artçı deprem meydana geldiğini açıkladı.

260. SAATE YENİ MUCİZE!

00.01: Hatay'da Buket Apartmanı'da 260. saatte Osman isminde 10-12 yaşlarında bir erkek çocuğu enkazdan sağ olarak çıkarıldı.Kurtarma ekibinden yapılan açıklamada 'Sesini duymak herkesi yeniden canlandırdı. Ses değerlendirdik ancak bilinç alamadık. Bilinçli bir ses değil daha çok sayıklama tarzında bir ses alındı. Bizim için umut kaynağı oldu" denildi.

22.50 AFAD, Hatay'ın Arsuz ilçesinde saat 22.47'de 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu.

20:31 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, enkazdan 248 saat sonra kurtarılan Aleyna Ölmez’in ailesiyle telefonda görüştü. Aleyna'nın depremde hayatını kaybeden annesi Birgül Ölmez ve babası Cengiz Ölmez için baş sağlığı dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aleyna için "Bizim de üzerimize ne düşüyorsa her şeyiyle hazırız" ifadesini kullandı.

18:37 Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır'da deprem soruşturmalarındaki son durumla ilgili açıklamalarda bulundu. "Sorumlular yargı önünde hesap verecektir" diyen Bakan Bozdağ, "Bugüne kadar hakkında işlem yapılan şüpheli sayısı 245, tutuklanan 54, adli kontrol verilen 47, yakalama kararı çıkarılan 7, gözaltı talimatı verilen 45, gözaltında olan kişi sayısı 27. Yurtdışında olduğu tespit edilen şüpheli sayısı 4" şeklinde konuştu.

18:09 Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Malatya’da deprem bölgelerindeki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Taşınma, kira yardımı yeni evler yapılana kadar verilecektir. Bakan Kurum, "Taşınma, kira yardımı yeni evler yapılana kadar verilecektir" dedi.

17:32 Şanlıurfa’da yıkılan binalarla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, 14 kişinin öldüğü apartmanın inşaat mühendisinin de aralarında olduğu 4 kişi daha tutuklandı. Tutuklu sayısı 8’e çıkarken, kentteki riskli binaların yıkımına da başlandı.

16:55 Kahramanmaraş'ta depremde yıkılan binaların 5 müteahhidi İstanbul'da yakalandı. Şüpheliler işlemlerinin ardından Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü'ne teslim edildi.

16.10: Tarım ve Orman Bakanlığı, deprem felaketinden etkilenen illere, 24 bin 455 ton yakacak odun yardımı yapıldığını duyurdu.

16.00: Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, depremden etkilenen Adıyaman'da çadır kente giderek depremzedeleri ziyaret etti. Çetin, depremzedelere yemek ikramında bulundu.

15.40: Malatya'da depremde bazı binaların yıkılması, güvenlik kameralarına yansıdı. Kentin en işlek noktalarında güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerde, binaların sallandığı, bazılarının çöktüğü, vatandaşların büyük panik yaşadığı görüldü. 

15.30: Depremde büyük yıkımın olduğu Kahramanmaraş'ta, kent merkezinden iş makineleriyle kaldırılan enkaz, kamyonlara yüklenip şehir dışına taşınıyor. Jandarma, 3 ayrı noktada biriktirilen enkaz yığınlarının başında nöbet tutuyor.

14.47: Şanlıurfa'da depremde 14 kişinin hayatını kaybettiği binanın inşaat mühendisi Osman Ekren tutuklandı.

14.40: Hatay'da 4.7 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı daha meydana geldi.

13.50: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i kabul etti.

13.43: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, depremden etkilenen bölgelerde hasar tespit çalışması yaptı. Çalışmalar kapsamında; 61 bin 722 binada yer alan 263 bin 800 bağımsız birimin acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edildi.

10 İLDEN 10 ÇOCUĞA DESTEK

13.40: MHP lideri Bahçeli dün yapılan yardım kampanyası ve bağışcılarına teşekkür ederek "Asrın felaketinden kaynaklanan ağır yıkımın telafisi amacıyla yardımlarını esirgemeyen hayırsever insanlarımıza, televizyon yapımcılarına, telefon başında her arayana sabırla cevap veren sanatçılarımıza kalpten teşekkür ediyorum. Allah hepsinden razı olsun." ifadelerini kullandı. Bahçeli, afet bölgesi ilan edilen 10 ilin her birinden de, eğer varsa ailelerinin müsaadesi, yoksa devletin yetkili kurumlarının onayıyla, 0-5 yaş grubunda bulunan bir çocuğun insani sorumluluğunu fedakarca üstlenmeye hazır olduklarını da açıkladı.

13.01: Malatya'da depremde yıkılan binalarla ilgili soruşturma kapsamında tutuklu sayısı 7'den 11'e yükseldi.

248. SAATTE MUCİZE

12.16: Kahramanmaraş'ta Kayabaşı Mahallesi Atabey Apartmanı'nda bir genç kız, depremin 248'inci saatinde enkazdan sağ çıkarıldı.

11.40: TBMM Başkanı Şentop, 'DErsler çıkarmalıyız. Zemin sağlamsa, binalar sağlamsa deprem ne kadar büyük olursa olsun yıkıcı etkisi daha da azalıyor. Büyük bir kararlılıkla sağlam bir zemin, sağlam bina konusunda çalışma yapmamız, adımları takip etmemiz gerekiyor.' dedi.

11.25: Emnniyet Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada; Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 651 hesap yöneticisi tespit edildi, 330'u hakkında adli işlem başlatıldı. 110 şahıs gözaltına alındı, 21'i tutuklandı. Dolandırıcılığa yönelik hazırlanan internet sitelerinin kapatılması sağlandı.

11.20: Depremlerde, 1'i boş, 7 binanın yıkıldığı Diyarbakır'da, 300 görevliyle hasar tespit çalışmaları sürdürülüyor. Şu ana kadar yapılan çalışmalarda ağır hasar tespit edilen 363 yapıdan 31'inin acil olarak yıkılmasına karar verildi.

11.14: AFAD'dan yapılan açıklamada can kaybının 36 bin 187 olduğu açıklandı.

10.58: İstanbul'da sosyal medyadan depremzede olduğunu söyleyip, banka hesap bilgilerini paylaşarak yardım toplayan Erhan B.'nin (37) dolandırıcı olduğu ortaya çıktı. Erhan B., tutuklandı.

10.32: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Yardım teklifinde bulunan 101 ülkeye teşekkür ediyoruz. Şu anda sahada arama kurtarma yapan ülke sayısı 74, personel sayısı 7 bin 98, ekip gönderecek ülke sayısı 1, gelecek personel sayısı 439; görevini tamamlayıp ayrılan ülke sayısı 15, görevini tamamlayıp ayrılan personel sayısı 4 bin 236." dedi.

10.30: Denizcilik Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, 'Depremden etkilenen vatandaşlarımızın yaralarını sarmak, konaklamalarını sağlamak için 2000 kişi kapasiteli yolcu gemisi İskenderun'a doğru seyrine başladı.@medloglojistik Bu süreçte var gücüyle çalışan, emeği geçen, desteğini esirgemeyen herkese teşekkür ederiz.' denildi.

10.25: CNN Türk muhaberi Burçak Bozkuş Hatay'dan son duruma ilişkin bilgileri paylaştı. Salgın riskine karşı hijyenin çok önemli olduğunu ve şebeke sorunlarının büyük oranda giderildiğini söyleyen Bozkuş, 'Çok büyük bir yıkımdan bahsediyoruz. Arama kurtarma çalışmalarının bittiği yapılarda insanlar artık yakınlarının cenazesi için bekliyor.' değerlendirmesini yaptı.

10.20: Kahramanmaraş'ın Nurhak ilçesinde evleri zarar gören depremzedeler için 11 mahallede çadır kent kurdu. Kolluk kuvvetlerinin 24 saat nöbet tuttuğu çadır kentte depremzedelerin ihtiyaçları da karşılanıyor.

10.10: Adana'da deprem nedeniyle yıkılan binalarla ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan 5 şüpheli tutuklandı.

10.08: Sosyal medya hesabından açıklama yapan Bakan Nebati, 'Adıyaman ve Kahramanmaraş'tan sonra Gaziantep'e gelerek İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde ilimizdeki son duruma ilişkin kapsamlı bilgi aldık. Omuz omuza vererek hep birlikte bu süreci atlatmak için kesintisiz bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz.' ifadelerini kullandı.

09.43: Kahramanmaraş'ta yıkılan binalarla ilgili soruşturmada yeni gelişme yaşandı. Hakkında yakalama kararı çıkarılan bir müteahhitin Marmaris açıklarında tekneyle yurt dışına çıkmaya çalışırken yakalandığı bildirildi.

09.16: Adalet Bakanlığı, AİHM'e mektup göndererek, depremden etkilenen kişilerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yaptıkları/yapacakları başvurularda herhangi bir mağduriyet yaşamaması için Mahkeme'nin süreleri askıya alması çağrısında bulundu.

09.08: AFAD: Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki depremin ardından konutları hasar gören vatandaşlarımıza yönelik 10 bin TL tutarındaki hane başı destek ödemeleri başlamıştır.

08.20: Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 4,4 büyüklüğünde artçı deprem meydana geldi.

03.00: Kahramanmaraş merkezli iki depremin vurduğu 11 ilde depremzedelerin yaralarının sarılması ve yeni konutların inşası için organize edilen 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasında, rekor bağış toplandı. İş insanından kumbarasındaki parasını bağışlayan çocuklara kadar milyonlarca kişinin katıldığı kampanyada 115 milyar 146 milyon 528 bin lira bağış toplandı.

01.25: Kahramanmaraş'ta 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

00.36: Adıyaman’da çökerek onlarca kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan İsias Otel’in gözaltına alınan sahibi Ahmet Bozkurt ve oğlu Efe Bozkurt, sağlık kontrolü için hastaneye getirildi.

00.12: Kahramanmaraş merkezli depremlerde Diyarbakır’da yıkılan binalarla ilgili başlatılan soruşturmada gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 39 şüpheliden 15’i tutuklandı. Gözaltına alınanlardan 2’si savcılık ifadesi sonrası, 22 kişi ise adli kontrol şartı konularak serbest bırakıldı

00.00: Diyarbakır'da deprem nedeniyle yıkılan binalarla ilgili soruşturmalar kapsamında 15 kişi tutuklandı.

21.50: Deprem bölgelerinde enkaz altından yaralı olarak kurtarılan 46 kişi, Kayseri’den kalkan Türk Hava Kuvvetleri’ne ait ambulans uçakla İstanbul’a getirildi. Getirilen 2 depremzedenin İslahiye’deki enkazdan 14’üncü ve 16’ncı saatlerde çıkarılan 2 kardeş olduğu öğrenildi.

20.00: Kahramanmaraş depreminin vurduğu Hatay'ın merkez Antakya ilçesinde 228'nci saatte anne ile 2 çocuğu enkazdan sağ olarak çıkartıldı.

HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 35 BİN 418’E YÜKSELDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) merkez binasında gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından basın açıklaması yaptı. Ülkemiz topraklarında güneye doğru 3 metre kaymaya yol açan depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 35 bin 418’e yükseldiğini belirten Erdoğan, ”Vatandaşımın her birine cenabı Allahtan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum. 105 bin 505 yaralımıza acil şifalar diliyorum” dedi.

11 İLDE HASAR TABLOSU

Depremden etkilenen illerde incelenen ve acil yakılması gereken bina sayıları:

Adana: 5 bin 797 / 46

Adıyaman: 28 bin 766 / 6 bin 108

Diyarbakır: 24 bin 314 / 520

Elazığ: 2 bin 488/ 587

Gaziantep: 130 bin 331 / 11 bin 922

00.12: Kahramanmaraş merkezli depremlerde Diyarbakır’da yıkılan binalarla ilgili başlatılan soruşturmada gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 39 şüpheliden 15’i tutuklandı. Gözaltına alınanlardan 2’si savcılık ifadesi sonrası, 22 kişi ise adli kontrol şartı konularak serbest bırakıldı

00.00: Diyarbakır'da deprem nedeniyle yıkılan binalarla ilgili soruşturmalar kapsamında 15 kişi tutuklandı.

21.50: Deprem bölgelerinde enkaz altından yaralı olarak kurtarılan 46 kişi, Kayseri’den kalkan Türk Hava Kuvvetleri’ne ait ambulans uçakla İstanbul’a getirildi. Getirilen 2 depremzedenin İslahiye’deki enkazdan 14’üncü ve 16’ncı saatlerde çıkarılan 2 kardeş olduğu öğrenildi.

20.00: Kahramanmaraş depreminin vurduğu Hatay'ın merkez Antakya ilçesinde 228'nci saatte anne ile 2 çocuğu enkazdan sağ olarak çıkartıldı.

HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 35 BİN 418’E YÜKSELDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) merkez binasında gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından basın açıklaması yaptı. Ülkemiz topraklarında güneye doğru 3 metre kaymaya yol açan depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 35 bin 418’e yükseldiğini belirten Erdoğan, ”Vatandaşımın her birine cenabı Allahtan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum. 105 bin 505 yaralımıza acil şifalar diliyorum” dedi.

Hatay: 49 bin 470/ 10 bin 911

Kahramanmaraş: 57 bin 87/ 10 bin 777

Kilis: 3 bin 748 / 585

Malatya: 25 bin 311 / 6 bin 599

Osmaniye: 28 bin 317 / 2 bin 122

Şanlıurfa: 31 bin 717 / 399

17.15: Bölgeden tahliye edilen 3 binden fazla depremzede Muğla'nın Bodrum ilçesine getirilirken, şu ana kadar 75 depremzede öğrenci ilçedeki okullara kayıt yaptırdı.

17.10: Şanlıurfa'daki deprem soruşturması kapsamında yeni gelişme yaşandı. Depremde 32 kişinin hayatını kaybettiği binanın müteahhidinin de aralarında bulunduğu 4 kişi tutuklandı.

16.55: Depremden etkilenen 10 ilde Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilmesi ve TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesinin ardından hazırlanan OHAL kararnameleri, Meclis Başkanlığı'na sunulmaya başladı.

16.45: 229. saatte Antakya'da yeni mucizeler bekleniyor.Enkaz altından alınan iki farklı ses üzerine ekipler bölgede çalışmalarını hızlandırdı. Buse Deviren CNN Türk muhabiri bölgeden şu bilgileri aktardı;

'Ekiplerle konuşabilmesi dahi bir mucize. Ama direndiler, dayandılar. Hem maden işçileri hem de Jandarma Arama Kurtarma görevlileri hazırda bekliyor. Kepçenin her durduğu an boşlukta bir can, bir nefes var mı kontrol ediyorlar. 2 ses olduğu söylendi. Şu an kepçe çalışıyor. Kontrollü bir şekilde çalışarak zarar vermemek amaçlanıyor. Bulunduğumuz Uğur Apartmanı'ndan 3 can çıktı. Yanındaki apartmandan da 2 kişiden ses olduğu söylendi. 2 farklı noktadan 2 farklı ses alındığı söyleniyor.'

228. SAATTE BİR KADIN İKİ ÇOCUK KURTARILDI

16.00: Antakya'da Oymak Sokak'taki Uğur Apartmanı'nın enkazından bir kadın ve iki çocuk depremin 228. saatinde sağ olarak kurtarıldı.

15.43: Tarım ve Orman Bakanlığı, depremden etkilenen 10 ilde, ahırı zarar gören afetzedelere hayvan çadırı ve yem desteği sağlıyor. Ayrıca sahipsiz hayvanlara mama dağıtılıyor.

15.22: Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde Kandilli Rasathanesi verilerine göre yerin 5.00 km derinlikte 4.0 büyüklüğünde arçtı bir deprem meydana geldi.

15.00: BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, seçimlerin erteleneceği iddialarına ilişkin, "Demokrasinin gereği neyse o yapılacaktır. Anayasa, hukuk, demokrasi neyi gerektiriyorsa elbette ki seçimler yapılacaktır ama şartlar değerlendirildikten sonra oturup karar verilir. Şu anda seçim düşünecek durumda değiliz" dedi.

14:45 BAYKAR duyurdu: Türk Silahlı Kuvvetleri ve İçişleri Bakanlığı envanterindeki Bayraktar #AKINCI ve #BayraktarTB2'ler 10 günde toplam 1.474 saat 20 dakika görev uçuşu gerçekleştirdi. Milli İHA'larımız hâlâ bölgede görev uçuşuna devam ediyor. Milletimiz için varız, Milletimizin yanındayız.

ANADOLU'DA SON 2 BİN YILIN EN BÜYÜK DEPREMİ

14.40: AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar son bilgileri kamuoyuyla paylaştı. Tatar'ın açıklamaları şöyle;

Bu deprem Anadolu coğrafyasının son 2 bin yılda yaşadığı en büyük deprem. Bu 2 depremin toplam etki süresi 2 dakikalık bir süreye yayılıyor. Derinliği ortalama 8.5 ile 10 kilometre. Yer kabuğunda sahadan gelen bilgilere göre 7 metreye kadar yer değiştirmeler var.

Şu ana kadar çok yoğun bir artçı sarsıntısı var. Şu ana kadar toplam artçı sayısı 3 bin 858. 4 ile 5 büyüklüğü arası artçı sarsıntı sayısı 394. 5 ile 6 arası ise 38. Depremler 110 bin kilometrekarelik alanda etkili oldu. Bu 2 deprem sonucunda yer kabuğunda şu ana kadar elde edilen gözlemlere göre 400 kilometre yüzey kırığı oldu.

ESKİŞEHİR'DE HİSSEDİLEN DEPREM ANI

14.38: Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen depremlerin yaklaşık 800 kilometre uzaklıktaki Eskişehir’de hissedildiği anlar güvenlik kameralarına yakalandı. 

14.25: Kahramanmaraş’ta Kalkan Apartmanı'nın enkazından 74 yaşındaki Cemile Kekeç, depremin 10. gününde 227. saatte sağ olarak çıkarıldı. Kekeç, uzun uğraşlar sonucunda enkazın altından çıkarılarak ambulansla hastaneye sevk edilirken, kurtarma ekipleri birbirlerine sarılarak bir can daha kurtarmanın sevincini yaşadı. 

14.18: Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde, boşaltılan 9 katlı binanın çökme tehlikesi nedeniyle caddenin bir bölümü, çift yönlü olarak trafiğe kapatıldı.

13.45: Filipinliler, depremzedelerin tedavisi için 82 kişiden oluşan ekiple Adıyaman'daki yeni otogara sahra hastanesi kurdu. Filipinli doktor Alfonso Danac, "Buraya Türklere yardım etmeye geldik. Basit ameliyatlar yapıp ve doğum yaptırabiliyoruz" dedi.

13.30: Sosyal medya hesapları üzerinden AFAD ve diğer yardım kurumlarının adını kullanarak depremzedeler için yardım toplama bahanesiyle dolandırıcılık yapan Yusuf Kalafat polis ekiplerince gözaltına alındı.

13.15: TBMM Başkanı Şentop, Diyarbakır'da arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarının bitmek üzere olduğunu söyledi.

13.14: Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde 11.42 km derinlikte 4.0 büyüklüğünde artçı bir deprem daha meydana geldi.

13.02: Depremden etkilenen 10 ilde yıkılan ya da imara aykırı değişiklik tespit edilen binalarla ilgili soruşturmalarda 24 şüpheli tutuklandı. Deprem bölgelerindeki hırsızlık, yağma ve nitelikli dolandırıcılık olaylarına ilişkin soruşturmalarda da 124 şüphelinin tutuklandığı bildirildi.

12.35: Diyarbakır'da yıkılan Diyar Galeria İş Merkezi'nin mülk sahibi ile proje sorumluları mimar ve inşaat mühendisi İstanbul'da yakalandı.

12.24: Depremzedelerin bölgeden tahliyesi için uçuşlar gerçekleştiren Türk Hava Yolları (THY) afetin yaşandığı günden bu zamana kadar bin 110 sefer ile 200 bin 357 kişinin tahliyesini gerçekleştirdi. Ayrıca bugün planlanan 93 sefer ile 16 bin 808 kişinin tahliyesi gerçekleştirilecek.

12.05: Bakan Çavuşoğlu, 'Ermenistan, ülkemize 28 kişilik arama kurtarma ekibi gönderdi. 8 şubattan bu yana Adıyaman'da bir küçük kızımızı ve gencimizi kurtardılar, canla başla çalıştılar. Ermenistan bu zor günümüzde insanımıza dostluk elini uzattı' dedi.

11.40: Afet bölgesinde hukuki süreçle ilgili Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklama yapıldı. Numune almak için 600 uzman bilirkişinin görevlendirildiği bildirildi.

11.35: 10 ilde taşımalı eğitime başlanacağını belirten Bakan Özer, '10 ilde kalan öğrencilerimizi ücretsiz olarak okula götüreceğiz.Sıcak yemeklerini vereceğiz ve tekrar taşımasını sağlayacağız. 20 Şubat'ta 71 ilde eğitim-öğretime başlayacağız. Hayatı normalleştirmemiz için öncelikle eğitimi normalleştirmemiz gerekiyor.' dedi.

11.30: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, depremden etkilenen bölgelerde yürütülen hasar tespit çalışmaları kapsamında şu ana kadar 387 bin 346 binada yer alan 1 milyon 856 bin 864 bağımsız birimde hasar tespit çalışması yapıldı.

11.20: Portekiz’den yardıma gelen ekip, Antakya’daki arama kurtarma çalışmaları sırasında enkaz altından bir köpeği kurtardı.

11.15: Diyarbakır’da yıkılan binalarla ilgili soruşturmada gözaltına alınan 39 şüpheli, adliyeye sevk edildi.

10.50: Adıyaman'da bulunan İsias Otel'in deprem nedeniyle yıkılmasına ilişkin soruşturma kapsamında yeni gelişme yaşandı. Soruşturmada otel sorumlusu 4 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

GÖKSUN'DA 4.6 VE 4.7'LİK DEPREMLER

10.36: Kahramanmaraş'ta saat 09.25'teki 4.6 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından saat 10.36 sıralarında Göksun ilçesinde bir deprem daha oldu. AFAD depremin büyüklüğünü 4.7 olarak paylaşırken derinliğini de 15.8 km olarak açıkladı.

ANTAKYA'DA 2 EVDEN BİRİSİ HASARLI

10.35: Kahramanmaraş'ta konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Antakya'da 2 evden birisinin hasarlı olduğunu söyledi. Bakan Soylu, enkazlardaki son duruma ilişkin bilgileri aktarırken, 'yağma' iddialarına da yanıt verdi.

10.25: Bakan Çavuşoğlu, '12 ülke arama kurtarma çalışmalarını tamamlayarak ülkelerine döndüler. Bunların dönüşü ile ilgili bazı konularda olduğu gibi dezenformasyon yapılıyor. Bazıları için eşya alındı diye çirkin iftiralar atılıyor, bunlar da doğru değil. Bu ülkelere de ayıp ediyoruz, onlar iyi niyetleri ile gelmişler yardım ediyorlar.' dedi.

10.22: Emniyet'ten yapılan açıklamada, 'Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 613 hesap yöneticisi tespit edildi, 293'ü hakkında adli işlem başlatıldı. 78 şahıs gözaltına alındı, 20'si tutuklandı.' ifadeleri kullanıldı.

10.20: Depremin 222. saatinde Kahramanmaraş'tan bir mucize haberi daha geldi. 42 yaşındaki Melike İmamoğlu isimli vatandaş enkazdan sağ olarak çıkarıldı. Ekipler ve bölgede bulunanlar duygu dolu anlar yaşadı.

09.45: Jandarma Genel Komutanlığı Havacılık Başkanlığı, deprem bölgesinde 30 helikopter, 2 uçak ve 4 insansız hava aracı ile 9 günde 1200 saat uçuş yaparak, depremzedelere 336 ton 400 kilo yaşam malzemesi taşıdı.

09.25: Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde 4.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD, depremin derinliğini 12.3 km olarak paylaştı.

09.10: Deprem bölgelerinden 200 saat sonra kurtarılan afetzedeler, hava yoluyla dakikalar içerisinde Adana Şehir Hastanesi heliport pistine getirilerek hızla tedavilerine başlanıyor. 206'ıncı saatte enkazdan çıkarılan 77 yaşındaki Mahmut Çetin de Sağlık Bakanlığı helikopteri ile buraya getirilerek tedavisine başlandı.

08.45: Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde 3.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD, depremin derinliğini 6.98 km olarak paylaştı.

07.42 Kahramanmaraş'ta 3.7 büyüklüğünde bir artçı deprem meydana geldi.

06.06 Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından deprem bölgesinde çalışmalara katılmak için yardıma gelen yabancı arama kurtarma ekiplerinin ülkelerine dönüşleri devam ediyor. Adıyaman'dan hareket eden Casa tipi askeri kargo uçağı, deprem bölgesinde çalışmalara katılan 38 Litvanya arama kurtarma ekibini İstanbul'a getirdi.

Litvanya arama kurtarma ekiplerinin apronda hazır bekleyen otobüslerle İstanbul Havalimanı'na, oradan da Litvanya'ya gideceği öğrenildi.

03.59 Deprem bölgesinde göçük altından çıkarılan 30 yaralı, Adana’dan Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı 222’nci filoya ait C-130 tipi kargo uçağıyla İstanbul’a getirildi. Yaralılar yanlarında bulunan refakatçilerle birlikte çevrede bulunan hastanelere nakledildi.

22.24 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), KKTC’de konuşlu 14’üncü Zırhlı Tugayı'nın Adıyamanlı vatandaşlarımıza yardım faaliyetlerini sürdürdüğünü duyurdu.

CAN KAYBI 35 BİN 418 

20.10 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısının ardından yaptığı açıklamada Kahramanmaraş merkezli depremlerde 35 bin 418 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

18.55 AFAD, Kahramanmaraş'ın Ekinözü ilçesinde saat 18.50'de 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu.

17.41 Antalya Valisi Ersin Yazıcı, deprem bölgesindeki illerden kente getirilen depremzede sayısının 72 bine ulaştığını açıkladı. Yazıcı, "Bunun içinde kendiliğinden gelen ve yakınları aracılığıyla şehre dağılmışların rakamı yok" dedi.

15.20 Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) merkez binasında toplandı. Toplantının gündeminde deprem felaketi var. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, AFAD Koordinasyon Merkezi'nde görev yapan çalışanlara hitap ederken, 'Milletimle beraber bunun üstesinden geleceğiz. Hiç endişeniz olmasın. Bu millet bu tür felaketlerin altından nasıl kalktıysa bundan da kalkacak.' ifadelerini kullandı.

15.00 Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), depremzedelerin Kağıthane-İstanbul Havalimanı metro hattını 24 saat ücretsiz kullanabileceğini duyurdu.

14.20 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Deprem bölgesinde su hayati önemde. İçme suyu altyapısı onarıldı. Bölgenin yüzde 95'ine su ulaştı. Arama-kurtarma çalışmaları sonrası tüm bölgeye su verilebilecek" dedi.

14.02: Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 531 hesap yöneticisi tespit edildi. Emniyet'ten yapılan açıklamada, '221'i hakkında adli işlem başlatıldı. 64 şahıs gözaltına alındı, 17'si tutuklandı.' denildi.

CAN KAYBI 31 BİN 974

13.50: 7.7 ve 7.6'lık depremlerde can kaybının 31 bin 974'e yükseldiği bildirildi. AFAD'dan yapılan açıklamada 195 bin 962 afetzedenin bölgeden diğer illere tahliye edildiğini paylaştı.

13.30: Depremde yıkılan binalarda tespit edilen kusurlara ilişkin Malatya'da 26 şüphelinin gözaltına alındığı bildirildi.

13.15: Antakya Cumhuriyet Mahallesi’ndeki bir enkazdan, depremin 202. saatinde sevindiren haber geldi. 26 yaşındaki Emine Akgül, depremin 9. Gününde ekiplerin çalışmaları sonucunda enkazdan sağ olarak çıkarıldı. Akgül, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

12:54 Milli Eğitim Bakanı Özer: 10 ilde liselerde 1 milyon 29 bin öğrencimiz var. Bu öğrenciler için 71 ilde 1 milyon 279 bin öğrenci kapasitesi oluşturduk. Şu ana kadar bu kapsamda 3 bin 681 öğrenci, nakillerini diğer illere aldırdı.

12.35: Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Arama kurtarma ekiplerimizin enkaz altından sağ çıkardığı insanımızın sayısı 8 binin üzerindedir. Milletimiz için yardım toplayan, arama kurtarma mücadelemize destek veren, dualarında bizleri unutmayan tüm dost ve kardeş ülkelere teşekkür ediyorum." dedi.

12.28: Milli Eğitim Bakanı Özer, depremden etkilenen 10 ildeki lise öğrencileri için 71 ilde 1 milyon 279 bin öğrenci kapasitesi oluşturduklarını bildirdi. Özer, 'Depremden etkilenen 10 ilde çadır merkezleri, yurtlar, konteyner merkezleri gibi konaklama alanlarını taşımalı eğitim kapsamına aldık.' dedi.

11.52: Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesinde depremde yıkılan ve 14 kişinin öldüğü Özabacılar Apartmanı'nın proje sorumlusu İstanbul'da yakalandı.

11.50: Diyarbakır’da, Seyrantepe köprülü kavşağı yakınında bulunan ve risk nedeniyle tahliye edilen 9 katlı Altınkaya Apartmanı, yıkım sırasında çöktü. Bu anlar, kameraya yansırken, kimsenin yaralanmadığı çökme sonucu oluşan enkaz, iş makineleriyle kaldırılıyor.

11.30: Türkiye'de bulunan İsrail Dışişleri Bakanı Cohen, yaşanan 7.7 ve 7.6'lık depremlerin geçtiğimiz yüzyıl içinde yaşanan en büyük felaketlerden biri olduğunu vurguladı.

11.20: Depremin şiddetini otoyollarda meydana getirdiği büyük tahribat da gözler önüne seriyor. Kahramanmaraş-Malatya yolu üzerindeki otoyolun birçok yeri yarılırken, birçok yerinde de çökme meydana geldi. 4 şeritten 2 şeride düşen yol havadan da görüntülendi.

11:10 AFAD Başkanı Yunus Sezer sosyal medya hesabından "Asrın felaketi olan deprem afetinde, yıllarca omuz omuza çalıştığımız ve vatandaşlarımıza içtenlikle birlikte hizmet ettiğimiz AFAD personelimiz Şef Abdullah Demir, VHKİ İsmail Köse, Arama Kurtarma Teknisyeni Mustafa Gün, Mühendis İsa Erkan Tümer, Şoför Mustafa Çolak, Mühendis Yavuz Dokumacı, Şube Müdürü Mustafa Özden ile diğer kurumlardan AFAD bünyesinde görevli çalışma arkadaşlarımız Aydın Kaya, Mehmet Çalış ve Fatih Özen arkadaşlarımızı kaybetmiş olmanın üzüntüsü içindeyiz. Fedakâr arkadaşlarımıza ve büyük afette hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Cenab-ı Hak'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar ve aziz milletimize baş sağlığı diliyoruz" mesajını paylaştı.

10.21: Jandarma Genel Komutanlığı, Kahramanmaraş'ta kurtarılan Muhammed ve Abdulbaki'nin enkaz altından kurtarılmasına ilişkin görüntüleri paylaştı. Paylaşımda, 'Depremin 198. saatinde iki kardeşimiz daha enkaz altından kurtarıldı. Umudumuzu kaybetmeden çalışmalarımıza devam ediyoruz.' denildi.

10:15 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM'de partisinin grup toplantısında konuştu. "Türkiye'ye sonuna kadar sahip çıkacağız" ifadelerini kullanan Bahçeli, afet bölgesindeki illere sırasıyla gideceğini açıkladı. 

10.00: Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından binlerce binanın yerle bir olduğu kent, helikopterle havadan görüntülendi. Eski mahallelerdeki 40-50 yıllık binalar yıkılırken, yeni imarlı bölgelerde yapılan yüksek katlı binaların ayakta kaldığı gözlendi.

09.55: 198. saatte sevindiren haber bu kez Adıyaman'dan geldi. CNN Türk muhabiri Serdar Er, 18 yaşındaki Muhammed Cafer Çetin isimli genç enkaz altından 198. saatin sonunda kurtarıldığını bildirdi. Muhammed'i enkaz altından kurtaran ekipte yer alan Zonguldak'tan Madenci Taş Kömürü ekiplerinden Ercan Çömlek basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 'Durumu iyi. Konuşmasında herhangi bir şey yok. İlk yemek istedi, et yemeği. Mutluyuz, sevinçliyiz. Tarif edilebilecek bir duygu değil. Biz şu an burada 9 kişiyiz. Bize nasip oldu biz kurtardık. Arkadaşımızı sağ salim çıkardık. ' dedi. Öte yandan Muhammed'in akrabası enkaz altından elleriyle çıkaran madencilerin elini öpüp sarıldı.

09.29: Kahramanmaraş’ta 17 yaşındaki Muhammed Enes ve 20 yaşındaki ağabeyi Abdülbaki, depremin 198. saatte 8 katlı Pınar apartmanının enkazından sağ olarak çıkarıldı.

09.14: Deprem bölgesinden İstanbul'a getirilen yaralı depremzede sayısı 5 bin 939 oldu.

08:20 Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, destek için ülkemize gelen Özbekistan’ın arama-kurtarma ekibiyle Hatay’da bir araya gelerek kendilerine destekleri için teşekkür etti.

04.57 Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen depremde enkaz altından yaralı olarak kurtulan 49 depremzede ve 25 refakatçi Adana’dan kalkan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait uçakla İstanbul Atatürk Havalimanı’na getirildi. Yaralılar burada hazırda bekleyen ambulanslarla tedavi altına alınmak üzere çevre hastanelere kaldırıldı.

14.02.2023

23.36 ARAMA KURTARMA PERSONEL SAYISI 35 BİN 600

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AFAD Koordinasyon Merkezi'nde deprem bölgelerindeki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Arama kurtarma personel sayısının 35 bin 600 kişi olduğunu açıklayan Fuat Oktay "Adıyaman, Hatay, Maraş'a odaklanmış durumdayız. 12 bin civarında iş makinalarımız var. 4 bini aşmış durumda uçaklarımızın yaptığı sortiler. 7 milyonluk bir altyapımız var günlük öğünlerimiz konusunda. Beslenme sıkıntısı olan afetzedemiz varsa bize ulaşabilirler" ifadelerini kullandı. 

Açıklamasında 257 noktada çadırkent kurulduğunu belirten Oktay, sınır güvenliğine ilişkin ise "Göç dalgası ve güvenlik algısıyla ilgili haberler çıkıyor. Asla söz konusu olamaz. İçeride güvenlik sorunu yaşanması mümkün değil. Göç dalgasıyla ilgili oluşturulmak istenen algı gerçek dışıdır. Söz konusu değildir. Sınırlarımız kontrol altındadır. Bu tür dezenformasyon yapanları sonuna kadar takip edeceğiz" dedi. 

22.50 GAZİANTEP'TE KONTEYNER SAYISI BİN 626'YA ULAŞTI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep Afet Koordinasyon Merkezinde açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum Gaziantep'te hayatını kaybeden vatandaşların sayısının 3 bin 729'a ulaştığını, enkazdan kurtarılan vatandaşların sayısının ise 15 bin 10 olduğunu açıkladı. Bakan Kurum açıklamasına şöyle devam etti: 

Yıkılan bina sayısı 1324. Şu an 18 enkazımızda arama kurtarma çalışması yürütüyoruz. 23 bin personelimizle ihtiyaçları gidermek üzere ekiplerimiz sahada çalışmaktadır. 170 saat sonra çıkardığımız Sibel kardeşimiz hepimize moral oldu. Ağır, orta, hasarlı binalardaki vatandaşlarımızın maddi, manevi ihtiyaçlarıyla ilgili vatandaşlarımızın yanında olacağız. Konteyner çalışmalarımızı yürütüyoruz. Konteyner sayımız bin 626'ya ulaştı. 130 bin vatandaşımıza geçici barınma hizmeti veriyoruz. İlin genelinin yüzde 25'ine doğalgazımızı verdik.21 bin bağımsız bölüme verilmiştir, cuma gününe kadar ilin tamamına vermeyi planlıyoruz.

'41 BİN 791 BİNANIN YIKIK, ACİL YIKILACAK VE HASARLI OLDUĞU TESPİTİNİ YAPTIK'

10 ilde 763 bin bina, 1 milyon 586 bin ev ve işyeri incelenmiştir. 41 bin 791 binanın yıkık, acil yıkılacak ve hasarlı olduğu tespitini yaptık. Hasar tespitleri E-devlet üzerinden yapılabilir. Orta hasarlı evlerle ilgili güçlendirme yapılmadan eve girilemez. AFAD koordinasyonu dışında evden eşya alınmaması uyarısını yapmak istiyoruz. Taşınmak isteyen vatandaşımız iletişim noktalarımıza başvurabilir. Hasarı belli olmadan binalara girilmemeli. Gaziantep genelinde 3 gün içinde, diğer illerin tamamında 1 hafta içerisinde hasar tespit çalışmalarını tamamlamayı düşünüyoruz. Cumhuriyet tarihinin en büyük afet dönüşüm projesini yapacağız. Ay sonuna kadar tüm illerimizde inşaat faaliyetlerini başlatacağız.

22:34 ARTÇILAR SÜRÜYOR

Kahramanmaraş’ta 4.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD'ın verilerine göre, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesi olan deprem, yerin 6 km altında gerçekleşti.

22.19 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından deprem bölgesine ilişkin sağlık alanındaki son bilgileri paylaştı. Bakan Koca, eczane hizmetleri hakkında "Bakanlığımızın sağlık hizmeti verdiği noktalarda ve sahra eczanelerinde ücretsiz ilaç temini devam ediyor. Bunun yanı sıra, deprem bölgesinde olup, eczanesi hasar gören eczacılarımız başta olmak üzere, geçici eczanelerle mobil eczanelere izin verilmiştir" açıklamasını yaptı. Bakan Koca şöyle devam etti:

İLAÇ VE TIBBİ MALZEME

Bölgedeki tıbbi malzeme ve ilaç ihtiyacını hızla karşılamak üzere Adana ve Gaziantep’te iki merkezi tıbbi depo oluşturulmuştur. Bölgeye sevk edilen ilaç ve tıbbi malzemeler öncelikli olarak bu depolarda tasnif edilerek afet bölgelerine sevk edilmektedir. Bu sevkiyatlarda 6’sı uçak ve biri helikopter olmak üzere toplam 271 araç kullanılmaktadır.

SAĞLIK PERSONELİ

Deprem bölgesindeki sağlık tesislerimizde, 14.611 UMKE ve Acil Sağlık personeliyle birlikte, 18.097’si doktor olmak üzere, halen 145.711 arkadaşımız görev yapıyor. Gerekli profesyonel güce sahibiz.

TEDAVİSİ DEVAM EDENLER

15.664’ü serviste, 3.636’sı yoğun bakımda olmak üzere, 19.300 depremzede vatandaşımız halen ülke genelinde hastanelerimizde tedavi altındadır. Bir kısmı taburcu edilen 8.851 hastamıza cerrahi işlem yapılmıştır.

AFET SONRASI RİSKLERE KARŞI HALK SAĞLIĞI HİZMETLERİ

8 günü geride bıraktık. Koşullar gereği halk sağlığı hizmetleri önem kazandı. Halk Sağlığı Koordinasyon Birimini kurduk. Olası hastalıklara karşı tedbirlerimizi aldık. Bölgeye yeterli miktarda kuduz ve tetanos aşısı sevk edildi.

SAĞLIKLI İÇME SUYU

Uzmanlarımız afet bölgesinde içme sularının sağlık açısından kontrolünü yapıyor. Şebeke suyu bulunan ve tankerlerle su dağıtılan yerlerde şu ana kadar 1.485 noktadan klor ölçümü yapıldı, klor miktarı yetersiz yerlerde süper klorlama işlemi gerçekleştirildi. Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya, Osmaniye ve Adana’da Halk Sağlığı Laboratuvarları hizmet vermeye başladı. 415 farklı noktadan su numunesi çalışılmış, bunlardan 49’unda mikrobiyolojik uygunsuzluk tespit edilmesi üzerine gerekli işlemler başlatılmıştır.

ADANA'DA ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI BİTTİ

21:17 Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci "Adana’mızda arama kurtarma çalışmaları tamamlandı. Enkazlardan 34 vatandaşımızı çıkardık. 418 vatandaşımız ahirete irtihal etti" açıklamasında bulundu.

20:45 TSK’ya ait insani yardım uçağı, depremde hasar gören ve yapılan çalışmalar sonrası tekrar hizmete açılan Hatay Havalimanı'na iniş yaptı. 

20:12 Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, deprem bölgesine yaptığı ziyaretlerin ikinci gününde Gaziantep ve Kilis'in ardından Kahramanmaraş'ı ziyaret etti.

19:53 Hatay'da depremde yıkılan Erdoğan Apartmanı'nın müteahhidi Mustafa Erdoğan Keçecioğlu, Ankara'da gözaltına alınıp, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

19:41 Adıyaman’da yıkılan binanın müteahhidi Yavuz ve Sevilay Karakuş, Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma çerçevesinde tutuklandı.

19.40 Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli iki depremde yıkılan ve çok sayıda ölüme neden olan bina ile sitelerde tespit edilen yapım kusurlarıyla ilgili soruşturma başlattı. Yürütülen incelemeler doğrultusunda ilk etapta 40 şüpheli hakkında gözaltı kararı alındı.

17:15 BAKAN KOCA: Deprem bölgesinde ilaca erişimi kolaylaştırıyoruz. Geçici/mobil eczanelere imkân veren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlandı. Bölgede hasarlı olanlar dâhil serbest eczacılara izin veriliyor. Bakanlığımız sağlık birimleri ve sahra eczanelerinde ücretsiz ilaç temini devam edecek.

17.15: 182. saatte Hatay'da enkaz altından bir çocuk daha kurtarıldı. Depremzedenin isminin Kaan olduğu ve 13 yaşında olduğu bildirildi. Sağ olarak kurtarılan Kaan, insan koridoru ile ambulansa taşınarak hastaneye sevk edildi.

17.12: Pazarcık ve Elbistan merkezli 7.7 ile 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından ekipler, arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Çalışmalarda, Onikişubat ilçesine bağlı Hayrullah Mahallesi Altinköşk Apartmanı’nda yaşayan Hatice Akan'ın enkaz altında kaldığı belirlendi. Bunun üzerine ekipler, Akan'ı kurtarmak için çalışma başlattı. Çok sayıda ekibin katıldığı çalışmalarda Akan, 180'inci saatte enkazdan kurtarıldı. Sağlık ekiplerince ambulansa bindirilen Hatice Akan, Kahramanmaraş Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. 

17.10: Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Malatya’daki Millî Eğitim Bakanlığı psikososyal destek merkezini ziyaret ederek öğrenci, öğretmen ve vatandaşlarla bir araya geldi; afetzedelerin sorunlarını dinledi.

17.08: Aydın'ın Köşk ilçesinde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı 'Alo 144 Sosyal Yardım Hattı', Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremin ardından 'Alo 144 Afet Acil Hattı' olarak hizmet vermeye başladı. Türkiye'nin tek 'Afet Acil Hattı' olan merkeze 8 günde yapılan 350 bin çağrıdan 100 binin asılsız çıktığı belirtildi.

16.52: Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, deprem sonrası Adana’da hasar tespit çalışmaları kapsamında şimdiye kadar 2 bin 901 binanın incelendiğini, 2 bin 745’inin az hasarlı ya da hasarsız olduğunu söyledi. Kentteki deprem bilançosunu da aktaran Kirişci, “Enkaz altından 34 vatandaşımız sağ kurtarılırken, 416 vatandaşımız hayatını kaybetti” dedi.

16.47: Adana'nın Çukurova ilçesinde yerle bir olan ve 70 kişinin cansız bedeninin çıkarıldığı belirtilen Hasan Alpargün Apartmanı'nın müteahhidi Hasan Alpargün sevk edildiği nöbetçi mahkemece tutuklandı. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, diğer yıkılan binaların mütehahhitleriyle ilgili soruşturmanın da devam ettiğini bildirdi.

16.35: Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca: “Depremzede yakınınızın hangi sağlık kuruluşunda olduğunu öğrenmek için ALO 184 SABİM hattını arayabilirsiniz”

16.05: MSB'den peş peşe açıklamalar yapıldı. Bakanlığın ilk açıklamasında, '8’inci Komando Tugayımız, Hatay’da arama-tarama ve yardım faaliyetlerinin yanı sıra vatandaşlarımız için seyyar tuvalet kurulumlarına da aralıksız devam ediyor. TSK tarafından deprem bölgesinde 235 seyyar banyo ve tuvalet kurulumu tamamlandı.' denildi. İkinci açıklamada da uçakların seferber edilerek deprem bölgesinleri yaralı vatandaşların Ankara'ya tahliye edildikleri bildirildi.

16.05: Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Şanlıurfa'da 340 kişinin hayatını kaybettiğini, hastanelerde tedavi gören 8 bin 919 kişinin ise taburcu edildiğini söyledi.

15.53: Bakan Nebati, 'Depremin ilk anından bu yana, milletimizle kenetlenerek sahada nasıl bir gayret içerisinde olduğumuz apaçık ortadayken, birilerinin anlık fotoğraf kareleri üzerinden çarpıtma yaparak siyasi çıkarlarının peşine düşmesi her şeyden önce kendileri adına utanç vericidir. Bu çarpık zihniyeti, bu fırsatçı yaklaşımı milletimize havale ediyorum. Böylesi bir ortamda dahi çarpıtmalarıyla siyasi çıkar arayışına girenlere en güzel cevabı milletimiz verecektir.' dedi.

15.49: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada "13 ilde yürütülen hasar tespit çalışmaları kapsamında şuana kadar 236 bin 410 binada yer alan 1 milyon 279 bin 576 bağımsız birimde hasar tespit çalışması yapıldı" denildi.

15.39: Gaziantep'te depremde yıkılan 25 binayla ilgili soruşturmayla ilgili yeni bir gelişe yaşandı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 9 kişiden 5'inin tutuklandığı bildirildi.

15.30: Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır'da depremde 344 kişinin yaşamını yitirdiğini belirterek, “Diyarbakır’da 32 kişinin hakkında adli süreç başlatılmıştı. Bu süreç işlemektedir. Diyarbakır’da hasar tespit çalışmaları devam ediyor. 300 ekip çalışıyor. Hasar tespit çalışmalarının kısa sürede tamamlanması için hem ekip, hem teknik personel sayısını artırdık. Diyarbakır’da yaklaşık 200 binaya yakın dairede hasar tespitleri yapılmış. Bunlardan 25 tanesi acil yıkılacak bina durumunda. 376 ağır hasarlı bina var. Bunlara ilişkin tespitler hızla devam ediyor” dedi.

15.15: Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu, "200 bine yakın vatandaşımızı tesislerimizde misafir ediyoruz. Öğrencilerimiz bu konuda müsterih olsunlar. Ailesi deprem bölgesinde olup yurtlarda kalan öğrencilerimiz var. Kalma durumu olan tüm öğrencilerimizi yurtlarımızda kalmaları yönünde planlamayı yapıyoruz. Hiçbir gencimizin mağdur olmasına izin vermedik, vermeyiz. " dedi.

15.13: NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO ülkelerinin Türkiye'ye depremler nedeniyle destekte bulunduğunu belirterek "Müttefikimiz Türkiye ile güçlü dayanışma içindeyiz." dedi.

14.50: Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "10 ildeki eğitim-öğretimi 1 Mart'a kadar ara verdiğimizi açıkladık. 1 Mart'ta başlayacağımızı açıklamadık. 1 Mart'a kadar ara verdiğimizi açıkladık. Burada da biz Bakanlık olarak il bazlı bir değerlendirme yapmayacağız. İlçe bazlı, okul bazlı değerlendirme yapacağız." dedi.

14.26: Gaziantep'te deprem bölgelerinde incelemelerde bulunan TBMM Başkanı Şentop, 'Depremin yıkıcı etkilerinin en çok hissedildiği yerlerden Gaziantep Nurdağı’ndaki koordinasyon merkezinde, ihtiyaçların karşılanması için yürütülen çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldık.' ifadelerini kullandı.

177. VE 178. SAATLERDE SEVİNDİRİCİ HABERLER

13.40: Bitlis'ten Adıyaman'a sevk edilen JÖH arama kurtarma ekipleri, merkeze bağlı Alitaşı Mahallesi 1246. Sokak Bozbey Apartmanı enkazında yapılan arama ve tespit çalışmaları sonucunda Hivay Üşer’i 177. saat sonunda sağ olarak çıkardı. Saatler süren çalışma sonucunda enkazdan sağ olarak çıkarılan Üşer, sedyeye alınıp ambulansa taşındı.

178. saatte de Adıyaman merkezdeki Kılıç Apartmanı'ndan 35 yaşındaki Bünyamin İdacı ve 4 yaşındaki 'Miray' isimli çocuğun sağ olarak kurtarıldığı bildirildi. 4 yaşındaki Miray isimli bir çocuğun ve bir kişinin enkazdan sağ olarak kurtarıldığı bildirildi.

13.15: 177. saate Hatay'da Korkmaz Apartmanı enkazı altında bulunan 26 yaşındaki Derya Akdoğan isimli vatandaşın enkaz altından sağ olarak kurtarıldı. Genç kadını kurtaran ekipler ve bölgede bulunan yakınları duygu dolu anlar yaşadı. 

13.00: Diyarbakır'da bulunan Adalet Bakanı Bozdağ, 'Barınma ihtiyaçlarını önemli ölçüde vatandaşlarımız burada giderecektir. Hiçbir vatandaşımızı barınma sorunuyla karşı karşıya Diyarbakır'da bırakmadık, bırakmayacağımızı da ifade etmek isterim. Diyarbakır'da hem valilik ayrıca büyükşehir belediyelerimiz, ilçe belediyelerimiz, kaymakamlarımız, AFAD'ımız, Kızılay'ımızın, Emniyet'imizin ne kadar birim varsa hepsi koordinasyon ve özveri içinde 7/24 çalışmaktadırlar. Bu çalışmalar neticesinde sorunları çözme konusunda netice aldık. Bunda sonra da aynı tempoyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz.' dedi.

12.41: Depremzedelerin bölgeden tahliyesi için uçuşlar gerçekleştiren Türk Hava Yolları (THY) afetin yaşandığı günden bu zamana kadar bin 2 seferle 165 bin 73 kişinin tahliyesini gerçekleştirdi. Ayrıca bugün planlanan 109 sefer ile 19 bin 878 kişinin tahliyesi gerçekleştirilecek.

12.34: Kültür ve Turizm Bakanlığı, AFAD ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ve bağlı bölge birlikleri organizasyonuyla deprem bölgesindeki 10 ilden şu ana kadar 21 ildeki otellere 100 bine yakın kişi yerleştirildi.

12.06: TBMM Başkanı Şentop, sosyal medya hesabındna yaptığı paylaşımda, 'Halkımızın bu felaket karşısında birlik ve bütünlük içerisinde bölgeye nasıl yardım ettiğini, İHH’nın Kilis Lojistik Merkezi’ni ziyaretimizde yerinde gözlemledik. Sahada olan kurum ve kuruluşlarımızın hepsinin emeği çok kıymetli, çok değerli. Hepsine teşekkür ediyoruz.' dedi.

 

CAN KAYBI 31 BİN 643'E YÜKSELDİ

12.05: AFAD, depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 31 bin 643'e yükseldiğini duyurdu. 158 bin 165 afetzedenin ise bölgeden diğer illere tahliye edildiği bildirildi.

11.50: 176. saatte Hatay'dan bir mucize haberi daha geldi. Enkaz altında kalan bir kişinin daha sağ olarak çıkarıldığı bildirildi.

11.35: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hatay'ın Samandağ ilçesindeki arama- kurtarma çalışmalarını inceledi; bölge halkına taziye ziyaretinde bulundu.

11.20: Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'Deprem bölgelerine yardım götürmeye çalışanlara fahiş fiyatla çorba satışı yaptığı iddia edilen dinlenme tesisi işletmesine toplam 1 milyon 860 bin TL idari para cezası uygulanmasına karar verildi.' denildi.

11.10: Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır'da 81 saat sonra enkazdan çıkarılan Beşir Yıldız'ı (6) hastanede ziyaret etti. "Bazen uyudum, üşümedim. Sanki battaniye gibi bir şeyin içerisindeydim" diyen Beşir'e, Bakan Bozdağ, büyük bir kahraman olduğunu söyledi.

175. SAATTE GELEN MUCİZE

10.45: Hatay’dan sevindirici bir haber daha geldi. Saatlerce enkaz altında kalan Naide Umay, arama kurtarma ekipleri tarafından 175 saat sonra sağ olarak çıkarıldı. Naide Umay, sağlık ekipleri tarafından ilk müdahalesi yapıldıktan sonra ambulans ile hastaneye kaldırıldı.

10.30: Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, 'Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 475 hesap yöneticisi tespit edildi. 56 şahıs gözaltına alındı, 14'ü tutuklandı. Yardımsever vatandaşlarımızı suistimal etmek isteyen internet sitelerinin kapatılması sağlandı.' ifadeleri kullanıldı.

09.50: Enkaz altından kurtarılan 2 bin 504 yaralı tedavilerinin sürdürülmesi için İstanbul'a getirilmişti. Bu sayı 4 bin 660’a çıktı. İstanbul’daki çeşitli hastanelere getirilen 4 bin 660 yaralıdan 3 bin 389'u ise taburcu edildi.

09.25: Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca, kentte deprem nedeniyle yıkılan binalarla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 31 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

09.16: Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği Gaziantep'te yıkılan Emre Apartmanı'nın şantiye şefi ve fenni mümessili Nazmi Tosun İstanbul'da gözaltına alındı.

09.00: Kızılay ekipleri temel beslenme ihtiyacı bulunduğu bilgisi alınan yaklaşık 900 köye kara yolu ve TSK’ya ait helikopterlerle yardım ulaştırdı.

170. SAATTE ENKAZDAN YÜRÜYEREK ÇIKTI

07.20: Hatay’da göçük altında kalan 42 yaşındaki Habib, depremin 170’inci saatinde göçük altından çıkartıldı. Enkazdan tekbir getirerek ve yürüyerek çıkan Suriyeli adam, arama kurtarma ekipleri tarafından Hatay Sahra Hastanesine kaldırıldı.

07.15: Gaziantep'in İslahiye ilçesinde yıkılan bir binanın enkazında kalan 40 yaşındaki Sibel Kaya, depremin 170. saatinde yaralı olarak kurtarıldı.

04.50: Hatay'da bir kişi 167 saat sonra enkazdan yürüyerek çıktı.

03.30: Adıyaman'ın Besni ilçesinde bir mucize daha gerçekleştirildi. Yıkılan binanın enkazında saatlerce sürdürülen çalışma ile 166'ın saatte Erengül Önder (60) sağ olarak çıkarıldı.

01.52 KAHRAMANMARAŞ'TA ARTÇI DEPREM

Kahramanmaraş'ta 4.6 büyüklüğünde bir artçı deprem daha meydana geldi. Depremin derinliği 7 kilometre olarak açıklandı.

00.58: Gaziantep'te depremde yıkılan Bahar Apartmanı'nın müteahhidi İbrahim Mustafa Uncuoğlu tutuklandı.

00.52 BAKAN SOYLU: SAHADA 300 BİN ÇALIŞAN VAR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, deprem bölgesindeki son durumu aktardı. "Sahada 300 bin çalışan var ve hepsi seferber halindedir" diyen Bakan Soylu, "Türkiye'de zihni yağmalanmış insanlar, afetle karşı karşıya kalan vatandaşlarımız istismar etmek için elinden geleni yapıyor. Onları Allah'a havale ediyorum. İşimiz bittikten sonra birkaç çift lafımız olur. Sosyal medya meselesinde de kim dezenformasyon yapıyorsa OHAL'in getirdiği tüm unsurlar kullanılmak kaydı ile hukuk karşısına çıkarılmaktadır. Bu ülkeye yapılabilecek en büyük kötülüklerden biri, bu dönemde insanların gündemini meşgul etmektir. Tekrar başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Bu milletin kodlarını değiştirmeye çalışanlara da bu millet izin vermeyecektir" ifadelerini kullandı.

00.49: İzmir Valiliği kentte toplanan insani yardımların, deprem bölgesine ulaştırılmak üzere Çeşme Ulusoy Limanı’ndan İskenderun Limanı’na doğru 2. seferini gerçekleştiren Ro-Ro gemisiyle yola çıktığını duyurdu.

00.45: Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında sağlık alanında alınan tedbirlere ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete’de yayımlandı.

00.39 Deprem bölgesinde incelemelerini sürdüren TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Hatay'ın merkez ilçesi Defne'de Meclis ekibinin bulunduğu bölgeye gitti. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ve CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal'la birlikte Defne'ye geçen Meclis Başkanı Şentop'a mahalle sakinleri bölgedeki durum ve ihtiyaçlarıyla ilgili bilgi verdi. Bölgede vatandaşlara ve arama kurtarma ekiplerine sıcak Yemek dağıtımı yapan Meclis personeli de yemek ve verilen hizmetleri anlattı. Şentop, bu süreçteki özverili çalışmalarından dolayı Meclis’te görev yapan personele teşekkürlerini iletti.

00.30: Adıyaman'da 44 yaşındaki Naime Şakar 165. saatte kurtarıldı.

00.20: Kahramanmaraş merkezli 10 ilde etkili olan depremlerde enkaz altından çıkarılan yaralıların İstanbul’a getirilmesi devam ediyor. Adana’dan kalkan ve içinde 6 yaralı ve 5 refakatçı bulunan CASA tipi askeri ambulans uçağı, saat 00.20 sıralarında Atatürk Havalimanı’na iniş yaptı. Burada sağlık ekipleri tarafından ambulanslara alınan yaralı depremzedeler çevrede bulunan hastanelere nakledildi.

00.10: Hatay'da, yıkılan apartmanın enkazı altında kalan 7 yaşındaki Mustafa, depremden 163 saat sonra sağ kurtarıldı. Mustafa’yı kurtaran ekipler büyük sevinç yaşadı.

23:55 Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yıkıcı etki yapan depremin ardından enkaz altından çıkarılan yaralıların İstanbul'a nakli devam ediyor. Adana'dan kalkan ve içinde 46 yaralı ve 19 refakatçinin bulunduğu askeri kargo uçağı saat 22.30 sıralarında Atatürk Havalimanı'na iniş yaptı. Burada hazır bekleyen ambulanslara alınan yaralılar, çevrede bulunan hastanelere nakledildi. 

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, "Etimesgut ve İncirlik’ten kalkan Hava Kuvvetlerimize ait CN-235 uçaklarımız, pistin yeniden onarılmasının ardından Hatay Havalimanına insani yardım malzemelerini ulaştırdı." ifadelerine yer verildi.

20:40 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Arkadaşlarımız bulundukları bölgelerde bizzat ziyaret ederek ihtiyaçlara çare bulmak istiyoruz. Vatandaşlarımız kendileri zor koşullarda olsalar da bazı konuları bize iletiyorlar. Hastanelerde bulunan annesini babasını kaybeden çocuklarla ilgili. Hastanelerimizde polis ve jandarmamız güvenlik tedbiri almıştır. Arkadaşlarımla bizzat çocuk katlarını gezdim. Her katta polislerimiz nöbet tutuyorlar. Gönüllü anneler, genç kardeşlerimiz var. Vatandaşlarımızın kaygılarını yakından takip ettiğimizi ifade etmek isterim. Deprem olacak diye iddialar yayılıyor. Kimsenin saat vermesi mümkün değil. Bu konulara dair açıklamaları yapıyoruz, herkes sorumluluğunu yerine getirmeli. Artçı depremlerin devam etmesi sebebiyle vatandaşlarımız evlerine giremiyor. Hasar tespiti konusunda bakanlığımızın raporları ortaya koyduğunu ifade etmek isterim. Hasarlı binalardan uzak durulması gerekiyor. Dünya tarihinin en büyük afeti karşısında mücadele veriliyor. Mücadeleyi umutlu şekilde sürdürmeye devam edeceğiz. En büyük gurur kaynaklarımızdan birisi belediyeler, sivil toplum örgütlerinin dayanışmayla ortaya koyduğu gayrettir. İstisnalar vardır. Yağmayla ilgili konularda Türkiye'de kaos var gibi görüntünün yayılmasının büyük haksızlık dezenformasyon olduğunu ifade etmek isterim. Dezenformasyon ve yalan konusu deprem kadar zarar veriyor. Hakim olan duygu ve resim herkes üzerine düşeni yaparak bu mücadeleyi veriyor. Türkiye'de güvensizlik ve saldırganlık varmış gibi haberler doğru değildir. Gruplar arasında saldırganlık yok. Yağma söz konusu olduğunda polisin anında yakalayarak engellediğini görüyoruz. Bu kişileri gördükleri anda kendileri müdahale etmesinler güvenlik güçlerine Haber versinler. Türkiye bir hukuk devletidir. Türkiye'ye gelen yardım ekiplerinin güvenlik sorunu olduğuna dair iddialar var, böyle bir durum yoktur. Hepsi güven içerisindedir. Marjinal grupların münferit hadiseleri olursa da gerekli cevap güçlü şekilde verilecektir. Bazı konularda söylenecek söz var ancak şu anda yaralarımızı sarıyoruz, ileriki zamanlarda konuşulacak meseleler. Irkçı kışkırtma peşinde olanlar olduğunu görüyoruz. İşimizi yapmaya devam edeceğiz. Gerekli zaman geldiğinde söylememiz gerekeni söyleyeceğiz.

20:25 THY UÇAĞI DEPREM SONRASI HATAY'A İLK UÇUŞUNU GERÇEKLEŞTİRDİ

İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA ekipleri depremde büyük hasar göre Hatay Havalimanı'nın pistindeki bakım çalışmalarını tamamladı. Çalışmaların tamamlanmasının arıdan Hatay Havalimanı’na ilk uçuş İstanbul Havalimanı’ndan kalkan TK3313 sefer sayılı Boeing 737 tipi uçakla gerçekleşti. Hatay’a inecek olan yolcu uçağında çok sayıda yardım malzemesi olduğu belirtildi.

19.45 FUAT OKTAY: ŞU AN İTİBARIYLA SAHADA ARAMA KURTARMA OLARAK 34 BİN 717 PERSONELİMİZ VAR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Gaziantep'te AFAD Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulundu. Oktay açıklamasında "Afetzedelerimizin kendileri yakınları için umut ve ümidin önemli olduğunu düşünüyorum. Motivasyonumuzu sahada ve merkezde canlı tutan kaynaklardan birisi. Şu an itibarıyla sahada arama kurtarma olarak 34 bin 717 personelimiz var. Daha güzel haberler almaya devam edeceğiz inşallah. Bugün Hatay'a yoğunlaşmış durumdayız. İnşallah en kısa zamanda 10 il ve ilçelerde bu çalışmayı bir an önce tamamlarız. Defin işlemleri de dahil işlemleri bir an önce tamamlarız ki acıları dindirebilmiş olalım. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın defin işlemleri tamamlanmıştır. Yıkılacak binalardan uzak durulmasını herkesten talep ediyoruz. Hasar tespit çalışmaları devam ediyor" ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı: 

230 bin toplam binanın hasar tespit ekiplerince incelendiğinde 966 bin 544 bağımsız birimin tamamı çalışılmış durumda. 108 bin bina ve 550 bin bağımsız birimin hasarsız olduğu tespit edilmiştir. 58 bin bina, 438 bin bağımsız birimin az hasarlı olduğu tespit edilmiştir.
Binaların hasar durumunu merak eden vatandaşlarımız E-devlet ve internet adreslerinden ulaşılabilir. Arama kurtarma devam ederken, arama kurtarma tamamlanan enkazların temizlenmesi söz konusu. Enkazlar kaldırılmadan önce savcılıklarca binalardan delillerin toplanması kritik. Tüm tedbirler alınmıştır.

AFET BÖLGESİNDEN 400 BİNE YAKIN TAHLİYEMİZ VAR

12 bin 322 iş makinamızı aktif kullanıyoruz. 24 gemi 112 helikopterle sahadaki çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. İHA ve drone'lar aktif kullanılıyor. Hatay Havalimanı'nda bakım onarım çalışması devam etti. Bugün tamamlanmış durumda. Uçaklarımız havalimanına inmek üzere havadalar. Bugünden itibaren kullanmaya başlamış durumdayız. Çadırlar ve konteyner kentlerin kurulumu devam ediyor. 5 bin adetlik konteyner kent çalışması başlatılmıştır. Yurtlarda barınan vatandaşımız 1 milyon 200 bin kişiyi bulmuştur. Afet bölgesinden 400 bine yakın tahliyemiz var. Kendi araçlarıyla ayrılanlar olduğunu da biliyoruz.

AFET BÖLGESİNDE OPERATÖRLER 1 AY ÜCRETSİZ HİZZMET VERECEK

Ulaştırma noktasında sıkıntımız kalmadı. Kontrollü doğalgaz ve elektrik vermeyi sürdürüyoruz. İkincil afetlere müsaade etmemek için titiz davranıyor ilgili bakanlıklarımız. Herhangi bir binada hasar varsa verilmesi riskli olabiliyor. Her bina tek tek kontrol edilerek verilmekte. Maddi destek ve yardımlar yapılmakta. 10 bin 600 ton odun, 2 bin 100 ton kömür sahaya sevk edilmiş durumda. Maddi destek ve yardımlar yapılmakta. 10 bin 600 ton odun, 2 bin 100 ton kömür sahaya sevk edilmiş durumda. Haberleşmede sıkıntı çekilen bölgeler oldu. Operatörler; Türk Telekom, Vodafone, Turkcell deprem anından itibaren 1 ay boyunca tüm görüşmeleri ücretsiz sağlayacaklardır. 233 bin isimsiz kahraman sahada çalışıyorlar. Gün içerisinde hangi konularda eksiklikler var diyerek ortak akıl yürütülerek çalışma yürütülmekte. Bu ekip çalışması bizim afetin yaralarını bir an önce sarmamızı sağlayacak.

BİR ÇOCUĞUMUZU BİLE TEK BIRAKMAK İSTEMİYORUZ

Refakatsiz çocuklar hassas olduğumuz bir konu. Bir çocuğumuzu bile tek bırakmak istemiyoruz. 574 evladımız var, 76'sı ailelerine teslim edilmiş durumda. Hastanede tedavileri devam eden 380 çocuğumuz var, sevgievine yerleştirilen çocuklarımızın sayısı 118'dir. 503'ünün kimlikleri belirlenmiş durumda.

19:19 BAKAN KURUM: KONTEYNER KENTLER KURACAĞIZ, KİRA YARDIMINDA BULUNACAĞIZ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem koordinasyonunu yürüttüğü Gaziantep'teki vatandaşların taleplerini yerinde dinlemek için Nurdağı ve İslahiye ilçeleriyle birlikte köylerini ziyaret etti.

Bakan Kurum, ilçelerle birlikte köylerde enkaz altından yaralı kurtarma çalışmasını izledi. Depremzede vatandaşlar için hazırlanan yemekleri inceleyen Bakan Kurum, depremzede vatandaşlara, “Ağır hasarlı binalarla ilgili bizim iletişim ofislerimizde vatandaşlarımız başvurularını yapabilecekler. Kira yardımında bulunacağımız vatandaşlarımız başka bir yere de taşınabilirler. Ayrıca konteyner kuracağız. İsterlerse konteynerde kalabilirler veya kira bedelini almak suretiyle de” dedi. 

17:35 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hatay'da çalışan elektrik dağıtım işçileri ile bir araya geldi.

16:55 29 BİN 605 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

AFAD'ın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Kahramanmaraş'ta gerçekleşen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından toplam 2 bin 412 deprem meydana geldiği belirtilerek, deprem bölgesinde yürütülen çalışmalarda toplam 233 bin 320 personel ile 12 bin 322 araç ve iş makinasının görev yaptığı kaydedildi. Sağlık Afet ve Koordinasyon Merkezi Birimi'nden (SAKOM) alınan son bilgilere göre, depremde saat 15.55 itibarıyla 29 bin 605 kişinin hayatını kaybettiği; deprem bölgesindeki 147 bin 934 depremzedenin de bölgeden diğer illere tahliye edildiği ifade edildi.

16.55: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca depremden etkilenen 10 ilde 7 bin 584 yıkık ya da acil yıkılması gereken yapı, 12 bin 617 ağır hasarlı bina tespit edildi.

16.51: Kahramanmaraş'ta 8 yaşında bir çocuğun daha 133. saatte sağ olarak enkaz altında çıkarıldığı bildirildi.

16.43: MSB'den yapılan açıklamada, 'Deniz Kuvvetlerimize ait uçaklar da vatandaşlarımızın tahliyesine hız kesmeden devam ediyor. Kahramanmaraş ve Adıyaman’da depremden etkilenen vatandaşlarımız Deniz Kuvvetlerimize ait C-72 genel maksat uçağı ile Kocaeli Cengiz Topel Havalimanına ulaştırıldı.' ifadeleri kullanıldı.

16.38: 133. saatte bir kurtuluş daha gerçekleşti. Elbistan'da 20 yaşındaki genç kız Ülkü ekipler tarafından enkaz altından sağ olarak kurtarıldı.

16.14: Hatay Havalimanı pisti onarım çalışmalarında sona yaklaşılırken, havalimanının 24 saat içinde hizmete açılması bekleniyor.

16:09 Malatya Hekimhan'da 4.6 büyüklüğünde bir artçı deprem meydana geldi.

16.05: Gaziantep'in İslahiye ilçesinde enkaz altından 132 saat sonra sağ olarak çıkarılan minik Şengül'ün ambulans içindeki görüntüleri paylaşıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, '132. saatte 5 yaşındaki kızımız Şengül’e ve babasına kavuştuk. Gaziantep İslahiye’de enkaz altından çıkarılan kızımız hayata bir öpücük verdikten sonra kola istedi.' ifadelerini kullandı.

16:02 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman şehirleri doğalgazsız kalmıştı. Dün itibarıyla BOTAŞ onarım işlemlerini tamamladı. Artık bu şehirlerimizin girişinde doğalgaz var. Şehir içerisindeki gaz dağıtım kuruluşlarının bu gazın evlerimize ve iş yerlerimize intikali ile ilgili yapması gereken bazı işler var. Kontrolleri ve hasar tespitleri yapmaları gerekiyor.” dedi.

15.54: Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde yerin 6.96 km derinliğinde 4.3 büyüklüğünde artçı bir deprem daha meydana geldi.

UMUDUN ADI ŞENGÜL

15.00: Gaziantep'in Islahiye ilçesinde 3-4 yaşlarında Şengül isminde minik bir kız çocuğu 132 saatin ardından enkazdan sağ olarak çıkarıldı. CNN Türk muhabiri Merve Tokaz, Şengül için 'Hoş geldin' derken gözyaşlarına boğuldu. Bölgedeki ekipler Karabacak ailesinden anne ve kız kardeşini de enkazdan sağ çıkarmak için büyük uğraş veriyor. Enkazdan çıkarılan Şengül'ün babası 'Kapının orada. Eşimi bulun.' dedi.

Yaz mevsimine kadar üniversitelerin uzaktan eğitime devam edeceğini söyleyen Erdoğan, 'Üniversitelerin tamamının Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarını misafirhane gibi kullanacağız' dedi.

Öte yandan Erdoğan celp dönemleriyle ilgili alınan kararı da duyurdu. Erdoğan, 'Deprem bölgesinde ikamet eden veya deprem bölgesi illerinin nüfusuna kayıtlı 13 binin üzerindeki yükümlü askerimizin mart ve nisan celpleri mayısa ertelenmiştir.' dedi.

ERDOĞAN AÇIKLADI: CAN KAYBI 21 BİN 43'E YÜKSELDİ

14:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan depremlerde can kaybının 21 bin 43'e yükseldiğini duyurdu. Erdoğan 80 bin 97 kişinin ise yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı.

DEPREMDE CAN KAYBI 20 BİN 937

14:22 AFAD'ın yaptığı son açıklamaya göre depremde can kaybı 20 bin 937'ye yükseldi. 80 bin 88 kişi enkazdan kurtarıldı.

14:01 Gaziantep'te çöken Ayşe Mehmet Polat sitesinin müteahhidi ve fenni mümessili olan Mehmet Ertan Akay İstanbul'da gözaltına alındı.

13:50 Olağanüstü Hal Kapsamında yargı alanında alınan tedbirlere ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

12:10 AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "7.7 büyüklüğündeki ilk depremin etkili olduğu süre 65 saniye. 65 saniye boyunca yıkıcı bir etki yaptığını söylüyoruz. İkinci depremin yıkıcı etkili olduğu süre ise 45 saniye. Bölge yaklaşık 2 dakika çok şiddetli sarsıldı. 7.7 büyüklüğündeki ilk depremin açığa çıkarttığı enerji 500 atom bombasının enerjisine sahip" dedi.

12:05 Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 10 yaş ve altı çocuğu bulunan kamu çalışanı kadınlara hizmetlerin aksatılmaması kaydıyla 20 Şubat'a kadar idari izin verilebilecek.

12:04 Adalet Bakanlığı, depremden etkilenen illerde yıkılan binalarla ilgili Deprem Suçları Soruşturma Büroları kurulmasını istedi.

11:30 Bakan Akar: Türk Silahlı Kuvvetleri 25 bin 67 personeliyle fiilen deprem bölgesinde görev yapmaktadır. Şu ana kadar 63 uçakla yapılan 707 sortiyle, 9 bin 780 uzman personeli ve 625 ton malzemeyi hedeflerine ulaştırdık.

10:55 Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde 4.5 büyüklüğünde bir artçı deprem meydana geldi.

10:30 Milli Savunma Bakanlığı'nın Twitter'daki hesabından yapılan açıklamada, "Hava Kuvvetlerimize ait helikopterlerimiz, karadan ulaşımın mümkün olmadığı deprem bölgesindeki köylere helikopterlerle yardım malzemesi taşımaya devam ediyor. Birlikte Güçlüyüz" denildi.

09.45: Adıyaman Cumhuriyet Mahallesi Çınar Sitesi'nde 7 katlı binanın enkazından gelen ses üzerine Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) arama kurtarma ekipleri, harekete geçti.

Ekipler yaptığı başarılı çalışmalar sonucunda Sadık Tunç'a ulaştı. Sağ olarak enkazdan çıkarılan Sadık Tunç 125 saat sonra ilk kez gün ışığı gördü. Kurtarıldıktan sonra ilk olarak çocuklarını soran Sadık Tunç, çocuklarının da hayatta olduğunu öğrendikten sonra şaşkın bir halde etrafa bakındı. Tunç'un sağlık durumunun iyi olduğu öğrenilirken,madencilerden oluşan kurtarma ekipleri ise birbirlerine sarılarak Tunç'u sağ kurtarmanın sevincini yaşadı.

09.28: Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde 4.2 büyüklüğünde bir artçı deprem meydana geldi.

08.40: Adana’da sosyal medyadan provokatif paylaşım yaptığı öne sürülen 33 zanlı gözaltına alındı.

CAN KAYBI 20 BİN 665'E YÜKSELDİ

08:30 AFAD'dan yapılan açıklamada "SAKOM’dan alınan son bilgilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 20.665 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir" denildi. AFAD yaralı sayısının 80 bin 88'e yükseldiğini duyurdu.

47 YARALI ASKERİ KARGO UÇAĞIYLA İSTANBUL’A GETİRİLDİ

04.29 Gece saatlerinde Adana’dan İstanbul’a 47 yaralı taşıyan askeri kargo uçağı Atatürk Havalimanı’na iniş yaptı. Askeri kargo uçağıyla gelen 47 yaralı, asker ve sağlık çalışanları tarafından sedyelerle ambulanslara taşındı. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı kargo uçağında 47 yaralının yanı sıra 20 refakatçi ve aralarında doktorların da bulunduğu 20 sağlık personelinin olduğu öğrenildi. Ambulanslara bindirilen yaralı depremzedeler, İstanbul’da bulunan hastanelere nakil edildi.

03.25 BAKAN KİRİŞCİ, 'HATAY YARSELİ BARAJI PATLADI' İDDİALARININ ASILSIZ OLDUĞUNU AÇIKLADI  

Hatay'da Yarseli Barajı'nın patladığı yönündeki iddialar deprem bölgesindeki vatandaşları endişelendirdi. Kısa sürede yayılan iddialar üzerine bazı vatandaşlar kentten uzaklaşmaya çalışırken, polis ve jandarma ekiplerinin yaptığı uyarılarda böyle bir olayın gerçekleşmediği belirtildi. Polis ekipleri kent sokaklarında devriye gezerek yaptığı anonslarla iddiaların asılsız olduğunu vatandaşların panik yapmamasını istedi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, olaya ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Hatay'da Yarseli Barajı'nın patladığı yönündeki iddialar asılsızdır. Deprem bölgesindeki baraj ve göletlerimiz anlık olarak takip edilmektedir. Benzer bir dezenformasyon Atatürk Barajı ile ilgili de üretilmiş, yerinde incelemeyle kamuoyunu bilgilendirmiştik. Yarın da Hatay'daki barajlarımızı yerinde inceleyeceğim. Bu süreçte resmi kurumların bilgilendirmeleri dışındaki malumata itibar edilmemesi büyük önem taşımaktadır" ifadelerini kullandı. 

02.30 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı: “Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızdan depremden etkilenen çocuklarımıza koruyucu aile olmak veya çocuklarımızı evlat edinmek için gelen yoğun talep nedeniyle açıklama yapılması gereği duyulmuştur. Deprem nedeniyle koruyucu aile veya evlat edindirme konusunda uygulamaya konulmuş özel bir program olmadığı gibi ilgili mevzuat gereği çocuklarımızın yurtdışında yaşayan ailelerimizin yanına koruyucu aile hizmeti kapsamında yerleştirilmesi uygun değildir” Ayrıca açıklamanın devamında koruyucu aile olmak için Türkiye’de ikamet etme şartı bulunduğunu belirtildi.

VEFAT SAYISI 20 BİN 318'E YÜKSELDİ

02.23 AFAD: “20 bin 318 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 80 bin 88 vatandaşımız kurtarılmıştır. 91 bin 511 afetzede bölgeden diğer illere tahliye edilmiştir”

02.20 CNN Türk canlı yayınında verilen bilgiye göre; Karahramanmaraş'ta kurtarma ekibinde çalışan bir kişinin kaza sonucu yaralandığı açıklandı. Sağlık çalışanlarının yaralanan arama kurtarma ekibi çalışanına müdahale ediyor. 

ÜCRETSİZ OLARAK TAŞIMA İŞLEMİ YAPACAĞIZ

01.04Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu: Adıyaman'da enkaz kaldırma çalışmalarıma başladık. Önemli bir binada da vatandaşlarımızın kurtarılması için çalışmamız yürütülmektedir. Biz enkaz kaldırma işini normal şartlarda 2 ila 3 gün içinde yapabilirdik ancak vatandaşlarımızın kurtarılması ve vefat eden vatandaşlarımızın daha dikkatli çıkarılması için titiz bir çalışma yürütülmektedir. Bugün itibarıyla enkaz bölgesinde her hangi bir araca ihtiyacımız yoktur. Enkaz kaldırma çalışmalarında yurtdışından gelen ekipler ile saha da çalımalar devam etmektedir. Adıyaman'da günlük yaklaşık 500 bin öğün Yemek çıkarılmaktadır. Bazı sorunlarımı çözememiş olabiliriz ancak ihtiyaç olan kesimlerde büyük bir oranda elektrik ihtiyacı karşılanmaya başlamıştır. Bazı yerlerde verilememiştir. Onun içinde çalışmalar devam etmektedir. Dünyanın en iyi mühendislik çalışmalarını yapan ülke olarak çalışmalarımız devam etmektedir. Burada çok profesyonel çalışılmaktadır. Cumhurbaşkanımızın bugun Adıyaman'a bir ziyareti olmuştur. Bu da çok büyük bir moral vermiştir.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş: Bugün itibarıyla geldiğimiz nokta bugün çok daha iyi. Dün ve bugün sağ vatandaşlarımı çıkardık. Onun için hassasiyetli çalışmalarımı devam ediyor. Şu an kış aylarındayız. Evine girmek isteyen vatandaşlarımız var. Bugün itibarıyla Adıyaman'ın tekrar inşasını konuşmaya başladık. Biz Adıyaman'daki çalışmaları önümüzdeki kısa bir süre içerisinde tamamlamış olacağız. Ardından hafriyatın kaldırılma kısmına geçmiş olacağız. İlgili kurumlar hasar tespit çalışmalarını yapmakladır. Alanın büyüklüğü bizi odak noktasında ilk başlarda yoruyordu. Buradan açık bir şekilde vatandaşlarımıza duyurmalıyız ki ki Doğalgaz temeli tamamen çökmüş ve burada doğalgazın açılmasının nelere sebep olabileceğini bilmiyoruz. Japonya da bir depremde doğalgazın deprem bölgesine verilmesi ile bir çok kişi doğalgazdan kaynaklanan depremlerde hayatını kaybetti. Yine aynı şekilde şehrin su şebekesine su verilmesi enkaz altlarına dolabilir bu da enkaz altında kalan vatandaşlarımıza zarar verir. Hayatlarını riske edebilir. Elektrik bağlantısında da bu şekilde. Bunu özellikle anlatıyorum bu dışarıdan da bakıldığında bir eksiklik olarak görülüyor. Arama kurtarma faaliyetlerinin ardından bunlar hızlıca yapılacaktır. Buradan vatandaşlarımıza da bir uyarı yapmak istiyorum. Adıyaman'da valiliğimizin olduğu bölgeye lütfen vatandaşlarımız özel araçlarıyla gelmesinler. Bu hassaiyete tüm vatandaşlarımızdan riayet etmesini bekliyoruz.

11.02.2023

23.55 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Yakınıyla alakalı gerek kurtarma, hastane veya vefatla ilgili konusu olmayan afetzedelerimizi bölge dışına çıkmasını teşvik ediyoruz. Şu an itibarıyla 1 milyon 50 bin civarında vatandaşımızı geçici barınma bölgelerinde barındırıyoruz. Bunların yaklaşık 90 bine yakını geçici barınma merkezlerinde, geriye kalanı ise yakınlarının yanına çıkmışlardır. Ücretsiz olarak taşıma işlemi yapacağız. Hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Yıkılmayıp acil yıkılması gereken binalar hangileri bir an önce belirleyebilirsek, hasarsız vatandaşlarımız evlerine dönebilirler. Kalıcı konutların yapımına bir an önce başlayalım.

Yıkılan, yıkılacak olanlara kira yardımı 15 bin TL yapılacaktır. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda yürümektedir. Vatandaşlarımız e-Devlet'ten durumu öğrenebilirler. Vatandaşlarımız merkezlerden de binalarının durumunu öğrenebilecekler.

DEFİN İŞLEMLERİ KONUSU İLGİLİ BAKANLIKLARIMIZ YOĞUN ŞEKİLDE BU İŞİN İÇERİSİNDE

Defin işlemleri başka bir konu. Yoğun bir gayret sarf ediyoruz. Adli sürecin, gerekse de defin işlemleri konusu ilgili bakanlıklarımız yoğun şekilde bu işin içerisinde. Psikolojik destek sağlanmasıyla ilgili Aile Bakanlığımız ve ilgililer devredeler. Manevi destek önemli Diyanet bu konuda devrede.

SAHADA 159 BİN 146 PERSONELİMİZ VAR

Bağışlar konusu gündemde. AFAD bünyesinde yürütülmesi önemli. Şeffaf olması, Sayıştay denetiminde olması vatandaşımızın verdiği her bir kuruş katkının arzu ettikleri yerde kullanılması konusunda da önemli. Ayni yardımlarla ilgili sahada karışıklığa sebebiyet vermemesi için AFAD ve Aile Bakanlığı açıklama yapacak. Basit bir sistemle yardımların sağlaması için ilgili çalışmalar yapılmıştır. Emeği geçen tüm personele AFAD koordinasyonunda çalışan bakan ve valilerimizi takip ediyorsunuz. Yapılanlar boyutlarıyla paylaşılsın, eksik varsa düzeltilsin arzusundayız. Biz merkezden sıkı şekilde takiple hangi alanda eksiklik var bu her türlü kaynak verilmesini sağlamakla ilgili çalışmamız var. Şu anda AFAD Başkanımız da burada. Sahada 159 bin 146 personelimiz var. 159 bin milletimizin bir evladı. Bugün BM'den bir heyet buradaydı. BM kayıtlarında bu kadar büyük bir depremin arama kurtarma faaliyetlerini yapan başka bir örnek göremedik şekilde konuştular. Biliyoruz sıkıntılar var. Bugün itibarıyla çadırlarda ısıtıcılarda sıkıntıların farkındayız. Türkiye dünyada en çok çadır ve konteynıra sahip ülkelerinden. Sayıları 180 bini geçmiş durumda. Yolda olanlar var. Anında sahaya yansıtıyoruz.

PAZARCIK'TA BULUNAN ENKAZLARDA ARAMA KURTARMA FAALİYETLERİ SONA ERDİ 

22.35 Koordinatör Vali Bülent Tekbıyıkoğlu: Pazarcık'ta bulunan enkazlarda arama kurtarma faaliyetlerimiz tamamlanmıştır. 882 enkazdan canlı ihbarı gelen tüm enkazlara müdahale ettik. 41 vatandaşımızı canlı olarak kurtardık, 379 vatandaşımız yaralandı. 413 vatandaşımızı kaybettik. Bine yakın personelimiz var. 2 bin çadırı ilçemize kurduk.

VEFAT SAYISI 20 BİN 213'E YÜKSELDİ

21.44 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Yaralılarımızı kontrol etmek ve sağlık ekiplerinin işini aksatmamak için bölgedeki kronik hastalarımıza ilaçları temin edilmektedir. Yaralı olan vatandaşlarımın için kimlik tespitleri bir an önce yapılmaktadır. Yaralı vatandaşlarımı bölgeden çıkarılmış ve çevre illerde hastanelere gönderilmiştir. Kimliğini bilmediğimiz hastaların dijital fotoğraflarını eşleştirme için özel yazılıma yüklüyoruz. Önemli kısmının kimlik bilgilerine ulaşacağımızı umuyorum. Depremden etkilen illerimizde yeni düzenleme ile mobil ve geçici eczanelerimiz açılmaya devam edecektir. Bölgede olan ya da gönüllü olmak isteyen eczacıların bölgede eczane açmalarına izin vereceğiz. İllerimizde bulunan hastanelerimizin bir kısmı tam kapasite hizmet veriyor. Hatay'da Sahra hastanemiz ve eğitim araştırma hastanemiz hizmet vermektedir. An itibarıyla vefat eden vatandaşlarımızın sayısı 20 bin 213'e yaralı vatandaş sayımız ise 80 bin 52'ye yükselmiştir. 

21.22 AFAD: Kahramanmaraş'ta gerçekleşen 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından an itibarıyla toplam 1.666 deprem meydana gelmiştir.

20.55  AFAD: "SAKOM’dan alınan son bilgilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 19.875 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 79.717 vatandaşımız yaralanmıştır. 86.754 afetzede, bölgeden diğer illere tahliye edilmiştir."

20.00 AFAD, Adana'nın Saimbeyli ilçesinde saat 20.00'da 4.8 büyüklüğünde bir deprem olduğunu açıkladı. 

19.30 AFAD, Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinde saat 19.26'da 3.8 büyüklüğünde bir deprem olduğunu duyurdu.

19:15 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay’da deprem bölgesinde sahra hastaneleri önünde yaptığı konuşmada, “Sahra hastanelerinde ameliyat yapılabiliyor” dedi.

17:40 1600 ÜZERİNDE ARTÇI DEPREM - AFAD Risk Azaltma Müdürü Osman Tatar: Arkadaşlarımız sahada araştırma yapıyor. Anadolu coğrafyası son 2 bin yılda çok şiddetli depremler ile karşılaştı. 6 Şubat’ta yaşadığımız deprem 410 bin metrekarelik alanda hissedildi. Bin 600’ün üzerinde artçı deprem oldu. Dört günde yaşadığımız 5 ile 6 büyüklüğündeki depremler bir yılda yaşadığımızı aşmış durumda. Artçıların 37’si 5 ila 6 büyüklüğünde Günlük 60-65 deprem yaşanırken şu günlerde bir buçuk aylık deprem yaşamış bulunmaktayız. 6’nın üzerinde artçılar yaşanması olağan, vatandaşlarımızın hasarlı binalardan uzak durmak çok önemli.

17:10 ERDOĞAN MALATYA'DA KONUŞTU: CAN KAYBI 19.388 - Malatya'da konuşan Erdoğan, can kaybının 19.388'eyaralı sayısının 77 bin 711'e yükseldiğini duyurdu. "Devletimiz kurumlarıyla, aracı gereciyle tüm imkanlarıyla vatandaşının yanındadır" diyen Erdoğan, "Tüm bu çalışmalar için 100 milyar liralık bir kaynak tahsis ettik. Oturduğu binalar yıkılmış veya hasar görmüş vatandaşlarımıza 15 bin lira taşınma yardımı yapmaya başlıyoruz. Ev sahibi olanlar için aylık 5 bin, kiracı olanlara aylık 2 bin TL kira yardımı yapacağız." ifadelerini kullandı.

17:10 EMEKLİ MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan emekli maaşı açıklaması: Yaşanan deprem felaketi nedeniyle 4A ve 4B kapsamındaki 2023/Şubat ödeme dönemi gelir/emekli aylıkları erken ödenecektir. Geçmiş Olsun Türkiye.

17:00 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, deprem faciasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Çelik, "Bu yağma olayları karşısında son derece acımasız olacağız. Bir kere daha uyarıyoruz. Böyle bir şey söz konusu olamaz. Kararlı ve net davranacağımızın bilinmesini istiyoruz." dedi.

16:20 SGK'DAN 'ERTELEME' AÇIKLAMASI - Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde meydana gelen deprem felaketi nedeniyle prim borçlarının ödenme süreleri ile Kuruma verilmekle yükümlü olunan bilgi, belge ve beyannamelerin verilme süreleri ertelendi.

16:00 Osmaniye'de artçı deprem: 4 katlı bina yıkıldı - Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yıkıma neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından bölgelerde artçı sarsıntılar sürüyor. Osmaniye'de Musa Şahin Bulvarı’ndaki 4 katlı bina, bugün meydana gelen artçı depremde yıkıldı. 

15.00: Adıyaman'da deprem bölgelerinde incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 bin 991 kişinin hayatını kaybettiğini, 75 bin 523 kişinin kurtarıldığını açıkladı. Bölgede yaşanan yağmalarla ilgili de konuşan Erdoğan, 'Bazı kendilerini bilmezler soygun yapıyorlar, iş yerlerine saldırıyorlar. OHAL ile devlet bu konudaki yetkileri eline almış ve bundan sonraki süreçte bu suistimalleri yapanlar yakalandığında bunlara gerekli müeyyideleri uygulayacaktır.' dedi. 

14:40 ERDOĞAN ADIYAMAN'DA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesindeki çalışmaları yerinde inceliyor. Adıyaman'da depremzedelerle görüşen Erdoğan açıklama yapıyor

14.11: İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığında görevli 30 personel gönüllü olarak deprem bölgesinde kurtarma çalışmalarına destek olmak için yola çıktı.

13.50: Malatya'da enkaz altında kalan 40 yaşındaki bir kadının 106. saatte kurtarıldığı bildirildi.

YARDIM MALZEMELERİ ÇALDIĞI İDDİA EDİLENLERLE İLGİLİ YENİ GELİŞME

13.45: Edirne'de depremzedeler için toplanan yardım malzemelerini çaldığı öne sürülen ve polis tarafından yakalanarak, gözaltına alınan Keşan Belediyesi'nden 4 kadın personel, emniyetteki işlemleri sonrası adliyeye sevk edildi.

13.37: Adalet Bakanlığı, Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nce merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerden etkilenen illerde defin işlemlerinin hızlı ve etkin yürütülmesi için cumhuriyet başsavcılıklarına yazı gönderildi.

13.23: Afet bölgesinden tahliyelerimiz #AFAD koordinasyonunda devam ediyor. AFAD, Jandarma Genel Komutanlığı tarafından oluşturulan tahliye noktalarından yürütülen tahliye çalışmalarında şimdiye kadar Karayolu, Demiryolu, Havayolu aracılığıyla toplam 80 bin 863 vatandaşın tahliye edildiğini duyurdu.

13.15: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Adıyaman'ın Kuyucak köyünde enkazdan çıkarılan 2 yaralı kadının, yolu kapalı köyden alınarak, ambulans helikopterle hastaneye ulaştırıldığını duyurdu.

13.10: Gaziantep'in İslahiye ilçesinde umutlu bekleyiş devam ederken Gözde Apartmanı'nın enkazında 7 kişilik aileden ses alındığı bilgisi geldi. Bölgede arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

13:01 AFAD'ın sosyal medya hesabından 'Önemli Duyuru' başlığıyla yapılan açıklamada, "Bazı sosyal medya hesaplarında 112 ve AFAD’a 'kişinin yaşadığına' yönelik ihbar gelmediği sürece enkaz alanlarında arama kurtarma çalışması yapılmadığı şeklinde dezenformasyon amaçlı bilgiler paylaşılmaktadır. Resmi kurumların bilgilendirmeleri haricinde yapılan hiçbir bilgilendirmeye itibar edilmemesi önemle arz olunur. Bu tarz kirli bilgileri paylaşanlarla ilgili EGM Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığımızca gerekli yasal işlemler yapılacaktır" denildi.

12:55 Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, kentte deprem sonrası yıkılan binalarla ilgili, yapımını üstlenen ve sonradan imara aykırı değişiklikler yapan sorumlular hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu.

12:25 HASTALAR NAKLEDİLİYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: İskenderun Limanından 73 hasta daha 32 refakatçi ile çeşitli hastanelere nakledildi. Her türlü olasılığın düşünüldüğü sağlık hizmetleri için bütün imkânlar seferber edilmiş durumda.

 12:15 İletişim Başkanlığı, depremden etkilenen illerdeki yakıt dolum noktalarını paylaştı

12:00 AFAD, yardım kampanyası için banka hesap bilgileri paylaştı

12:00 Adalet Bakanlığı, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan depremden etkilenen illerde adli süreçlerin daha hızlı ve etkin yürütülmesi için Cumhuriyet Başsavcılıklarına yazı gönderdi.

11:54 BAKAN KOCA DUYURDU: AFET BÖLGESİNDE 144.156 PERSONEL HİZMET VERİYOR - Afet bölgesinde, doktor ve sağlık personeli olarak, 9.011 kişi görevlendirilmiştir. Sağlık tesislerimizde, 18.022’si doktor ve 111.699’u sağlık personeli olmak üzere 144.156 personel depremzedelere sağlık hizmeti vermektedir. Bölgede 14.435 UMKE ve 112 personeli var.

11:45 PROVOKATİF PAYLAŞIMLARA GÖZALTI - Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 302 hesap yöneticisi tespit edildi. 37 şahıs gözaltına alındı, 10'u tutuklandı. Yardımsever vatandaşlarımızı suistimal etmek isteyen internet sitelerinin kapatılması sağlandı.

11:30 17 ilde sahte hesaplarla deprem yardımı toplayan 20 şüpheliye işlem - Eskişehir Emniyet Müdürlüğü, Kahramanmaraş merkezli 10 şehirde yıkıma neden olan depremin ardından, AFAD ve resmi kurumların internet sitelerini taklit ederek sosyal medyadan bağış toplayan 17 kentte 20 hesap tespit edildiğini ve kullanıcıları hakkında adli işlem başlatıldığını açıkladı.

11:05 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı: Enkaz altından çıkarılmış ve refakatçisi olmayan, hastanede tedavisi devam eden 162 çocuk bulunmaktadır.

11:03 Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Malatya Afet Koordinasyon Merkezi'nde açıklamalarda bulundu. Özer, ''Bu yıl LGS’ye girecek öğrencilerimiz 2. dönem konularından, YKS’ye girecek öğrencilerimiz ise 12. sınıfın 2. dönem konularından sorumlu tutulmayacaktır'' açıklamasında bulundu.

10:35 Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Gaziantep'te açıklama yaptı. Kurum, açıklamasında "Gaziantep'te 2 bin 529 canımızı yitirdik. Yaralı 12 bin 468 kardeşimiz de şu an hastanelerde tedavi altındadır. Gaziantep'te yapılan arama-kurtarma faaliyetleri 1324 binada başlamıştı. Arama kurtarma faaliyetleri çerçevesinde şu an sadece 108 binada arama kurtarma faaliyeti yürütüyoruz. Şu ana kadar yapmış olduğumuz tespit çerçevesinde tüm ülke genelinde 12 bin 141 binanın yıkık veya ağır hasarlı olduğunu tespit ettik. Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut seferberliğini başlattık" dedi.

10:17 İskenderun'daki Arzu Apartmanı'ndan 6 kişi sağ çıkarıldı. Enkazdaki ses veren 3 kişi için kurtarma çalışmaları sürüyor.

09:40 MSB: Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Musa Avsever ile Hatay’da kurulan lojistik destek üssünde incelemelerde bulundu.

09:38 İçişleri Bakanlığı, Bakan Soylu'nun başkanlığında, Kahramanmaraş Afet Koordinasyon Merkezi'nde, Afet Koordinasyon ve Planlama Toplantısı gerçekleştirildiğini duyurdu.

09:25 DEPREMDE CAN KAYBI 18 BİN 342'YE YÜKSELDİ

AFAD'dan yapılan açıklamada "SAKOM’dan alınan son bilgilere göre toplam 18.342 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 74.242 vatandaşımız yaralanmıştır. 75.780 afetzede, bölgeden diğer illere tahliye edilmiştir." denildi.

09:25 709 SEFERLE 125.957 TAHLİYE

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından depremzedelerin tahliyesini gerçekleştiren Türk Hava Yolları(THY) bugün 26 bin 699 vatandaşı taşıyacaklarını açıkladı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, "Bugün için planladığımız 150 tahliye seferiyle 26.699 vatandaşımızı taşıyacağız. Tahliye operasyonunun başladığı 6 Şubat’tan gün sonuna kadar toplam 709 seferle 125.957 kişiyi tahliye etmiş olacağız" dedi.

09:00 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever ile kurulan destek üssünde incelemelerde bulundu. 

08:58 Milli Savunma Bakanlığı, Piyade Sözleşmeli Er Ferhat Günaçti'nin, Hatay'da sevk edildiği hastanenin deprem nedeniyle çökmesi sonucu şehit olduğunu açıkladı.

07:50 Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

05:16 9 KİŞİ İÇİN ZAMANA KARŞI YARIŞ

Kahramanmaraş merkezli iki depremin vurduğu Hatay'ın İskenderun ilçesinde yıkılan Arzu Apartmanı enkazında çalışan arama- kurtarma ekipleri, 9 kişinin hayatta olduğunu belirledi. Enkaza yoğunlaşan ekipler, 6 katlı binanın enkazından termal kamera ile birinci katta olduklarını saptadıkları 9 kişiye ulaşabilmek için kuyu sistemi ile çalışma başlattı.

05:16 9 KİŞİ İÇİN ZAMANA KARŞI YARIŞ

Kahramanmaraş merkezli iki depremin vurduğu Hatay'ın İskenderun ilçesinde yıkılan Arzu Apartmanı enkazında çalışan arama- kurtarma ekipleri, 9 kişinin hayatta olduğunu belirledi. Enkaza yoğunlaşan ekipler, 6 katlı binanın enkazından termal kamera ile birinci katta olduklarını saptadıkları 9 kişiye ulaşabilmek için kuyu sistemi ile çalışma başlattı.

 

Deprem sırasında evde arkadaşında olan ve ailesinden 6 ferdi enkazda bulunan Furkan ile anne ve babasının enkazda olduğunu öğrenince Sakarya'dan gelen üniversite öğrencisi Buse Kılınç, ekiplerden gelecek müjdeli haberi bekliyor. Bir kişinin ise kimliği konusunda bilgi edinilemedi.

05:07 Kahramanmaraş'tan hareket eden askeri kargo uçağı, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 210 depremzedeyi İstanbul'a getirdi.

10.02.2023

18.30: Cumhurbaşkanı Erdoğan: Can kaybımız 16 bin 546, yaralılarımızın sayısı 66 bin 132.

18.25: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaşanan olağanüstü hal sebebiyle elektrik ve doğalgaz faturalarının tahsilatını ertelediklerini açıkladı.

18.09: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, afet bölgelerinde aile ve yakınlarına ulaşılamayan çocuklar için çağrı merkezi kurdu.

18.08: MSB: 10’uncu Komando Tugayımız Adıyaman’da araçların emniyetli geçişlerini sağlamaya devam ediyor.

17.55: Yükseköğretim Kurulu'nca (YÖK), tüm yükseköğretim kurumlarında bahar eğitim ve öğretim döneminin açılışının ikinci bir duyuruya kadar ertelendiği bildirildi.

17.36: AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, 1400'ün üzerinde artçı sarsıntı olduğunu söyledi.

17.14: Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, okulların tatilinin tüm Türkiye'de 20 Şubat'a kadar uzatıldığını söyledi.

16.59:  Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilde 3 ay süreyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, TBMM’de kabul edildi.

16.56: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 16 bin 170 kişinin hayatını kaybettiğini, 64 bin 194 kişinin yaralandığını açıkladı.

16.46: Depremin 84. saatinde mucize haberleri gelmeye devam ediyor. Elbistan'da enkaz altında kalan 6 kişilik aile sağ olarak çıkarılıyor.

16.21: Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Depreme maruz kalan tüm illerimizde bu binalar ve bu binaları yapanlarla ilgili, sorumluluğu olanlarla ilgili adli tahkikatlar başlatılmıştır." dedi.

16.05: TBMM Başkanı Mustafa Şentop, milletvekillerine en az birer maaşlarını AFAD'a yardım olarak bağışlaması çağrısında bulunarak, kendisinin de AFAD'a 3 maaşını bağışladığını bildirdi.

10:00 Adalet Bakanı ve HSK Başkanı Bekir Bozdağ'ın talimatıyla HSK'nın başka illerde görev yapan savcılardan deprem bölgesindeki il ve ilçelere görevlendirdiği savcı sayısı 206’ya ulaştı.

09:45 519 SORTİYLE YARDIM MALZEMESİ TAŞINDI - MSB: Türk Silahlı Kuvvetlerimizin #deprem bölgesine destek uçuşları "hava yardım koridoru" üzerinden aralıksız sürüyor. Koridor üzerinden #Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği illere 519 sortiyle kurtarma ekibi ve yardım malzemesi taşındı, taşınmaya devam ediliyor.

09:00 Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerden etkilenen Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinin dağlık kesimindeki köylerindeki depremzedelere askeri helikopterlerle yardım malzemeleri ulaştırıldı.

08:55 AFAD can kaybının 12 bin 873'e, yaralı sayısının 62 bin 937'ye yükseldiğini duyurdu.

AFAD'dan yapılan açıklamada "SAKOM’dan alınan son bilgilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 12 bin 873 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 62 bin 937 vatandaşımız yaralanmıştır" denildi.

05:58 Depremzede vatandaşların bölgeden tahliyeleri devam ediyor. Adana ve Kahramanmaraş'tan hareket eden 2 askeri kargo uçağı, aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu 83 depremzedeyi İstanbul'a getirdi.

03.25 AFAD: Saat 03.00 itibariyle 12 bin 391 vatandaşımız hayatını kaybederken, 62 bin 914 vatandaşımız ise yaralı.

01.47 İskenderun Limanı'ndan gece saatlerinde gelen son bilgiye göre alevler yeniden yükseldi.

01.17: Ticaret Bakanı Mehmet Muş: Bugün çalışmalarımıza devam ettik. Sabahın ilk ışıklarıyla çalışmalar yoğunlaşıyor. İlave arama kurtarma personeli planlanıyor. Jandarma birliklerimizden de ilave ekipler kaydırılıyor buraya. 10 ilimiz etkilenmiş vaziyette. Dünyada az görülen büyüklükte süre olarak uzun sürdü. Hava şartları ağır. Şu an ilk günlere göre hava şartları daha iyi. Bunlara rağmen tüm gücümüzle mücadeleyi sürdüreceğiz. Bir kişi daha fazla nasıl çıkarabiliriz, gündemimiz bu. Sahada faaliyet gösteren personelimize teşekkür ediyorum. Adıyaman ve ilçelerinde enkaz altındaki vatandaşlarımıza ulaşmak istiyoruz.

ONLARI MİLLETİMİZE HAVALE EDİYORUZ

Hatay Havalimanı depremden etkilendi. Pistin eski haline gelmesi için çalışma var. Hafriyatın alınması gerekiyordu. AFAD kontrolünde Ankara Büyükşehir Belediyesine ait araçlar geldi. Bu kadar teknik konuyu farklı algılayıp farklı sunmak muhalefete uyan bir konuydu. Onları milletimize havale ediyoruz. Muhalefetin kötü siyasetiyle ortayı karıştırmaya çalışması burada çalışan herkesi üzmüştür. En geç pazar gününe kadar pistin çalışmasını bitirmiş olacağız. İskenderun Limanı'ndaki yangını yoğun bir seferberlik haliyle ortadan kaldırmış durumdayız. Milletimizin birlikteliğiyle bu işlerin üstesinden geleceğiz.

 

09.02.2023

00.28 DEPREMDE SÖNEN SOKAK LAMBALARINA YENİDEN ENERJİ VERİLMEYE BAŞLANDI

Deprem nedeniyle enerji verilemeyen 10 ilin ilçe ve şehir merkezlerindeki çalışmalar aralıksız sürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koordinasyonunda elektrikte yaşanan arızalar için 3 bin 32, doğal gazdaki arızalar için de 1749 kişi görev yapıyor. Ekiplerin çalışması sonucu şehir merkezlerinin sokak lambaları bir bir aydınlanıyor. AFAD koordinasyonunda yürütülen çalışmalar sonucu depremden etkilenen 10 ilin ilçe merkezlerindeki ana caddelerinde sokak aydınlatmaları yeniden enerjilendirildi. Kalan bölgelerin de aydınlatılması için ekiplerin 7/24 mesaisi devam ediyor.

00.36 MSB: “Hava Kuvvetlerimize ait uçaklarla deprem bölgesinden kurtarılan yaralı vatandaşlarımızın Ankara’ya tahliyesine aralıksız şekilde devam ediyoruz. Birlik Zamanı.”

 

22.35 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, akşam saatlerinde Adana'ya gelerek deprem bölgesinde incelemelerde bulundu.

Burada depremzedelerle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşların yoğun ilgi ise karşılaştı. Erdoğan, vatandaşlara yaptı konuşmasında “Allah sabırlar versin diyorum, ölenlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, yaralılarımıza şifa diliyorum. Sizler inanmış insanlarsınız. Dualarımızı yapacağız. Biz de kul olarak, devlet olarak üzerimize düşen görev ne ise bunları yerine getireceğiz. İnşallah 1 yıl içerisinde de bu konutları bitireceğiz inşallah. Bunun yanında tabii bu ara dönemde de depremzede kardeşlerimize 10'ar bin TL ilk etapta vereceğiz. Hayırlısı ile bu süreci atlatacağız.” dedi.

20:56 DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU: Cilvegözü sınır kapısı açık. Suriye tarafında bazı yollarda tahribat var. 2 kapının daha açılması konusunda çalışmalar yapıyoruz. Uluslararası toplumdan bir yardım talebi geldiği zaman Suriye konusunda kolaylaştırıcı rolümüzü üstleniyoruz. Suriyelileri de ihmal etmiyoruz.

20:23 TCDD-Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları hesabından yapılan açıklamada, “Marmaray banliyö hattımız ile Kağıthane-İstanbul Havalimanı metro hattımız, deprem bölgesinden gelen vatandaşlarımızın ulaşımını kolaylaştırmak için 12 Şubat Pazar günü 24:00’a kadar 24 saat aralıksız hizmet verecektir” ifadeleri kullanıldı.

 

20:10 FUAT OKTAY: HATAY HAVALİMANINDA ONARIM DEVAM EDİYOR

AFAD Merkezi'nde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, depreme ilişkin son bilgileri paylaştı. Oktay, "Tren raylarındaki eğilme, depremden çıkan enerjinin ne kadar büyük olduğunu gözler önüne sermiştir. Millet olarak birlik beraberlik içerisinde seferber olmuş haldeyiz. Bugün itibarıyla baktığımızda 790 artçı deprem olduğunu görüyoruz. Hem içeriden hem dışarıdan arama kurtarma faaliyetleri konusunda 21 bin 600 olmuş durumda. Geleceklerle beraber 66 ülkenin arama kurtarma ekiplerini sahada görüyoruz. K-9 köpekleri çok etkili. Sahada toplam görevli sayısı 103 bin 800'dür. İş makinası sayısı 5531'dir. Vinç olayı en büyük ihtiyaçlardan, 900'ü geçmiş durumda. Kilis, Gaziantep, Adana, Şanlıurfa ve bir nebze Malatya'yı dahil edebiliriz diğer illere göre biraz daha rahatlamış kelimesini kullanmak istemiyorum ama arama kurtarma ekiplerini diğer taraflara kaydıracak şekilde rahatlamış durumdayız. Rahatlayan illerimizde açığa çıkan iş makinaları bazında da kaydırma faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Afet bölgeleri dışında, barınma için 1 milyon 60 bin kadar kapasite oluşturmuş durumdayız. Dışarıya sevkle alakalı mekanizma oluşturuldu. 10 ilimizde dışarı çıkmak isteyenlerle ilgili adresler belirlendi. Tahliye bölgeleri belirlendi. Başvurdukları takdirde nereye gideceklerine kadar net bilgi aldıkları sürece kendi imkanlarıyla ya da biz kendimiz tahliyesini ücretsiz olarak gerçekleştireceğiz. Geçici barınma 500 bini geçmiş durumda. Her ilimize çadır gönderdik. 100 bin civarında çadırı dağıtmış durumdayız. Beslenme konusuna geldiğimizde dün itibarıyla yoğun şekilde odaklandık. Tüm alanlara girmiş durumdayız. Ulaşılmadığı bölgeler olursa bizi bilgilendirebilirlerse hızlı şekilde kendilerine ulaşılacaktır. Beslenmede köylere girmeye başlıyoruz. Ulaştırmada herhangi bir sorunumuz, kapalı yolumuz yok. Havalimanı konusundan sosyal medyada çirkin şekilde basit siyasi çıkar elde etme amaçlı açıklamalar vardı. Hatay Havalimanında onarım çalışmaları devam ediyor. Bunları şiddetle kınıyorum. Çok çirkin çalışmalar, diliyorum ki bunlar son bulur." ifadelerini kullandı.

OKTAY: (Twitter'da yaşanan erişim sorunu) Biz afeti yönetiyoruz. Bazı teknik sorunlar vardı. Kendileri açıklama yapacaklardır.

 

OKTAY: DOĞALGAZ İLETİM HATALARINDAKİ TÜM ARIZALAR TAMAMLANDI

Afet sonrası enerji ve iletişim alt yapısı ve sağlık hizmetleri konusundaki son duruma da değinen Oktay, "Doğalgaz ana iletim hatalarındaki sorunları çözmeye başladığımızı, 9 hatta sorun vardı 3 gün onarımı devam edecek demiştik. Bugün akşam itibarıyla tüm arızalar tamamlanmış durumda. Tüm afet bölgesine kontrollü şekilde doğalgaz vermiş olacağız. Köylere helikopterle yardım dağıtımı başladı. Bugün sabah itibarıyla operatörlerin istediği 2 şey vardı, elektrik ya da jeneratör verilmesiydi. Bu sabah itibarıyla tamamını karşılamış durumdayız. Bazı operatörlerle ilgili sıkıntı olduğunu gördük, bugün tekrar çalışma yaptık bu gece sabaha kadar kökten çözülmesiyle ilgili faaliyetleri yürütüyorlar. Kadın, çocuk, yaşlılarımız çok kıymetlimiz. Tek bir refakatsiz çocuğumuzun sıkıntıya girmemesi için sıkı takipteyiz. Koruma altına alınıp sonraki süreç takip ediliyor. Sahra hastanesi ve küçük ölçekli hastaneler 10 ayrı yerde kurulmuş durumda. Kapasitede sıkıntı yaşamıyoruz, hatta hiç sıkıntı yaşamıyoruz. 10 gemi, 50 uçak, 72 helikopterle havadan faaliyetlerimizi devam ettiriyoruz. Hane başına 10 bin TL'lik destek veriyoruz." dedi.

FUAT OKTAY: SİYASET YAPANLARA YAZIKLAR OLSUN

Deprem sonrası gündeme gelen iddialara da değinen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Bazı iddialardan bahsettim. Tüm gücümüzle buna odaklanmışken büyük depremi yönetmeye çalışıyorken bizimle görüşmek isteyenlere kapımızı açtık. Tüm bilgileri şeffaflığıyla paylaştık. Geldiler görüştük. 'Görüşelim' dediler. O nezaket çerçevesinde ayrıldılar. Bunların üzerinden siyaset yapmaya çalışanlara yazıklar olsun. Kendileri de bugün açıkladıkları için... İş makinaları yolda bekletilmekte diye sosyal medya üzerinden de bilgi kirliliği yapılmakta. Havalimanını biz yapıyoruz kim tutukluyorsa tutuklasın. Biz bu kadar emek verirken, kendileriyle görüşmemde ifade etmeme rağmen, son derece dikkatli davranılmasına rağmen basit iddialarla siyaset yapmak kadar çirkin bir olay olamaz. Deprem üzerinden siyaset yapana yazıklar olsun. Siz kimsiniz ne olduğunuzu zannediyorsunuz. 85 milyondan farklı biri misiniz? Biz bunları gördük, Adana'da gördük. Siz kimsiniz havalimanında çalışma yapasınız. Ulaştırma Bakanımız olayın içerisinde. Tüm kurum kuruluşlar özel sektör her türlü imkanlar AFAD koordinasyonunda afetzedenin hizmetindedir. OHAL ilan ediyoruz, hızlı hareket etmek zorundayız. Tüm araçları alıyoruz, koordinasyonunu yapıyoruz. Her şeyi afet bölgesine getirip orada planlama yapacak halimiz yok. DHMİ başlatıyor bu çalışmayı. Aralarında özellikle belirtiyorum. ABB araçlarının da olduğu iş makinaları moloz toplama işlemi için yönlendiriliyor. Yazık günah. Birkaç araçla moloz toplayıp hadi buyurun Hatay Havalimanını biz yapıyoruz. Yazıklar olsun size söyleyecek bir şey bulamıyorum. İskenderun Limanı'nda bir yangın var. Yanıcı maddeler olduğu için şiddetleniyor. Deniz Kuvvetlerimiz dahil deniz araçlarıyla ve diğer ilgililer tarafından karadan müdahale ediliyor. Bunlardan sadece 1 tanesi İBB'nin. Bunu davet eden oraya alan da biziz. 40 araçla müdahale edilen yangın bu. Yarısından fazlası Adana Orman Müdürlüğü'ne ait. Orada aracın drone ile fotoğrafını çekip biz yangını söndürdük, yine meydan okuma. Bir zihniyet bu kadar ucuzlayamaz. Olumlu olumsuz her şeyi paylaştık. Sonra çıkıp bu tür açıklamalar... Şu dönem siyaset ve seçim dönemi değildir. Eksiklikler yok mu olacak, olmaması mümkün mü? 04.17'de afet olmuştur, akabinde biz buradaydık. Bunun üzerinden siyaset yapılmaz. Siyasi çıkar elde etmeye çalışırsanız milletimiz bunun bedelini ödetir size. Olayı kendi mecrandan çıkarıp başka boyutlarda olay tetiklemeye çalışanlar olursa gereğini yapacağız. Elektrikle ilgili yaşadığımız sorunlar vardı. 30 üzerinde trafodaki hasardan kaynaklı. Bugün itibarıyla kontrollü şekilde enerji veriyoruz. Şuraya vermeyin denilen yerlere vermiyoruz. Sokak ışıklandırmasına önem verdik. Ciddi anlamda jeneratör desteği vermiş durumdayız. Enkazdan çıkardıklarımızla ilgili bilgiyi dikkatli paylaştık. Bütün olarak çalışıyoruz şimdi. Netleştirip yarın sabah açıklayabiliriz. Enkazdan kurtarılanlar çok daha büyük. Tahmin ediyorum an itibarıyla 20 binin altında asla değil." şeklinde konuştu.

DEPREMZEDELERİN DEPREM BÖLGESİNDEN TAHLİYESİ

Depremzedelerin afet bölgelerinden tahliye süreçlerine ilişkin ise Oktay, "10 bölgede yerler belirledik. Buralar tahliye için toplanma merkezlerimiz. Bu merkezlerde müraacat edilecek alanlar oluşturuyoruz. Geçici barınma merkezi derse gideceği merkezin kapısına kadar götürüyoruz. (Yaralı ve vefat isimleri) Vefat isimlerinde hassas davranıyoruz. Açıklanan isimler teyit edilmiş, kimlikler netleştirilmiş isimleri açıklıyoruz. Tek bir hata yapmış olsak bile vebali büyüktür, etik değildir." dedi.

18.40 ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) bünyesindeki iki kentsel arama ve kurtarma ekibi, Türkiye’nin güneydoğusunda meydana gelen deprem sonrası yürütülen yardım çalışmalarına destek olmak amacıyla bugün İncirlik Hava Üssü’ne ulaştı.

18:35 Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, afet bölgesinde yaşayan öğrencilere istedikleri illerde eğitime devam etmeleri konusunda kolaylık tanınacağını açıkladı.

18:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hatay'da yaptığı açıklamada depremde can kaybının 9 bin 57'ye yükseldiğini açıkladı. Erdoğan, "Şuan da Türkiye genelindeki vefat sayısı 9 bin 57. Hatay'daki vefat sayımız şu an itibarıyla 3 bin 356. Yaralı sayısı ülke genelinde 52 bin 979. Yıkılan bina sayısı 6 bin 444." dedi.

17:30 AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre Kahramanmaraş - Nurhak merkezli 5.0 büyüklüğünde bir artçı daha yaşandı

16.10: Kahramanmaraş'ta 60. saatte bir mucize kurtuluş daha yaşandı. CNN Türk Özel Haber Şefi Fulya Öztürk biri çocuk dört kişinin daha enkazdan çıkarıldığı bölgeden güzel haberleri paylaştı. 4 yaşlarında bir çocuğun daha enkazdan çıkarılması büyük sevinç yaşatırken CNN Türk canlı yayınında o anlar kameralara yansıdı.

16.00: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, deprem bölgesinde yapılan arama-kurtarma çalışmalarında bulunan çocuklarla ilgili açıklamalarda bulundu.

15.55: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremin vurduğu illerden Hatay'ın Samandağ ilçesindeki arama- kurtarma çalışmalarını takip etti.

15.42: Pazarcık'ta bölgede incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yıkılan Demiroğlu apartmanının önünde AFAD yetkilisinden son durum hakkında bilgi aldı. Bölgedeki vatandaşlarla da konuşan Erdoğan, 'Hiç endişeye etmeyin. Azami 1 yıl içerisinde yeniden inşa edeceğiz. Devletimiz güçlü. Yolumuza devam edeceğiz. Hafta sonuna kadar bütün il il dolaşacağım' dedi.

15.25: Güneydoğu eğitimine giden 43 kişilik ekip, depreme Adıyaman'da yakalandı. Grand Isias Hotel'in enkazında kalan rehberlerden 10'u hayatını kaybetti, 19'u sağ kurtarılırken, 14'üne ise ulaşılmaya çalışılıyor.

15.20: Elbistan'da Samsun'dan gelen itfaiye ekibi sabahtan beri 6 katlı binanın enkazında Danyal Budak'ı kurtarmak için seferber oldu. Ekipler iletişim kurdukları Budak'ı saat 15.20'de çıkardılar. Sağlık durumu iyi olan ve kurtarma görevlileri ile iletişim kuran Budak, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Adıyaman'da da 36 yaşındaki Selahattin Kaya da, 59 saat sonra sağ salim enkazdan çıkarıldı. Selahattin Kaya, kendisine geçmiş olsun diye gazetecilere çok sağ olun diye cevap verdi.

15.15: Depremler nedeniyle Hatay'ın İskenderun ilçesinde deniz seviyesi yükseldi. Sahil kesimindeki yollar, meydan ve iş yerleri, sular altında kaldı. Bulvardaki binalar ve iş yerleri, risk nedeniyle boşaltıldı.

14.30: 10 ide 77 sahra hastanesinin kurulduğunu söyleyen Bakan Koca, 'Acil sağlık hizmeti verilen bu hastanelerin bir kısmında cerrahi operasyonlar da yapabiliyoruz. Sağlık durumu riskli depremzedelerimiz buralarda yapılan ilk müdahalenin ardından helikopterlerle bölgedeki hastanelere sevk ediliyor.' ifadelerini kullandı.

14.11: Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde saat 14.11'de 5.3 ve 14.23'te 4.8 büyüklüğünde artçı depremler meydana geldi.

 

"BENİ BIRAKMAYIN"

14.20: Kahramanmaraş’ın Öksüzlü Köyü’nde arama kurtarma çalışmaları yürüten ekipler, yıkılan iki katlı binadan 17 yaşındaki Irmak Durak’ı 42 saat sonra canlı çıkartmanın mutluluğun yaşadı. Kahramanmaraş'ta enkazdan gelen ses üzerine çalışmaları başlatan ekipler, enkaz içerisine kamera salarak genç kıza ulaştı. Odasında yatakta bulunduğu tespit edilen Irmak Durak’ı kurtarmak için zamanla yarışan ekipler, genç kızın daha rahat nefes alması için tünel kazdı ve hava koridoru oluşturdu.

 

14.20: Kahramanmaraş’ın Öksüzlü Köyü’nde arama kurtarma çalışmaları yürüten ekipler, yıkılan iki katlı binadan 17 yaşındaki Irmak Durak’ı 42 saat sonra canlı çıkartmanın mutluluğun yaşadı. Kahramanmaraş'ta enkazdan gelen ses üzerine çalışmaları başlatan ekipler, enkaz içerisine kamera salarak genç kıza ulaştı. Odasında yatakta bulunduğu tespit edilen Irmak Durak’ı kurtarmak için zamanla yarışan ekipler, genç kızın daha rahat nefes alması için tünel kazdı ve hava koridoru oluşturdu.

Irmak’ın ‘Beni bırakmayın. Ne olursunuz kurtarın’ diyerek yaptığı yardım çağrısına ‘Seni buradan mutlaka çıkartacağız’ diyerek cevap veren ekipler, saatler süren çalışma sonunda genç kızı enkazdan çıkartmayı başardı. Genç kız, sedyeye hastaneye götürüldü. Irmak Durak’ın enkazdan sağ olarak kurtuluşu ile duygu dolu anlar yaşayan ekipler, mutluluk gözyaşları döktü.

14.12: Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'Deprem felaketinden etkilenen vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yurdışından gönderilecek ayni ve nakdi yardımlar için tüm dış temsilciliklerimizle temas kurabilir, yayınlanan duyuruları takip edebilirsiniz.' denildi.

14.05: OHAL kararının, Anayasa ve TBMM İç Tüzük gereği en acil şekilde Genel Kurul'un onayına sunulması gerekiyor. Deprem nedeniyle milletvekillerinin bölgelerde görevli olmaları da dikkate alınarak, kararın yarın Genel Kurul'un onayına sunulması planlandı. OHAL için Meclis'te nitelikli çoğunluk aranmıyor ancak karar yeter sayısı için 151 vekilin oyu aranacak.

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

13.50: Kahramanmaraş'ta incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan depremlerdeki son bilançoyu açıkladı. Vefat edenlerin sayısının 8 bin 574'e yükseldiğini söyleyen Erdoğan, yaralananların sayısı 49 bin 133 oldu. Erdoğan, yıkılan bina sayısının ise 6 bin 444 olduğunu paylaştı.

Hedefimiz 1 yıl içerisinde de diğer felaketleri yaşadığımız illerde TOKİ olarak operasyonları yaptığımız illerde operasyon gerçekleştirdiyse bu 10 ilimizde de aynı şekilde gerçekleştireceğiz. Vatandaşlarımızın asla sokakta kalmasına müsaade edemeyiz. Antalya, Alanya, Mersin gibi yerlerdeki otellerle görüşmelerin yapıldığını belirten Erdoğan, 'Vatandaşlarımızı bu otellere yerleştirmeye hazırız. Şu anda her ailemize 10 biner lira ulaştırmayı planladık.' dedi.

13:40 Türk Hava Yolları (THY), bugün deprem bölgesine düzenlenecek uçak seferleriyle 30 bin kişiyi tahliye edeceklerini açıkladı.

13:35 Karayolları Genel Müdürlüğü, Türkiye geneli yol ağında ana arterlerin hepsinin ulaşıma açıldığını, deprem nedeniyle trafiğe kapalı güzergah bulunmadığını bildirdi.

13:25 ERDOĞAN DEPREM BÖLGESİNDE

Deprem bölgesine giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş'taki çadır kentte incelemelerde bulunuyor.

13:25 Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer,yaptığı açıklamada, Charlie Hebdo dergisinin karikatürüne tepki göstererek, "Tankla girmemize gerek kalmadı' yazısı bizi demoralize etmez" dedi. Özer, "Sahada vatandaşlarımızla el ele vererek inşallah bu süreci anlatacağız. Şu an itibarıyla Malatya'mızda bir problem yok. Herkes elinden gelen çabayı 7/24 devam ettiriyor.Çadır kurulumu ve sevkiyat aralıksız sürüyor. 220 TIR daha geldi" dedi.

12.30: Hatay'da depremde yıkılan Sanayi Mahallesi 600 Evler Sitesi'nden 50 saat sonra canlı bir kişi daha çıkartıldı. 80 yaşındaki Abdurrahman Beyaz, Erzurum AFAD ekiplerinin saatler süren çalışması sonucunda enkazdan sağ olarak çıkartıldı. Ekipler titiz çalışma sonucunda Abdurrahman amcaya ulaştı. Enkaz altından çıkarılan Abdurrahman Beyaz, sedyeye alınarak ambulansa bindirildi.

12.10: Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Diyarbakır'da yaptığı açıklamada, "Bu çalışmaların sonucunu hepimizin sabırla beklemesini, görevlilere yardımcı olmasında fayda vardır. Yıkılan 6 binadan enkazı altında 254 vatandaşımız çıkarıldı. Bunlarda 133'ü vefat etti. Hepsine Allah2tan rahmet diliyorum. 121 tanesi de sağ çıkarıldı. Diğerlerine henüz ulaşılamadı. Enkaz kaldırma çalışmaları da devam ediyor. Çalışmalara yeterinden fazla personel katılıyor. Arama-kurtarma konusunda Diyarbakır'da herhangi bir sorun söz konusu değildir." dedi.

11.50: Kahramanmaraş'ta 56 saat sonunda 1.5 yaşındaki Masal bebek kurtarıldı. Enkaz altında annesi Masal'ı emzirerek hayatta tuttuğu öğrenildi. Hamile olan 25 yaşındaki annesinin de durumunun iyi olduğu bildirilirken kurtarma çalışmaları devam ediyor.

11.30: Hatay'da yürütülen arama-kurtarma çalışmalarına katılmak üzere yola çıkan 91 komando, Vali Mehmet Makas, Vali Yardımcısı Mehmet Deniz Arabacı, İl Jandarma Komutanı Albay Hakan Dedeoğlu ve askeri personellerce dualar eşliğinde Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı'ndan uğurlandı. Vali Mehmet Makas, komandolara teşekkür ederek, yollarının açık olmasını diledi.

11.28: AFAD'dan alınan son bilgiye göre can kaybı 7.108 oldu, 40.910 vatandaş yaralandı.

11:20 DASK OLAĞANÜSTÜ YÖNETİM MERKEZİ DEVREYE GİRDİ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Şanlıurfa'da deprem bölgesindeki son durumu aktardı. Bakan Nebati, "Bakanlığımız sürekli iletişim halinde olup, kurumların acil nakit ihtiyaçlarını sağlamaktadır. İlaç, serum, aşı ve medikal ürünlerle iş makinelerini bölgeye en kısa zamanda ulaştırıyoruz. Deprem sonrasında bölgede yaşayan ve ödeme güçlüğü yaşayan vatandaşlarımızın borçlarının ertelenmesine yönelik kararlar aldık" dedi. Bakan Nebati, "Deprem olur olmaz DASK olağanüstü yönetim merkezi devreye girmiş, ihbarları almaya başlamıştır. 24 saat geçmeden ilk tazminat ödemesi yapılmıştır" ifadelerini kullandı.

11:15 "BU AKŞAM ELEKTRİK VERİLMEYE BAŞLANACAK"

- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Gaziantep'te deprem bölgesindeki son durumu aktardı. Bakan Kurum, "Bu akşam itibarıyla şehre elektrik verilmeye başlanacaktır. İletişim noktasında baz istasyonlarımız hasar görmüştü. Gerek mobil gerek burada yapılan tadilatlar iletişimi tamamen çözmüş durumdayız." ifadelerini kullandı. Ayrıca Bakan Kurum Gaziantep'te 900 binanın yıkıldığını ve 551 vatandaşın hayatını kaybettiğini açıkladı.

11.00: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, vatandaşların sağlık hizmeti sunucularına müracaatlarında ve ilaç ve/veya sürekli kullanılan tıbbi malzemelerin temin edilmesinde yaşanacak mağduriyetlerinin önlenmesi açısından yeni tedbirler alındığını duyurdu.

10.48: Derinliği 9.06 km olan ve Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde 5.1 büyüklüğünde artçı bir deprem daha meydana geldi.

10.45: AFAD'dan yapılan son açıklamada, "SAKOM'dan alınan bilgilere göre, saat 09:45 itibarıyla 6.957 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 38.224 vatandaşımız yaralanmıştır." denildi.

10.40: Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, depremzedeler için e-Devlet Kapısı üzerinden güvenli bağış imkanı sağladı.

10.06: Kahramanmaraş'taki enkazdan 54. saatten sevindiren bir haber daha geldi. Enkaz altından çıkarılan kişi eliyle 'İyiyim' mesajı verirken sağlık ekipleri ilk müdahaleyi ambulansta yaptı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BÖLGEYE GİDİYOR

10.05: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen yerlerde incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gidiyor.

09.50: Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, 7.7 ve 7.6'lık depremden bugüne kadar 1054 artçı olduğunu paylaştı. Özener açıklamasında, '6 Şubat 2023 saat 04:17'de Sofalaca- Şehitkamil-Gaziantep ve 13:24'de Ekinözü-Kahramanmaraş'da meydana gelen depremlerin ardından, 8 Şubat 2023 saat 08:30 itibarıyla bölgede toplam 1054 adet deprem çözümü yapılmıştır.' dedi.

09.30: An itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 6234 kişi hayatını kaybederken 37011 kişi de yaralandı.

09.24: Kahramanmaraş merkezli depremin vurduğu illerden, İstanbul'daki hastanelere sevk edilen yaralı depremzede sayısı 209 oldu.

09.08: Adıyaman'ın Çelikhan ilçesinde 4.3 büyüklüğünde bir artçı deprem daha meydana geldi.

09.00: Deprem bölgelerinde enkaz altından kurtarılan 44 yaralı daha Malatya'dan kalkan Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait askeri nakliye uçağı ile İstanbul’a getirildi. Yaralılar ambulanslarla çevredeki hastanelere sevk edildi.

08.55 Arama kurtarma ekipleri Kahramanmaraş'ta depremin 53. saatinde enkazdan bir kadını daha çıkardı. Depremzedeye sağlık ekipleri ambulansa bindirip ilk müdahalesi yapıldı.

08.00: Kahramanmaraş'ta yıkılan 7 katlı bir binanın enkazında kalan 20 yaşındaki Melisa, depremden 51 saat sonra sağ olarak çıkartıldı. Eşi ve 2 çocuğunu depremde kaybeden baba ise, kızı Melisa kurtulunca gözyaşlarını tutamadı.

08.10: Kahramanmaraş merkez bulunan Arıkan Oteli de depremde yıkılmıştı. Enkazda görev alan arama kurtarma ekipleri, sabaha karşı yıkıntıların arasından gelen ses üzerine çalışmalarını yoğunlaştırdı. Sesin geldiği bölgede yapılan çalışma sonucu enkazda mahsur kalan Hilal Kocaoğlu'na ulaşıldı. Hilal Kocağolu, depremden 52 saat sonra yaralı olarak enkazdan çıkarıldı.

07.50: Kahramanmaraş'ta Ayşegül isimli kadın enkaz altında 51. saatte kurtarıldı. Bölgedebulunan ekipler kadının sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.

07.45: Hatay'da çöken bir binadan 51 saat sonra 5 yaşındaki bir kız çocuğu sağ olarak kurtarıldı.

07.30: Adalet Bakanı Bozdağ, 'Deprem bölgesindeki barolara kayıtlı avukatlar ile diğer barolara kayıtlı olup da deprem bölgesinde yakınları olan avukatların ve müvekkillerinin hak kaybına uğramaması için adlî süreçlerdeki bilumum süreleri depremin olduğu günden itibaren 15 gün uzatacağız.' dedi.

07.10: İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Acil Kurtarma Sağlık ekiplerinin Hatay’da yürüttüğü arama kurtarma çalışmalarından sevindirici haberler geldi. Ekipler Narlıca Mahallesi’ndeki bir binanın enkazından biri 3,5 yaşındaki bir çocuk olmak üzere üç kişiyi sağ olarak çıkardı.

07.00: Hatay Antakya Odabaşı Mahallesi'ndeki 7 katlı binanın enkazından 6 yaşındaki Eymen'i sağ olarak çıkaran Bahçelievler Belediyesi Arama Kurtarma Birliği saat 23.20 sıralarında, depremin ardından 43 saat sonra aynı enkazın altından bu kez de Eymen'in annesi Fethiye Ekizoğlu'nu canlı olarak çıkarmayı başardı.

03.42: Adıyaman’da, 7 katlı bir apartmandan anne ve çocuğu 47 saat sonra kurtarıldı.

03.40: Gece saatlerinde komandolar tarafından, binadan ses duyulması üzerine arama çalışması başlatıldı. Ekipler tarafından yapılan 4 saatlik çalışmanın ardından küçük Betül’e ulaşıldı. Göçük altından sedyeyle çıkartılan Betül’ün ilk isteği soğuk içecek olurken, dedesi ve babası gözyaşlarına boğuldu.

03.19: Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından yapılan açıklamada, "Hava Kuvvetlerimize ait uçaklar, depremde yaralanan vatandaşlarımızın tahliyesine devam ediyor. Kahramanmaraş'ta depremden kurtarılan vatandaşlarımız da Ankara'ya getirildi" denildi.

02.00: Enkaz altından çıkartılan refakatsiz çocukların bakanlık gözetiminde kaldığını aktaran Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "Bakanlık olarak deprem bölgelerinde gözetimimizde olan refakatsiz çocukların sorumluluğu şu anda bizde. Bunun dışında enkaz altından çıkarılıp hastanelerde tedavileri tamamlanan çocukları da Sağlık Bakanlığı’yla yaptığımız çalışma neticesinde bakanlığımız personeli dışında herhangi bir üçüncü şahsa teslimi söz konusu değil. Çocukların kimlik tespitini yaptıktan sonra ailelerine teslim edeceğiz" ifadelerinde bulundu.

46 SAAT SONRA GELEN MUCİZE

01.30: Hatay'da enkaz altında kalan, isminin Merve olduğu öğrenilen 28 yaşındaki kadın, ekipler tarafından sağ olarak kurtarıldı. Merve'nin nişanlısı ve annesinin de halen enkaz altına olduğu öğrenildi.

00.50 ADİL KARAİSMAİLOĞLU: HATAY HAVALİMANI PİSTİ TAMİR EDİLİYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Habertürk TV ekranlarında deprem sonrası alt yapı çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Karaismailoğlu'nun açıklamaları şu şekilde: Hem karadan hem havadan lojistik destek var. Demiryolları da ciddi destek verdi. Bakanlığımızın bütün ekipleri şu anda sahada çalışıyor. Ulaşımdan kaynaklı sorun için vatandaşlarımız yolları meşgul ediyorlar. Bir taraftan da olay çok geniş bir coğrafya dağıldı. Hemen müdahale etmek güçleşti. İskenderun Limanı'ndaki yangın akşam üzeri kontrol altına alınmıştı ancak yine büyüdü.

(Hatay Havalimanı'nda yarılan pist) Dünyanın en büyük depremlerinden birisinden bahsediyoruz. İnşaatında teknik bir sorun varsa bu araştırılacaktır. Şu an pist tamir ediliyor. Tamirinden sonra hava trafiğine açılacaktır. Bizim sivil araçlarımız ekipmanşrımı kontrol ediyoruz. Kış şartlarında çalışıyoruz. Bir kez daha uyarıyoruz, vatandaşlarımız trafiği sıkıştırmasın. Haberleşme altyapısını yenileme ne durumda haberleşmedeki sıkıntı tamamen elektrik kesintilerinden kaynaklanıyor. Elektrikler geldikçe sistem normale dönecektir. Telekomikasyon şirketleriyle birlikte çalışıyoruz.

Şu an Türkiye'deki bütün vinçler bölgeye geliyor. Bizde onları enkazlara göndereceğiz. Yolları yarın itibarıyla faaliyete geçireceğiz. Diğer yollarımız faaliyette. Malatya'da büyük zarar gören yollumuzu da faaliyete alacağız. Yakınları enkazın altında olanlar var tabii ki de bize karşı olumsuz tavırları olacak. Biz burada vatandaşlarımızla omuz omuza çalışıyoruz. Şu anda devletimiz burada her türlü destekte geliyor. Kimsenin şüphesi olmasın topyekün bir mücadele var burada. Temenimiz bir an önce toparlanmak.

00:38 BAKAN YANIK'TAN 'KAYIP ÇOCUK' AÇIKLAMASI

Kayıp çocuk iddialarına ilişkin açıklama yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Refakatsız çocukların akrabalarının tespiti yapılmadan teslimi söz konusu değil” dedi.

00.30 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank AFAD Genel Merkezi'nde deprem bölgelerindeki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Varank, "Afetten etkilenen bölgeler sanayi anlamında en önemli merkezler arasında yer alıyor. İlk günden itibaren olayı sıcak bir şekilde takip ediyoruz. Üretime zarar verecek, yıkımın olmadığını görüyoruz. Bölgedeki sıkıntılar atlatılır atlatılmaz, tesislerimizi yürütmeye devam edeceğiz. Birçok ihtiyacımızı sanayiciler sayesinde hızlı şekilde yerine getirebiliyoruz. Verdikleri destek sebebiyle sanayici arkadaşlarımıza hükümetimiz adına teşekkür ediyorum. Uşak'taki sanayicilerimiz 1 milyona yakın battaniyeyi bölgeye gönderiyorlar" dedi.

00.38 OLAĞANÜSTÜ HAL KARARI RESMİ GAZETE

10 ilde bugün saat 01.00'den itibaren 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

"HABERLEŞME SORUNUNU YARIN ÇÖZMÜŞ OLACAĞIZ"

Adana Havalimanımız, lojistik konusunda elimizi rahatlattı. 36 helikopterimizle, uçağımız çalışmalarına devam ediyor. Sahra hastanesi kurulduğu yerler var. MEB ve üniversite imkanlarıyla kullandığımız 451 bin 880 kişi gerek barınma, gerekse beslenme ihtiyaçlarını karşılıyorlar. 1 milyon 100 binlik barınma alanları kapasitesi oluşturulmuş durumda. İller AFAD'ın resmi sitesinde ilan edilecektir. Çadır kentlerimiz kuruluyor afet bölgelerinde. Çadır ve battaniye dağıtımına yoğunlaştık. 1 milyona yaklaşmış durumda battaniye sayımız. 2 milyona taşımayı hedefliyoruz. 100 bin çadır teslimat aşamasında olanlar ve sahada olan. Konya ve Kayseri'de kapanan yollar açılmış durumda. Nur Dağı'ndaki bölgede ulaşıma açılmış durumda. Kızılay sahada. Su ve beslenme ihtiyacında yoğun çaba sarf ediyor. İnşallah yarın bu alanda sorun yaşamadığımıza şahit olacağız. 3 trafonun bakımı tamamlandı. Artık elektriği rahat verebilecek haldeyiz. Enkaz ve yıkım olan yerlerde vermeme konusunda hassasiyet gösterilmekte. Haberleşmede, baz istasyonları kullanılması olayı hem de 3 trafodan kaynaklı bölgelerde jenaratör gerekiyordu. 1500 civarında sahaya ulaşmış durumda. Haberleşme sorununu tamamen çözmüş olacağız yarın itibarıyla. BOTAŞ çalışmaları bitirdikten sonra doğalgaz verilecek alanlar kontrol edilerek, perşembe günü tüm afet bölgesinde doğalgazı veriyor olacağız. 651 tanker yollardaydı, 200'ü ulaşmış durumda. İlave 650 seyyar tanker de bölgeye ulaştı, ulaşıyor. Akaryakıt sorunu da yaşamıyor olacağız. 10 ilimizde 4 ilimizde rahatlamış durumdayız. Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Adana'da rahatlamış durumdayız" dedi.

 

00.15 OKTAY:5 BİN 894 CAN KAYBI, 34 BİN 810 YARALI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AFAD Genel Merkezi'nde Deprem bölgelerindeki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Oktay, "Kayıplarımızla başlayacağız. Çok acı bununla başlamak. 5 bin 894 hayatını kaybeden vatandaşlarımız. Hayatta kalanlar açısından çalışmalarımız devam ediyor. Yaralılarımız 34 bin 810. Yıkılan binamız 5775. Kurtarılanların sayısı 8 bin civarında. Toplam 16 bin 139 arama kurtarma ekibi sahada. Uluslararası alanda olsun, gelecek olan ekipler, yerelden gelecek bazı ekipleri de sahaya sevk ediyor olacağız. Özellikle Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş özelinde ekiplerimizi havadan sevk etmeye devam ediyoruz. Tüm bakanlıklarımız ve birimlerimizden 60 bin 218 kişi fiilen sahada görevlendirilmiş, çalışıyor. Türkiye'den bin 500'e yakın ilave arama kurtarma ekibini sevk ediyor olacağız. Jandarma, TSK arama kurtarma ekipleri burada, UMKE burada, gönüllüler burada. Sahada 750 civarı vinç bulunmakta. Toplam 4 bin 794 araç sahada.

17:34 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş'ta açıklamalarda bulundu. Soylu, "Ciddi bir mücadele içindeyiz, el birliğine ihtiyaç var. Zamanla yarışıyoruz, her yere ulaşmaya çalışıyoruz. Provokatif söylemlerden uzak durulmalı" dedi. Yağma iddialarını değerlendiren Bakan Soylu, "Bir iki münferit olay tespit edildi, bunun dışında Türkiye'de böyle bir şey söz konusu değil." açıklamasını yaptı.

17.23: İstanbul Valiliği, deprem bölgesine 81 uçak ile 14 bin 451 personel, 515 iş makinesi, 265 yardım tırı gönderildiğini açıkladı.

17:10 Arama-kurtarma çalışmalarına destek sağlayan Mehmetçik aynı zamanda arama-kurtarma ekiplerinin daha iyi çalışabilmeleri için ihtiyaç duyulan noktalarda asayişi sağlama görevi de gerçekleştiriyor.

17:00 El Salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele ve Umman Sultanı Heysem bin Tarık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.

16.35: Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tansu Çiller ile yaptığı görüşmede, deprem sonrası bölgedeki durum ve arama-kurtarma çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

16.25: Sosyal medya hesabından açıklama yapan MHP lideri Bahçeli, 'Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasına binaen; Anayasa’nın 119. maddesi uyarınca on ilimizi kapsamak suretiyle üç ay süreyle OHAL ilan edilmiştir. Milliyetçi Hareket Partisi bu isabetli OHAL kararını kararlılıkla desteklemektedir.' ifadelerini kullandı.

16.21: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremden etkilenen Hatay merkezdeki arama kurtarma çalışmalarını yerinde inceledi.

15.43: Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.

15.41: İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.

15.20: Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Hatay’daki arama-kurtarma faaliyetlerine destek olacak Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) personelinin Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait uçakla bölgeye intikal ettiğini bildirdi.

15:10 MÜSABAKALAR ERTELENDİ - TFF, 7-12 Şubat tarihleri arasında oynanması planlanan tüm profesyonel ve amatör müsabakaların ertelendiğini duyurdu.

15:00 Katar, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere 10 bin konteyner ev gönderecek

 

14.41: Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremde 3549 kişinin hayatını kaybettiğini, 22 bin 168 kişinin yaralandığını söyledi. Erdoğan, "Dünyada benzeri olmayan bir deprem yaşadık. 53 bin 317 kurtarma görevlisi enkaz bölgesinde çalışıyor. Bölgeye 54 bin çadır, 102 bin yatak gönderildi. Devletimiz tüm kurumları, personeli, aracı, seferberlik ruhuyla felaket bölgelerinde çalışmaya başlamıştır." dedi.

"Sadece Cumhuriyet tarihimizin değil, coğrafyamızın ve dünyanın en büyük felaketlerinden biriyle karşı karşıyayız." diyen Erdoğan, "Acil yardım ve destek faaliyetleri için ilk etapta hemen 100 milyar liralık bir kaynağı kurumlarımızın emrine tahsis ettik." ifadelerini kullandı. Deprem bölgesinde OHAL ilan edildiğini belirten Erdoğan, önceliğin arama kurtarma çalışmalarının hızlandırmak olduğunu söyledi.

14.27: Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın talimatıyla HSK başka illerde görev yapan savcılardan Kahramanmaraş 23, Adıyaman 22 ve Hatay'da 21 olmak 66 ilave savcı görevlendirildi.

14.24: Depremden zarar gören vatandaşların öncelikli ihtiyaç ürünlerinin satılacağı e-Ticarette Deprem Yardımlaşma Seferberliği (e-Seferberlik) başlatıldı.

13.24: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi’nde deprem bölgesinde yürütülen çalışmaları koordine edecek.

13.18: Adıyaman'ın Sincik ilçesinde 5.1 büyüklüğünde bir artçı deprem daha oldu.

13.15: Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde yaşanan depremde yıkılan Çevikler Apartmanı enkazından bir kişi daha sağ olarak kurtarıldı.

12.40: Alınan bilgilere göre an itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya illerinde toplam 3.432 vatandaşımız hayatını kaybetti; 21.103 vatandaşımız yaralandı.

11.54: Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait TCG SANCAKTAR ve TCG BAYRAKTAR gemileri, deprem bölgesine iş makinaları ulaştırmak için Mersin’e doğru yola çıktı.

11.35: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, depremlerde 3 bin 419 kişinin hayatını kaybettiğini, 20 bin 534 kişinin yaralandığını açıkladı. 12 bin 181 arama kurtarma personelinin görev yaptığını söyleyen Oktay, 8 bin aşkın kişinin enkazlardan kurtarıldığını söyledi.

Oktay'ın açıklamalarından satır başları şöyle; Diğer ülkelere baktığımızda 3 bin 294 arama kurtarma personelinin geldiğini görüyoruz. 70'in üzerinde ülke talepte bulundu 1 4 ülke fiilen gelmiş durumunda. Sahra hastanelerinin de çok hızlı bir şekilde kurulumunu yapıyoruz. Sahra hastaneleri de çadır hastaneleri de dahil hizmet vermeye devam ediyoruz.

11.18: İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Vatandaşlarımızın sosyal medya başta olmak üzere çeşitli mecralarda paylaşılan asılsız bilgilere itibar etmemeleri, doğru bilgi için resmî kaynakları takip etmeleri büyük önem arz etmektedir. Devletimiz tüm gücüyle depremden etkilenen bölgelerde çalışmalarını sürdürmektedir." denildi.

TAG OTOYOLU ULAŞIMA AÇILDI

10.58: Karayolları Genel Müdürlüğü'nden yapılan paylaşım şu şekilde: "TAG Otoyolu ulaşıma açılmıştır. Güzergâhta trafiğe engel herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Ekiplerimiz sahada vatandaşlarımız güvenle seyahat etsin diye aktif olarak çalışmaya devam etmektedir."

10.55: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Adana, Mersin, Osmaniye, İskenderun, Diyarbakır, Elazığ ve Malatya’da temin ettiğimiz vagonlarla 3 bin 400 vatandaşımıza konaklama imkanı sağlandı." denildi.

10.36: Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev'in talimatıyla seyyar sahra hastanesi ile 41 profesyonel tıbbi ve tıbbi olmayan personeli taşıyan uçağın, Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı'ndan ayrıldığı açıklandı. Acil Durumlar Bakanlığı’nın organizasyonuyla Adana’ya gelmesi beklenen uçakta ayrıca çadır, yatak, ısıtıcı ve diğer ekipmanların bulundu belirtildi.

 

10:35 MHP LİDERİ DEVLET BAHÇELİ, PARTİSİNİN GRUP TOPLANTISINDA AÇIKLAMA YAPIYOR:

Depremin çok vahim sonuçları görülmüştür. Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde yeni bir deprem daha yaşanmıştır. Artçı sarsıntılar ise kesintisiz devam etmektedir. Türkiye 1939 Erzincan depremi ile 1999 Gölcük Depremi'nden sonra en feci doğal afetle karşı karşıya kalmıştır. Depremde can veren bütün vatan evlatlarına Allah'tan rahmetler niyaz ediyorum. Kederli ailelere sabır ve başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Felaket haberini alır almaz heyet teşkil edip afet bölgesine gönderdik. Depremden etkilenmiş il ve ilçelerimizde çalışmalarını yapacaktır. Tüm parti teşkilatlarımız gönüllü olarak arama-kurtarma çalışmalarına katılacaktır. Verilmesi gereken kansa, kan vereceğiz. Her dava arkadaşımızın bu süreçte sorumlu davranması içten beklentimdir. Zorlukları muhakkak aşacağız. Bütün imkanlar seferber edilmiştir. MHP arama-kurtarma mücadelesine sonuna kadar destek olacak, hükümetin yanında duracaktır.

10.11: Malatya'nın Pötürge ilçesinde 5.3 şiddetin bir artçı daha meydana geldi.

10:10 Bakan Kurum: İlk andan itibaren emin olun yüzlerce ambulansımız bilfiil gerek sahra çadırlarında gerek hastanelerimizde vatandaşımıza her türlü tedavi imkanını sunma gayretiyle çalışıyorlar. Ocaklarımıza ateş düştü, bu acı tarif edilemez. Bu süreci, ikinci 24 saate girdik. 72 saat bizim için çok kıymetli. Arama-kurtarma ekiplerimiz koordinasyonunda tüm enkaz alanlarında vatandaşlarımızın yardımına koşuyoruz. Vefat eden vatandaşlarımıza ve tüm Türkiye'mize baş sağlığı diliyorum. Antep özelinde baktığımızda, deprem Merkez, Şehitkamil, Islahiye ilçelerinde etkili oldu. Tabi buradaki depremin özelinde baktığımızda otoyolda meydana gelen çökmeler nedeniyle ulaşımımız D-400 karayolundan kontrollü şekilde sağladık. Bu yoldan hem bölgeye acil yardımın ulaştırılması, hem de Islahiye ve Nurdağ'ındaki vatandaşlarımızın tahliye sürecini gerçekleştirmiş olduk. Dünden itibaren tedbirli şekilde takip ediyoruz. Çağrımız, mümkün olduğunca vatandaşımız D-400 karayolunda trafiğe çıkmaması, zorunluluk halinde ise yardım ekiplerimize öncelik vermelerini rica ediyoruz.

10:05 Hatay'da, 600 konutlar bölgesinde enkazdan 30 saat sonra bir kişi daha sağ çıkarıldı.

09:45 EGM: Deprem sonrasında sosyal medya platformlarında provokatif paylaşımlarda bulunan 90 hesap yöneticisi tespit edildi. 4 şahıs gözaltına alındı.

 

CAN KAYBI 3 BİN 381'E, YARALI SAYISI 20 BİN 426'YA YÜKSELDİ

09:40: AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "Şu ana kadar 285 artçı var. Her dakika yeni sarsıntılar meydana geliyor. Vatandaşlarımızın bir kez daha binalardan uzak durmalarını rica ediyoruz" dedi. Tatar, "Şu ana kadar yaşamını yitirmiş kişi sayısı 3 bin 381, yaralı sayısı 20 bin 426, şu ana kadar teyit edilmiş yıkılmış 5 bin 775, teyidi yapılmamış bina sayısı toplam 11 bin 302" ifadelerini kullandı.

Tatar, "Çok sayıda arama kurtarma ekibi çalışıyor sayıları 24 bin 443, ama sürekli artıyor, bölgeye sürekli arama kurtarma ekipleri sevk ediliyor. Bölgede görevli hava unsurlarının sayısı 54. Helikopterler 154 sorti yapılmış durumda. Beslenme grubuyla ilgili şu anda hizmet veren 85 aracımız var. Bu aşamadan sonra önemli bir hizmet olan psikososyal hizmeti de Bakanlık görevlileri tarafından yapılmaya başlandı" dedi.

08.55: Emniyet Genel Müdürlüğü, Malatya'da devam eden arama kurtarma çalışmalarında 4'ü kadın biri çocuk toplam 5 kişinin enkaz altından kurtarıldığını bildirdi.

06.27: İstanbul Valisi Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "06.00 itibarıyla İstanbul'umuzdan; 73 uçak ile 12 752 personelimiz ve AFAD Gönüllülerimiz, başta Hatay olmak üzere deprem bölgesine sevk edildi. Hakkınız ödenmez, minnettarız" dedi.

04.30: AFAD: 2 bin 921 kişi hayatını kaybetmiş durumda. 15 bin 834 yaralımız söz konusu. 65 ülkeden yardım ve destek talebi var.16 bin 400 personelimizle, yabancı personellerle beraber yoğun bir çalışma var. Hem çadır hem barınma ihtiyaçlarını sağlayarak afet bölgesine gönderiyoruz. İnşallah hızlı şekilde havanın müsaade ettiği ölçüde arama kurtarma personellerimizi oraya yönlendirmeyi düşünüyoruz.

04.08: Depremin ardından 6 depremzede daha İstanbul’a getirildi. Sabiha Gökçen Havalimanına inen uçaktaki yaralılar tedavi edilmek üzere hastanelere kaldırıldılar.

03.48: 11 KİŞİ İSTANBUL BAŞAKŞEHİR ÇAM VE SAKURA ŞEHİR HASTANESİ'NE GETİRİLDİ

Kahramanmaraş’ta merkezli olarak meydana gelen depremde yaralanan vatandaşların bir kısmı, Adıyaman’dan kalkan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait askeri nakliye uçağı ile İstanbul’a getirilmişti. Çevre hastanelere dağıtılan yaralılardan 11’i Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne getirildi.

03.27: BİNLERCE YARDIM GÖNÜLLÜSÜ İSTANBUL HAVALİMANI'NA AKIN ETTİ

İstanbul'dan deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarına katılmak isteyen binlerce yardım gönüllüsü, İstanbul Havalimanı'na akın etti. Afet bölgesine gidebilmek için adeta birbiriyle yarışan gönüllüler, terminalde uzun kuyruklar oluşturdu.

02.15: İskenderun Limanı'ndan askeri gemiyle vatandaşların tahliyesine başlandı.

00.40: İSTANBUL'DAN AFET BÖLGESİNE 41 UÇAK İLE 6 BİN 718 PERSONEL SEVK EDİLDİ

Açıklamayı İstanbul Valisi Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptı. Yerlikaya, "00.30 itibarıyla İstanbul'umuzdan 41 uçak ile 6 bin 718 personelimiz ve AFAD gönüllülerimiz başta Hatay olmak üzere deprem bölgesine sevk edildi. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifa diliyorum" dedi.

00.36: OKTAY 2 BİN 379 HAYATINI KAYBEDEN VATANDAŞIMIZ, 14 BİN 483 YARALILARIMIZ VAR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Toplam verilere gireceğim. 2 bin 379 hayatını kaybeden vatandaşımız, 14 bin 483 yaralılarımız ve 4758 yıkılan bina, bir de 1459 ihbarlar var. Sizlerle paylaşılan 6217 rakamı teyit edilemeyenler de dahil edildiğinde olmuştur. Bunlar henüz teyit edilebilmiş değildir. 7840 vatandaşımız enkazlardan çıkarılmış durumda. Arama kurtarmada sahada 11 bin 22 ekibimiz mevcut. İllerle sıkı şekilde irtibat halindeyiz. Araçlarla ilgili, vinçlerle ilgili bazı sorunlar iletildi, ilave çalışmalar yaptık. 4250 araç bölgede. Sahada mevcut vinçlere ilave 18 vinç yola çıkmış durumda. Çadırlarımız ulaşanlar var, sevk edilenler var. Yastık, çarşaf seti, mutfak seti bunlar yoğun şekilde sevk ediyoruz.

'TOPLAMDA 338 BİN VATANDAŞIMIZ YURT, ÜNİVERSİTELERE YERLEŞTİRİLMİŞ DURUMDA'

Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversitelerimizin barınma hizmeti olarak kullanılacak yerlere 251 bin kişi yerleştirilmiş durumda. Toplamda 338 bin vatandaşımız yurt, üniversitelere yerleştirilmiş durumda. Kızılay başkanlığında beslenme faaliyetleri yürütülüyor. Enerji alanı kritik alanımız. 6 trafo merkezimiz hizmet veremez durumdadır. 2'si yarın fiilen hizmet vermeye başlayacaktır. Hatay İskenderun, Kırıkhan'a elektrik verilmeye başlanmıştır Reyhanlı yarın verilecektir. Malatya risk unsuru vardı. Risk olmadığına dair onay bekleniyordu alınmış durumda. Elektrik verilmeye başlanıyor. Osmaniye'de risksiz durumda elektrik verilmeye başlanacak. Maraş'ta merkez kontrollü olarak elektrik verilmeye başlandı. İlçeler bazında netleşmiş değiliz. Adıyaman'da da elektrik verilmeye başlandı.

Sosyal medyada bilgi kirliliğine sebebiyet vermeyecek şekilde bakanlarımızdan, valilerimizden gelen bilgilerin dışında olanlara itibar edilmemeli. Barajlarla ilgili açıklamada bulunmuştum. Tamamı kontrolden geçiriliyor, sorunumuz yok. Sultansuyu Barajı'nda burada bazı çatlaklar olduğu için tedbir amaçlı su tahliyesine başlayacağız.

ÇARŞAMBA İTİBARIYLA DOĞALGAZI VERECEK HALE GELECEĞİZ

Antep Hatay ve Maraş'ta ilave hasar tespit çalışmalarında 6'ya çıkmış durumda. Çarşamba itibarıyla doğalgazı verecek hale geleceğiz. Akaryakıt ve jeneratör yakıtı, burada da tankerler ilave yolda. Herhangi bir sıkıntımız yok. Gece yarısı veya sabah ulaşmış olacak. Haberleşmede baz istasyonlarıyla ilgili sıkıntı. Baz istasyonu da elektrikle alakalı. 10 bin 718 baz istasyonumuz çalışır durumda. İlave bin jeneratör bölgeye gönderilmekte. Ulaştırmada, bir bölgedeki hava şartları sıkıntılı bir de bölge dışında kapanmalar mevcut. Bunlar işimizi zorlaştırıyor. Karla mücadele ekipleri yardım araçlarımıza eşlik ediyor. Yurtdışından yardımlar gelmekte. İlgili yerlere sevkini devam ettireceğiz. Doğalgazın olmadığı bölgelere ısınma araçlarıyla desteklemeye çalışıyoruz.

00.15: KANDİL BARAJINDA 5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

AFAD, saat 00.15'te merkez üssü Kahramanmaraş'ta bulunan Kandil Barajı olan 5 büyüklüğünde bir artçı deprem daha kaydetti.

00.10 İGA'DAN AFET YARDIM EKİBİ

94 kişilik İGA İstanbul Havalimanı afet yardım ekibi, deprem bölgesine doğru yola çıktı. Ayrıca iş makineleri ve ekipmanların da TIR'la taşındığı 43 araçlık konvoy ise 22.45 sıralarında havalimanından hareket etti. Konvoyun yarın sabah deprem bölgesinde olması bekleniyor.

00.08: 45 KİŞİ ASKERİ UÇAKLARLA İSTANBUL’A GETİRİLDİ

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından enkaz altında kalanları kurtarma çalışmaları sürüyor. Çalışmalar sırasında enkaz altından yaralı olarak kurtarılan vatandaşların bir kısmı, tedavilerinin sürdürülmesi için İstanbul’a getirildi. Türk Silahlı Kuvvetlerine ait askeri nakliye uçağı Adıyaman’dan kalkarak, saat 00.15’te Atatürk Havalimanı Askeri Apronu’na 45 yaralıyı getirdi. Yaralılar, burada hazır bekleyen sağlık ekipleri tarafından alınarak hastaneleri devam etmek üzere çevre hastanelere kaldırıldı.

23.59: MERKEZ BANKASINDAN 'DEPREM' TEDBİRLERİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), deprem bölgesindeki firmaların reeskont kredileri ile Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) geri ödemelerinin vadelerinin uzatıldığını duyurdu. Öte yandan, AFAD ve Kızılay gibi yardım kuruluşları başta olmak üzere deprem bağış hesaplarına yapılan para transferlerinden de ücret alınmayacağı bildirildi.

23.40 AFAD, Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 5.2 büyüklüğünde bir artçı sarsıntıyı daha kayda geçti.

23.37: Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 5.5 büyüklüğünde artçı deprem meydana geldi. Sarsıntı, yerin 6,87 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

23.26: DEPREMDE CAN KAYBI 2 BİN 316'YA YÜKSELDİ

AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, "An itibarıyla deprem bölgemizdeki ölü sayısı 2 bin 316'ya yükseldi, yaralı sayısı 13 bin 293 ve yıkılan bina sayısı 6217. Bu arada enkazdan sağ kurtulan vatandaşlarımızın sayısı 7 bin 340.Bu arada personel ve araç sayısı artış gösterdi. 10 bin 176 AFAD personeli, 10 bin 409 destek ekipleri, 4 bin 470 Mehmetçik görev yapmakta. Yaklaşık 25 bin görevli bölgede" açıklamasını yaptı.

22.24: MSB: Deniz Kuvvetlerimizin TCG İSKENDERUN gemisi, depremden etkilenen vatandaşlarımızın tahliyesi için görevlendirildi. Gemimiz, yaralı vatandaşlarımızı İskenderun’dan Mersin’e ulaştırmak üzere hareket etti.

22.10: CAN KAYBI BİN 762'YE YÜKSELDİ

AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, can kaybının bin 762'ye, yaralı sayısının 12 bin 68'e çıktığını açıkladı. Tatar, "Sayımız ne yazık ki artıyor. Şu ana kadar toplam yaşamını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 1762, yaralı sayısı 12 bin 68, yıkılan bina sayısı 5606 olarak en son kayıtlarımızda yer alıyor. Arama kurtarma faaliyetleri sürüyor. Bakanlarımız bölgede, değişik illerimizden gelen valilerimiz, kaymakamlarımız var. Personel sayısı 10 bin 176'ya çıktı, sürekli artıyor. Sürekli mümkün olduğunca bölgeye arama kurtarma ekibi sevk ediliyor. Daha önce de belirttiğim gibi gönüllüler ve destek araçları bölgeye intikal etmiş durumda. Çok yoğun bir şekilde, deprem bölgesine bağış yapma isteği var. Toplum olarak zor günlerde bir araya gelmeyi becerebilen bir milletimiz. AFAD'ın bağış hesapları var, özellikle bağış yapmak isteyen vatandaşlarımızın, AFAD'ın yayınladığı farklı bankalar üzerinden bağış yapabilecekleri hesaplar var. Bu hesaplardan bağışlarını yapabilirler. Bağışların tek elden yapılması gerekiyor. Bu koordinasyonu yapan AFAD" ifadelerini kullandı.

21.45: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı: Kahramanmaraş'da 111, Adana'da 113, Hatay'da 126, Gaziantep'de 64, Osmaniye'de 48, Malatya'da 59, Adıyaman'da 38, Diyarbakır'da 117, Şanlıurfa'da 92, Kilis'de 40 olmak üzere toplam 808 psikososyal destek personelimiz ve 179 aracımızla vatandaşlarımıza destek sağlıyoruz. Ayni yardımların toplanıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için 10 ilimizde toplam 15 depo kurduk. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımızda görevli 359 personelimiz ile ayni yardımların dağıtım koordinasyonunu sağlıyor ve arama kurtarma çalışmalarına destek veriyoruz. Acil ihtiyaçların karşılanması amacıyla 10 ilimizdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımıza ilk etapta 250 milyon TL nakdi yardım aktardık. Çalışmalarımızı aralıksız devam ediyoruz.

 

21.15: DEPREM BÖLGESİNE 250 MİLYON LİRA ACİL DESTEK

AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Kahramanmaraş’taki depremlerde 5 bin 606 binanın yıkıldığını belirterek, “Bin 651 vatandaşımızı kaybettik. 11 bin 119 kişi yaralandı. Enkazdan 6 bin 445 vatandaşımız yaralı kurtarıldı. Bölgede 30 vali, 47 kaymakam görev yapıyor. İllere 250 milyon lira acil ödenek gönderilmiş durumda” dedi.
AFAD merkezinde açıklama yapan Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, sosyal medyadaki yanlış bilgilere itibar edilmemesini, devletin yaptığı açıklamaların esas alınması gerektiğini kaydetti. Bölgede 9 bin 618 personelin görev yaptığını anlatan Tatar, “Bin 511 iş makinesi bölgede. 81 ildeki AFAD il müdürlüklerimiz teyakkuza geçirilmiş durumda. Deprem dışındaki tüm ekipler yine bölgeye sevk edilmiş durumdalar. İllere 250 milyon TL acil ödenek gönderilmiş durumda. An itibarıyla hayatını kaybeden vatandaşımızın sayısı bin 651, yaralı 11 bin 119. 5 bin 606 yıkılan bina sayısı. Enkazdan çıkarılan vatandaşımızın sayısı 6 bin 445. BOTAŞ ham petrol akışını bölgede tedbiren durdurdu. Mobil baz istasyonu ve jeneratörler bölgeye sevk edilmiş durumda. Bölgede ağır yoğun kış şartları da mevcut. Özellikle bu anlamda vatandaşlarımızın afetzedelerin barınma ve beslenme ihtiyaçlarını gidermek adına bir takım önemli çabalar sarf ediliyor. Bölgeye toplam 300 bin battaniye, 22 bin civarında çadır, yine 27 bin civarında yatak ve benzer şekilde çadır malzemeleri ve mutfak setleri gönderilmiş durumda. Kızılay’dan 82 ikram aracı, 8 mobil mutfak, 6 mobil aşevi, 7 sahra mutfak, 1 mobil fırın, 156 araç, 975 personel bölgeye intikal etti. Jandarmadan 2 mobil mutfak bölgeye ulaştı. Halen bilgi kirliliği devam ediyor. Yanlış bilgiler azalmakla birlikte devam ediyor. Vatandaşlarımızdan talebimiz devletin açıkladığı bilgiler dışında başka bilgilere itibar etmemeleri şeklinde olacaktır” dedi.

MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ

20.40: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş'ta yaşanan depremler nedeniyle milli yas ilan edildiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen depremler sebebiyle yedi gün süreyle millî yas ilan edilmiştir. Bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 12 Şubat 2023 Pazar günü güneşin batışına kadar bayrağımız yarıya çekilecektir" ifadelerini kullandı.

20.35: Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, deprem bölgesindeki son gelişmelerle ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Yüzyıldaki en büyük depremlerden birisi. Merkezüssü Pazarcık olmasına rağmen sınır aşan deprem olma özelliği taşıyor. Biz de sabah AFAD'daki toplantının ardından uçağımızı kaldırdık. İnişi Adana'ya yaptık. Yol üzerinde büyük yoğunluk vardı. Valimizi de dinleyerek birlikte eylem planı oluşturmaya çalıştık. 1 uçak, 6 helikopter ve 4794 çalışanımızla olay mahalline intikal etmiş durumda. Olayla ilgili arkadaşlarımız çalışmalarını yürütüyorlar. Biz Devlet Su İşleri olarak barajlara ayrı dikkat kesildik. Gerekli incelemeler yapıldı. Yaralı hayvanlarımızla ilgili Et Süt Kurumu tarafından alımların yapılması ve bin adet hayvan çadırlarını bölgeye dağıtmış olduk. Bize düşen yaraları sarmak.

20.30: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, deprem sonrası doğalgaz, altyapı akaryakıt tedariği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Dönmez, "Yıllardır bu işin içerisindeyim. Böylesini ilk defa yaşıyoruz. Altyapılarımız da bu yüksek deprem şiddetin karşısında dayanamadılar hasar aldılar. Ekiplerimiz ilk andan itibaren müdahale etmeye başladılar. Çevre illerden de ekip takviyesinde bulunduk. Bazı kesintiler kontrollü olarak yapılmaktadır. Doğalgazla ilgili BOTAŞ ana hatlarında 5-6 hasar oluştu. Problemli noktalardan dolayı hasar noktalarına ulaşmakta sorunlar yaşanıyor. O açıdan bu noktalara ulaşmakta zorlandığımızı ifade etmek isterim. Hasardan dolayı doğalgaz kesintileri yaşanmaktadır. Gerek rafineri, depolarımızda akaryakıt sorunu yaşamıyoruz. aşırı talebe bağlı bazı istasyonların önünde yığılmalar meydana geldi. Dağıtım şirketleriyle görüşerek vatandaşın taleplerinin yerine getirilmesiyle ilgili talimatı yaptık. Akaryakıt istasyonlarındaki yoğunluk kısmen çözüldü" dedi.

20.25: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, deprem bölgesinde yapılan çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Akar, "Sabah saatlerinde yüzyılın en büyük depreminin olmasını müteakip bütün arkadaşlarımızla çalışmaya başladık. Kriz merkezi oluşturduk. İlgili bakanlıklarla yaptığımız çalışmalarla hava yardım koridoru oluşturduk. İhtiyaç duyulan personeli uçakla bölgelere ulaştırmak için gayret gösterdik. Şu ana kadar büyük bir gayretle arkadaşlarımız ulaştırabildiklerini ulaştırdılar. Kıbrıs'ta bulundurduğumuz yardım timi de bölgeye intikal etmiş durumda. Hava şartlarını soğuk olması nedeniyle sıcak Yemek dağıtımı, 15 bin vatandaşımıza ulaştırıldı. Sefer stoklarımızdaki malzemelerden ilgili makamlara vermek suretiyle imkan sağladık. Seyyar sahra hastanesinin kurulması için çalışmaları sürdürüyoruz. İskenderun gemisini görevlendirmek suretiyle limana yaklaşacak ve yaralılarımız inşallah donanımlı hastaneye sevkini sağlayacağız" dedi.

20.20: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, deprem bölgesindeki kayıplara ilişkin açıklamada bulundu. Koca, "1651 can kaybımız var. Hatay Eğitim Araştırma Hastanemizde ciddi hasar var. İskenderun Hastanemizin A bloku çöktü. Yaralıları ambulanslarla İskenderun'dan Mersin Şehir Hastanemize naklediyoruz. Bölge hastanelerimizde kapasite oluşturduk. Tüm sağlık çalışanlarımız görev başında. Devlet olarak tüm zorluklara rağmen ekiplerimizi seferber etmiş durumdayız. İl dışından 602 ambulans, 2 ambulans uçağımızla 2256 acil sağlık personeli hasar gören illerimize ulaştı. Devlet tüm imkanlarıyla yaralarını sarmak için bölgede. Bu felaketler ancak birlikte dayanışmayla aşılabilir" dedi.

19.50: Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, deprem nedeniyle vefat eden vatandaşlar için camilerde yatsı namazından önce sela okunacağını, sonrasında da “Kur’an-ı Kerim ve Dua Programı” yapılacağını duyurdu.

19.45: Türk Hava Yolları, deprem bölgesine ulaşmak isteyen vatandaşlar için Adana, Elazığ ve Diyarbakır uçuşlarının kesintisiz devam ettiğini duyurdu.

19.49: TİCARET BAKANI MUŞ, KİLİS’TE İNCELEMELERDE BULUNDU

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, depremlerden etkilenen Kilis’te incelemelerde bulundu. Kurulan çadırları, 1. Hudut Alayı ve hastanedeki yaralıları ziyaret eden Bakan Muş, Kilis'in diğer illere göre depremden daha az etkilendiğini belirtti. Civar illerden Kilis'e hastanelere yaralı geldiğini söyleyen Bakan Muş, "İlimizde 13 vefatımız, 244 yaralımız var. 80 yaralının hastanelerde tedavisi sürüyor, geri kalanlar taburcu edildi" dedi.

19:20: PROF. DR. ŞERİF BARIŞ: DEPREMİN OLDUĞU BÖLGE SİSMİK BOŞLUK OLARAK ADLANDIRDIĞIMIZ 10 BÖLGEDENDİ

Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış:

Çok üzücü bir deprem. Biz 2000 yılından sonra Marmara'ya çok odaklandık. Her deprem olduğunda İstanbul dışında 10 bölge olduğunu, İstanbul'da riskinin yüksek olduğunu söylüyorduk. Beklenen bir yerde oldu. Depremin yüzeye yakın olması ardından Türkiye'de hiç görülmeyen 2. bir depremin orada olması, 6'dan büyük artçı depremin bulunması ve inanılmaz bir yıkımla felaket yarattı. Bu açıdan depremin olması değil ama oluş şekli sürpriz yarattı.

Benzer bir olay Kocaeli'de 99 depreminde meydana geldi. Düzce ve Kocaeli, Bursa'ya gerilme aktardı. Düzce'de 3 ay sonra gerçekleşti. Burada özellikle 7,7 depreminde açığa çıkan gerilme, geri planda gerilme transferi yaparak aynı gün olmasına yol açtı. Keban Barajı'nın binasını gördüm. Kaliteli beton. Yapısal anlamda bu tür yapılarda depremin hasar yapması beklenmez. Hasar olsaydı çoktan yıkılmış olurdu.

Bugün depremin olduğu bölge sismik boşluk olarak adlandırdığımız 10 bölgedendi. İsim belirtmiyorum, 9 bölgeden ilk hangisi kırılacak bunun cevabını bilmedikten sonra insanları tedirgin ederiz. Bunun yerine hatırlatmakta fayda var. Yarın deprem olacakmış gibi önlem almamız lazım. Depremlerin zamanını bilemediğimiz sürece hazırlık yapmamız lazım. Sisam depremi İzmir'de hasar yaptı. İzmir demeye başladık ama İzmir depremi değil. Geç müdahale yüzlerce insanın enkaz altında ölmesine sebebiyet verecektir.

DEPREMİN SESİ NE ANLAMA GELİYOR?

Depremin gerçek sesi değil. Deprem kaydının ses haline dönüştürülmüş şeklidir. İnsanların gerçek deprem sesinin bu olduğuna inanmaması lazım. Deprem dalgaları ilerlerken kayaçları deformasyona uğratır. Tabakaların çıkardığı ses vardır.

19.18 EPDK'DAN AKARYAKIT AÇIKLAMASI

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, deprem bölgesinde bayilere akaryakıt ikmali ve vatandaşlara yönelik akaryakıt temini konusunda hiçbir kısıtlama ve hiçbir mevzuat engelinin olmadığını belirtti.

19.00: MSB: ÇALIŞMALARA 3 BİNİN ÜZERİNDE MEHMETÇİK KATILDI

Milli Savunma Bakanlığı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Deprem bölgesindeki arama-kurtarma çalışmalarına şu an itibarıyla 3 binin üzerinde Mehmetçik katkı sağlıyor. TSK’nın Doğal Afet Kurtarma Taburları Hatay, Malatya, Osmaniye, Kahramanmaraş’a gönderilirken komandolar da çalışmalara destek olmak için deprem bölgesine sevk edildi” ifadeleri kullanıldı.

19.00: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı: Depremden etkilenen 10 ilimizde kreş, gündüz bakımevi ve çocuk kulüpleri 13 Şubat'a kadar tatil edilmiştir.

18.49: BM’DE 1 DAKİKALIK SAYGI DURUŞU

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerde hayatını kaybedenler Birleşmiş Milletler (BM) tarafından anıldı. ABD’nin New York kentinde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres başkanlığında 2023 gündemiyle toplanan Genel Kurul’daki oturum öncesi hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı.

19.00: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı: Depremden etkilenen 10 ilimizde kreş, gündüz bakımevi ve çocuk kulüpleri 13 Şubat'a kadar tatil edilmiştir.

18.32 CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY: 1541 KAYBIMIZ VAR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay deprem bölgesindeki kayıplara ilişkin açıklamada bulundu. Kayıplar ve yaralılara ilişkin güncel bilgileri paylaşan Oktay, "2 depremde 145 artçı deprem yaşadık. 3'ü 6'dan daha fazla büyüklüğe sahip. Çalışmalarımız sık aralıklarla paylaşıldı. Sayın Cumhurbaşkanımız AFAD'a geldiler. Şu anda Külliye'de afet yönetiminin başındadır. Kahramanmaraş’ta 234 kişi yaşamını yitirdi, bin 700 kişi yaralandı, 310 bina da yıkıldı. Hatay’da 520 kişi yaşamını yitirdi, 700 kişi yaralandı, bin 278 bina yıkıldı. Osmaniye’de 205 kişi yaşamını yitirdi, bin 3 kişi yaralandı, 101 bina yıkıldı. Adıyaman’da 20 kişi yaşamını yitirdi, 200 kişi yaralandı, 600 bina yıkıldı. Diyarbakır’da 46 kişi yaşamını yitirdi, 557 kişi yaralandı, 20 bina yıkıldı. Şanlıurfa’da 30 kişi yaşamını yitirdi, bin 71 kişi yaralandı, 201 bina yıkıldı. Gaziantep’te 309 kişi yaşamını yitirdi, bin 597 kişi yaralandı, 581 bina yıkıldı. Kilis’te 13 kişi yaşamını yitirdi, 244 kişi yaralandı, 50 bina yıkıldı. Adana’da 58 kişi yaşamını yitirdi, 720 kişi yaralandı, 24 bina yıkıldı. Malatya’da 106 kişi yaşamını yitirdi, bin 941 kişi yaralandı, 300 bina yıkıldı. Elazığ’da da 6 binanın yıkıldığı tespit edildi. 1541 hayatını kaybeden vatandaşımız var, 9733 kişi yaralandı. 3471 bina yıkıldı. Sahada toplam 9698 arama kurtarma personeli bulunmakta. 14 bin 720 personelle sahadayız. Biz de arama kurtarma ve her türlü yardımlarla ilgili çalışmalarımızı yürütürken yeni afetlere sebebiyet vermemeyle ilgili hassas davranıyoruz. Okullarımız 13 Şubat'a kadar tatil edildi. Gerek yurt, pansiyon, kapalı spor salanlarında barınma amaçlı değerlendirilecek. 12 ili kapsayan üniversitelerimizde YÖK eğitime ara vermiş durumda. Doğrudan etkilenen 10 ilde kalan enkaz olmayan, görevli bulunmayanların o illerden dışarı çıkmalarını arzu ediyoruz. Diğer illerimize geçtiklerinde şehrin girişinde gerekli bürolar kurularak yönlendirme yapılacaktır. Gerek çadır, ısıtıcı, yatakla alakalı mevcut illerimizde lojistik depolarında olanlar vardı, diğer illerinden de sevk ediyoruz. Ulaşmayan varsa yolda olduğunu vatandaşlarımızın bilmesini arzu ederim. Sahra mutfakları, aş evleri ikram araçlarıyla illerimizde beslenme merkezleri kurulmuş durumda. Yurtdışından gelen yardımlar vardı. Onları da afet bölgelerine yönlendiriyoruz. Bölgedeki barajlar DSİ tarafından denetlenmiştir. Yapısal olmayan yüzeyde çatlaklar olduğunu gördük. Çalışma devam ediyor. 10 ilimizde fırınlardan yurttaşlarımız ekmeklerini alabilirler ücretsiz şekilde. Gerekli koordinasyonları yapıyoruz. Hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Afet durumlarında millet olarak bir oluruz. Bu defa yaşadığımız afet büyük ölçekli. Hızlı şekilde sahaya müdahil olmaya çalışıyoruz. AFAD merkeziden yapılan açıklamaların dışındaki açıklamalara itibar edilmemesi. Dikkatli olunmasını belirtmek istiyorum. Hem üniversite, okul, pansiyonlarımızın kapasitelerinin tamamını kullanıyor olacağız. Akaryakıtla ilgili Enerji Bakanlığımız çalışıyor. Yolların kapalı olduğu bir iki illerimizde şikayet aldık. Farklı yollar bularak sorun yaşanmamasını sağlıyor olacağız. Bugün kendi araçlarıyla çıkmak isteyenler çıkabilir, yarın da kontrollü şekilde vatandaşlarımızı o bölgelerden almak istiyoruz. Kapalı havalimanlarından Hatay var. Diğer havalimanlarımızda sivil uçuşlar devam ediyor. Artış ne yazık ki bekliyoruz. Öngörüde bulunmam doğru olmaz. Bu sayıların artıyor olabileceğine hazırlıklı olmamız gerekiyor. Tüm gücümüzü seferber etmiş durumdayız. Yollarda olan arama kurtarma ekiplerimiz var. Her ekip girdiği anda oradaki bakanımızla irtibata geçiyor ve çalışmalarına başlıyorlar. Hava şartlarının sıkıntılı olması bizi dikkatli olmaya sevk ediyor." ifadelerini kullandı.

18.21 AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK: EN ÖNEMLİ ŞEY CEP TELEFONLARINI MEŞGUL ETMEMEK

Vatandaşlarımız haklı olarak enkaz alanlarını terk etmiyor. Enkazdan canlar çıkarılmaya çalışılırken, yanlarındaki binalar da boşaltılıyor. Herhangi bir şekilde eksik gözükmüyor. Kapasitelerimiz hazır. Zaman zaman buraya şu araç da girseydi gibi talepler oluyor elimizde fazlasıyla kapasite var. Uzman ekipler ne derse ona göre çalışılıyor. Vatandaşlarımız enkaza müdahale etmesinler. Devletimiz güçlüdür. Gayretimiz enkaz altındaki vatandaşlarımızın çıkarılması yönündedir. Cumhur İttifakı olarak hepimiz sahadayız. Hepimiz çalışmalarda üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Belli illere dağıldık. Her ilde bakanlarımız var. Elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Dayanışma içerisinde hep beraber aşmaya çalışacağız. Yeterli sayıda ekip, araç bu enkazlara müdahale ediliyor. Enkazların kaldırılması vakit alıyor, titizlikle yürütülüyor. En önemli şey cep telefonlarını meşgul etmemek. Herhangi bir şekilde Trafik sıkışıklığını ortaya çıkarmamak gerekiyor. Vatandaşımız sağ olsun başka illerden kalkıp gelmiş kardeşlerimizi gördük. Hiç kimse kendi başına müdahale etmesin. Sosyal medyadan gelen ihbarlar değerlendiriliyor.

18.13 YIKILAN BİNA SAYISI 2834 OLDU

AFAD'dan gelen son açıklamada, depremler sonrası toplam 2834 binanın yıkıldığı ifade edildi. Açıklamada, "SAKOM’dan alınan ilk bilgilere göre an itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya illerinde toplam 1498 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 8533 vatandaşımız yaralanmıştır. Bölgede görevlendirilen toplam arama ve kurtarma personel sayısı 9698, görevlendirilen araç sayısı 216, görevlendirilen iş makinesi 1511 ‘dır. Şimdiye kadar toplam 2834 binanın yıkıldığı ihbarı alınmıştır. Genelkurmay Başkanlığı tarafından 6 adet A400M, 5 adet C130, 7 adet C235 uçak ile İstanbul, Ankara ve İzmir’den bölgeye personel sevkiyatı planlanmış, 6 uçak bölgeye ulaşmıştır. Tüm İl AFAD Müdürlükleri teyakkuza geçirilmiş olup arama ve kurtarma başta olmak üzere tüm ekipler bölgeye sevk edilmektedir. Kahramanmaraş’a Kayseri Valisi, Hatay’a Mersin Valisi, Gaziantep’e Mardin Valisi, Adıyaman’a Tunceli Valisi, Osmaniye’ye Bingöl Valisi ve Malatya’ya Sivas Valisi koordinasyon sağlamak üzere görevlendirilmiştir. Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde 50 ülkeden toplam 62 ekip yardım teklifinde bulunmuştur." ifadelerine yer verildi.

17.55 KAHRAMANMARAŞ'TA MUCİZE KURTULUŞ

Kahramanmaraş'ta CNN Türk canlı yayını esnasında üç kişi enkazdan çıkarıldı. CNN Türk muhabiri Ahmet Türkeş, 13 saat sonra enkazdan çıkarılan vatandaşlara yapılan ilk müdahalelerinin ardından hastaneye sevk edildiklerini ve sağlık durumlarının iyi olduğunu belirtti.

17:45 Karayolları Genel Müdürlüğü: Kahramanmaraş - Göksun Yolu temizlenmiş ve ulaşıma açılmıştır.

17:40 Yüksek Öğretim Kurulu'ndan (YÖK) yapılan açıklamada, 12 ilde daha yükseköğretime ara verildiği bildirildi.

17:24 AFAD Başkanı Yunus Sezer can kaybının 1498'e yükseldiğini açıkladı.

AFAD Başkanı Yunus Sezer, depremde can kaybının 1498'e yükseldiğini açıkladı. Sezer yaptığı açıklamada, "Yoğun bir şekilde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. 1498 can kaybı, 8 Bin 533 yaralı var. Ulaşılmayan bölgemiz yok. Ülkenin tüm kaynakları afet bölgesine Sayın Cumhurbaşkanımız talimatlarıyla sevk edilmiş durumda. Azerbaycan dahil olmak üzere 40'ın üzerinde ülkeden bize yardım teklifi var. Bunları da afet bölgelerine sevk edeceğiz. Maalesef yoğun bir hava muhalefeti var. Tüm ilçelerimizde valilerimiz görevli. İllerimizdeki itfaiyeler de yönlendirilmiş durumda." ifadelerini kullandı.

17:05 ÜLKE GENELİNDE EĞİTİME ARA VERİLDİ

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, tüm Türkiye'de eğitime 13 Şubat'a kadar ara verildiğini açıkladı.

16:34 CAN KAYBI BİN 121'E YÜKSELDİ

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, depremde can kaybının bin 121'e yükseldiğini açıkladı.

Tatar yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Depremlerde 7 bin 634 kişi yaralandı. Bu tür büyük deprenmelerden sonra tedirgin edici paylaşımlar yapan insanlar. Vatandaşlar buna itibar etmemeli, akıl dışı, bilim dışı. İki deprem yaşadık ardı ardına. Erzincan depreminden sonraki en büyük deprem. 120’nin üzerinde artçı sarsıntı meydana geldi. AFAD acil uygulaması tam da bugünlerde gerekli bir uygulama. Çok farklı özellikleri var. Toplanma alanlarını gösteriyor. Enkaz altındaysanız arama kurtarma ekipleri bölgeyi belirleyebiliyor. Tüm gruplar özveri ile çalışıyor. Şu anda devlet depremin etkilediği tüm illerde."koordinasyon sağlamak üzere görevlendirilmiştir." denildi.

16:04 Adalet Bakanı Bozdağ deprem bölgesinde son durum hakkında bilgi verdi. Bakan Bozdağ, ‘Baş sağlığı diliyorum. Devletimiz, Türkiye’mizin deprem yaşayan tüm illerinde seferber olmuştur. Hem AFAD hem Kızılay hem emniyet hem gönüllüler pek çok açıdan büyük bir seferberlik içinde.’ dedi.

Bakan Bozdağ ayrıca, ‘Toplam 7 binada çökme var, bu binalardan 5'i Bağlar ilçemizde 2'si Yenişehir ilçemizde. Şu ana kadar hastanelere kaldırılan yaralı vatandaş sayımız 478 civarında. Çok az sayıda vatandaşımızın hayati riski var, birçoğunun durumu iyi. Tedavileri devam etmektedir.’ ifadelerini kullandı.

15:30 AFAD'dan yapılan açıklamada "Tüm İl AFAD Müdürlükleri teyakkuza geçirilmiş olup arama ve kurtarma başta olmak üzere tüm ekipler bölgeye sevk edilmektedir. Kahramanmaraş’a Kayseri Valisi, Hatay’a Mersin Valisi, Gaziantep’e Mardin Valisi, Adıyaman’a Tunceli Valisi, Osmaniye’ye Bingöl Valisi ve Malatya’ya Sivas Valisi koordinasyon sağlamak üzere görevlendirilmiştir." denildi.

 

15:05 DEPREMDE CAN KAYBI 1014'E YÜKSELDİ

AFAD Başkanı Yunus Sezer, "SAKOM’dan alınan ilk bilgilere göre an itibarıyla Kahramanmaraş’ta 191, Gaziantep’te 200, Şanlıurfa’da 27, Diyarbakır’da 41, Adana’da 43, Adıyaman’da 20, Osmaniye’de 131, Hatay’da 250 Kilis’te 13 ve Malatya’da 98 olmak üzere toplam 1014 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te 7003 vatandaşımız yaralanmıştır." dedi.

Sezer, "Bölgede görevlendirilen toplam arama ve kurtarma personel sayısı 9698, görevlendirilen araç sayısı 216 ‘dır. Şimdiye kadar toplam 2824 binanın yıkıldığı ihbarı alınmıştır. Genelkurmay Başkanlığı tarafından 6 adet A400M, 5 adet C130, 7 adet C235 uçak ile İstanbul, Ankara ve İzmir’den bölgeye personel sevkiyatı planlanmış, 6 uçak bölgeye ulaşmıştır. Malatya’ya 500 komando ve 600 asker gönderilmiştir. Jandarma Genel Komutanlığı’ndan Adana’ya 200 asker gönderilmiştir" ifadelerini kullandı.

15:02 TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Sabah 4:17’de deprem meydana geldi ardında 7.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bütün partilerden milletvekillerimiz bölgelere gidiyor. Biz danışma kurulu toplantısı yaparak Meclis’imizin çalışmalarını erteleme kararı aldık. İttifak ile bu kararı aldık, CHP’li Engin Özkoç arkadaşımız da vardı. Bütün milletvekillerimiz büyük bir gayret içindeyiz. Milletimizin başı sağ olsun" dedi.

14.10: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Adana Havalimanı’nın hava trafiğine açık olduğunu bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, “Deprem nedeniyle Adana Havalimanı'nın trafiğe kapandığına ilişkin haberler gerçek dışıdır. Havalimanımız hava trafiğine açıktır. Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde saat 13.24`te meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki depremde Malatya Havalimanı terminal binamızda da hasar meydana gelmiştir. Malatya Havalimanı sivil uçuşlara kapalı, acil uçuşlara açıktır” denildi.

14.10: Adana Havalimanı ikinci bir karara kadar uçuşlara kapatıldı.

14.48: AFAD'dan yapılan bir diğer açıklamada, "Bugün Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremlerden sonra şu an itibarıyla Doğu Akdeniz'de kıyılarımızı etkileyecek herhangi bir tsunami tehlikesi bulunmamaktadır." denildi.

13.52: Malatya Battalgazi'de Kırçuval Oteli çöktü. 11 voleybol, 4 ampute futbol oyuncusu olmak üzere 15 sporcu enkaz altında kaldı. Arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

RECEP TAYYİP ERDOĞAN AFAD BİNASINDAN AÇIKLAMA YAPTI

13:12 AFAD ve Kızılay gibi afet görevi olan kurumlarımız ekiplerini bölgeye gönderdik. TSK ve belediyelerimiz başta olmak üzere tüm kurumlarımız göreve çağrıldı. Önceliğimizi arama kurtarma çalışmalarımıza verdik. 9 bin personel çalışma yürütmektedir. Bu sayı sürekli artmaktadır. Kurtarma faaliyetleri kesintisiz şekilde sürüyor.

Biz de depremin yaşandığı andan itibaren çalışmaları yakın takibe aldık. Ülkemizin dört bir yanında ekipmanlar ve yardım malzemeleri sevk edildi.

Yardım ekiplerine vatandaşlarımız da yardımcı oluyor.

912 vatandaşımız hayatını kaybetti, 5385 vatandaşımız yaralanmıştır. 2 bin 470 kişi enkaz altından kurtarılmıştır. 2 bin 818 bina yıkılmıştır.

 

Açıklamanın tam metni şöyle:

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve başta Gaziantep, Adana, Hatay, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman, Osmaniye, Şanlıurfa, Elazığ ve Kilis olmak üzere birçok ilimizi etkileyen depremde yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun. Yaralanan tüm vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.

Afet bölgelerinde enkaz altında kalan tüm vatandaşlarımızın ivedilikle kurtarılması için sürdürülen çalışmaları yakından takip ediyoruz. Arama kurtarma çalışmalarında görev alan tüm görevlilerimize Allah'tan güç ve kuvvet diliyoruz.

Böyle bir felaket karşısında herhangi bir ayrım yapmaksızın merkezi hükümetin yerel yönetimlerle güçlü bir iş birliği ve koordinasyon içinde çalışması önem arz etmektedir. Başta AFAD ve belediyelerimiz olmak üzere ilgili tüm devlet kurumlarımızın koordinasyon ve titizlik içinde yürüteceği çalışmalarla birlikte milletimizin desteği ve dualarıyla bu zor günleri de aşacağız. 85 milyon tek yürek olarak dayanışma içinde tüm yaralarımızı hızla saracak, bu felaketi birlik ve beraberlik içinde atlatacağız.

Bu afet sürecinde AFAD'ın tüm uyarılarının önemle takip edilmesini; hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesini, haberleşmelerin kısa mesaj servisi (SMS) ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapılmasını; hayati durumlar haricinde telefon görüşmelerinden kaçınılmasını, yolların arama kurtarma ekipleri ve acil yardım araçları için boş bırakılmasını ve yapılacak yardımların ilgili kamu kurumları ve yerel yönetimlerle koordinasyon içinde yürütülmesini, tüm bu hususlara hassasiyetle uyulmasını vatandaşlarımızın bilgisine sunarız.

Millet İttifakı'ndan açıklama

12:54: Millet İttifakı, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ve çok sayıda ili etkileyen 7.4 büyüklüğündeki depremin ardından bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Böyle bir felaket karşısında herhangi bir ayrım yapmaksızın merkezi hükümetin yerel yönetimlerle güçlü bir iş birliği ve koordinasyon içinde çalışması önem arz etmektedir. Başta AFAD ve belediyelerimiz olmak üzere ilgili tüm devlet kurumlarımızın koordinasyon ve titizlik içinde yürüteceği çalışmalarla birlikte milletimizin desteği ve dualarıyla bu zor günleri de aşacağız. 85 milyon tek yürek olarak dayanışma içinde tüm yaralarımızı hızla saracak, bu felaketi birlik ve beraberlik içinde atlatacağız" denildi.

İletişim Başkanlığı

12:44 : Afet bölgesinde yer alan AFAD İl Müdürlüklerinin irtibat numaralarına ilişkin dezenformatif içeriklerin yayıldığı tespit edilmiştir.

Deprem anında yalnızca yetkili kurumlarımızın açıklamalarını takip edin.

Panik yapmadan yalnızca 112'yi arayın.

MSB: Hulusi Akar

11.45: Bakan Akar, 'Silahlı Kuvvetler olarak hasar ve zayiat belirleme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Maalesef 3 şehidimiz, yaralılarımız var. Birliklerimizde tekrar yoklamaları alıyoruz' ifadelerini kullandı.

YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMU

11.40: YÖK tarafından depremden etkilenen 10 ilde yükseköğretim kurumlarında ikinci bir duyuruya kadar eğitim öğretime ara verildiği bildirildi.

10 İLDE EĞİTİME ARA

11.20: Bakan Özer, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya illerinde bugün itibarıyla eğitim öğretime 2 hafta ara verildiğini açıkladı. Özer; Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye ve Kilis illerinde ise 1 hafta eğitim öğretime ara verileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay

10.00: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, depreme ilişkin son bilgileri paylaştı. Oktay'ın açıklamaları şöyle; Büyük ölçekli, şiddeti çok yükse ve 10 ilimizi etkileyen bir deprem. Cumhurbaşkanımız depremin olduğu dakikadan itibaren olayı takip etmekte ve yönetmektedir. Şu an Ankara'ya intikal etmek üzere.

İlk etapta vefat, yaralı ve enkazlarla ilgili bilgi vereceğim. Kahramanmaraş'ta 70 vatandaşımızı kaybettik. Hatay'da 4 kişi vefat etti. Osmaniye'de 20 kaybımız var. Adıyaman'da 13 kaybımız var. Diyarbakır'da 14 kaybımız var. Urfa'da 18 kaybımız var. Antep'te 80 kişi hayatını kaybetti. Adana'da 10 kaybımız var. Malatya'da 47 kaybımız var. Toplam itibarı ile 284 vefatımız var. 2323 yaralımız var. Bin 170 bina yıkıldı.

Hatay Havalimanı şu anda uçuşa kapalı. Maraş ve Antep'i de sivil uçuşlara kapatmış durumdayız. Artçı deprem konusunda 78 artçı deprem söz konusu... 6'dan büyük 3 artçı deprem, 5'ten büyük 8 artçı oldu.

Okullarımız, yurtlarımız, pansiyonlarımız hamdolsun sapasağlam yerinde. Deprem bölgelerine şu ana kadar 102 mobil baz istasyonu gönderilmiştir ve devreye alınmaya başlanmıştır.

Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Pazarcık, Narlı, Besni, Gölbaşı, Nurdağı, İslahiye, Reyhanlı, Kırıkhan, Hassa'ya doğal gaz akışı durduruldu.

10 ilimizde 1 hafta boyunca tüm okullarımız var diyebilirim. Milli Eğitim Bakanlığı ayrıca açıklama yapacak.

depreme ilişkin son bilgileri paylaştı. Oktay'ın açıklamaları şöyle; Büyük ölçekli, şiddeti çok yükse ve 10 ilimizi etkileyen bir deprem. Cumhurbaşkanımız depremin olduğu dakikadan itibaren olayı takip etmekte ve yönetmektedir. Şu an Ankara'ya intikal etmek üzere.

İlk etapta vefat, yaralı ve enkazlarla ilgili bilgi vereceğim. Kahramanmaraş'ta 70 vatandaşımızı kaybettik. Hatay'da 4 kişi vefat etti. Osmaniye'de 20 kaybımız var. Adıyaman'da 13 kaybımız var. Diyarbakır'da 14 kaybımız var. Urfa'da 18 kaybımız var. Antep'te 80 kişi hayatını kaybetti. Adana'da 10 kaybımız var. Malatya'da 47 kaybımız var. Toplam itibarı ile 284 vefatımız var. 2323 yaralımız var. Bin 170 bina yıkıldı.

Hatay Havalimanı şu anda uçuşa kapalı. Maraş ve Antep'i de sivil uçuşlara kapatmış durumdayız. Artçı deprem konusunda 78 artçı deprem söz konusu... 6'dan büyük 3 artçı deprem, 5'ten büyük 8 artçı oldu.

Okullarımız, yurtlarımız, pansiyonlarımız hamdolsun sapasağlam yerinde. Deprem bölgelerine şu ana kadar 102 mobil baz istasyonu gönderilmiştir ve devreye alınmaya başlanmıştır.

Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Pazarcık, Narlı, Besni, Gölbaşı, Nurdağı, İslahiye, Reyhanlı, Kırıkhan, Hassa'ya doğal gaz akışı durduruldu.

10 ilimizde 1 hafta boyunca tüm okullarımız var diyebilirim. Milli Eğitim Bakanlığı ayrıca açıklama yapacak.

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

09.28: Emniyet'ten yapılan açıklamada, "Deprem sonrasında, sosyal medya platformları üzerinden yardım çağrısında bulunan vatandaşlarımızın adres bilgileri ivedilikle tespit edilerek ilgili birimlerle koordinasyon kuruluyor. Ayrıca provokatif paylaşımda bulunduğu değerlendirilen 13 hesap yöneticisi tespit edildi." ifadeleri kullandı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

09.26: İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Depremin ilk anından itibaren Bakanlığımız ve AFAD yetkililerinin olduğu iletişim grubu, sosyal medyada yardım çağrısı içeriklerini, kurumlara yazılan direkt mesajlar da dahil olmak üzere titizlikle toplayıp hızla ilgili bölgedeki arama kurtarma ekiplerine bildirmektedir." denildi.

AFAD: 76 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ

07.44: AFAD'dan yapılan açıklamada; saat 07.40 itibarıyla depremin ardından en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere 42 artçı deprem meydana geldiği belirtildi. Açıklamada, "SAKOM’dan alınan ilk bilgilere göre an itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman ve Malatya’da 76 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te 440 vatandaşımız yaralanmıştır" denildi.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ALİ ERBAŞ

07.30: Diyanet İşleri Başkanı Aliş Erbaş, 'Deprem bölgesinde evlerine giremeyen vatandaşlarımız, müftülükler ve din görevlileri rehberliğinde uygun camilerde diledikleri kadar kalabilirler.' ifadelerini kullandı.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ALİ ERBAŞ

07.30: Diyanet İşleri Başkanı Aliş Erbaş, 'Deprem bölgesinde evlerine giremeyen vatandaşlarımız, müftülükler ve din görevlileri rehberliğinde uygun camilerde diledikleri kadar kalabilirler.' ifadelerini kullandı.

İMAMOĞLU: PERSONELİMİZ BÖLGEYE HAREKET EDİYOR

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kahramanmaraş depremiyle ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

* AFAD ile koordine şekilde 2 arama kurtarma aracı ve 200 İtfaiye personelimiz, 1 yemek tırı, Hamidiye Su ve Halk Ekmek tırları deprem bölgesine hareket etti.

* Toplam 260 personelimiz uçakla bölgeye hareket ediyor. Ayrıca soba, battaniye gibi ihtiyaç malzemeleri de yola çıkmıştır.

DAVUTOĞLU: EN AZ HASARLA ÇIKMAK İÇİN MİLLETİMİZLE BERABERİZ

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu şu açıklamayı yaptı:

Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, yaralılara acil şifalar diliyor, kurtarılmayı bekleyenler için dua ediyoruz.

Birlik, beraberlik ve dayanışma ile bu felaketten en az hasarla çıkmak için milletimizle beraberiz.

AKŞENER: RABBİM MİLLETİMİZİ HER TÜRLÜ FELAKETTEN KORUSUN

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise şu ifadeleri kullandı:

* Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve çevre illerimizde de hissedilen deprem nedeniyle tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Enkaz altındaki vatandaşlarımıza bir an önce sağ salim ulaşılması için dua ediyorum. Rabbim milletimizi her türlü felaketten korusun…

“TÜM İMKANLARIMIZLA MİLLETİMİZİN YANINDAYIZ”

Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve pek çok ili etkileyen deprem felaketi nedeniyle, Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya ve Elazığ Valileri ile Mersin ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanlarını telefonla aradı.

Deprem bölgesindeki son durum hakkında bilgi alan CHP lideri Kılıçdaroğlu “Tüm imkanlarımızla milletimizin yanındayız” dedi.

İYİ PARTİ Genel Başkanı Meral Akşener ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlundan açıklama

07:23 Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve birçok ilimizde hissedilen deprem nedeniyle tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bu felaketi en az hasarla atlatmak için dua ediyoruz. Tüm gücümüzle milletimizin yanındayız.

TAG OTOYOLU ULAŞIMA KAPATILDI

07.20: Karayolları Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, 'TAG Otoyolu Osmaniye - #Gaziantep Batı Kavşağı arası deprem sebebiyle otoyol gövdesinde oluşan hasardan dolayı ulaşıma kapatılmıştır. Trafik, D-400 Devlet Yolu'na yönlendirilmiştir.' denildi.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI

07.15: İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen deprem dolayısıyla bölge halkının mağdur olmaması için tüm GSM operatörleri kapasite arttırarak kapanan telefon hatlarını açacak ve internet hizmeti sağlayacaktır. Tüm GSM operatörleri kapasite arttırarak kapanan telefon hatları açılmıştır.' denildi.

AFAD

07.10: AFAD Deprem ve Risk Azaltma Müdürü: Prof. Dr. Orhan Tatar, 'Oldukça sığ bir deprem ve geniş bir coğrafyada hissedildi. Şu ana kadar en büyük artçı sarsıntının büyüklüğü 6.6.' dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi akar

06.51: MSB: Bu sabah meydana gelen depremlerde Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Adana, Hatay, Kilis, Osmaniye illerinde bulunan birliklerimiz etkilenmiştir. Hasar tespit çalışmaları devam etmektedir. Millî Savunma Bakanlığında deprem faaliyetlerinin koordinasyonu için Afet Acil Durum Kriz Merkezi oluşturularak faaliyetlerine başlamıştır. Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı ile bölgeye gitmektedir. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun.

Kızılay

06.15: Türk Kızılay Genel Başkanı Kınık, "Deprem bölgesine kan sevkiyatı yapıyoruz. Ulusal kan stoklarımız mevcut, ilave ihtiyaçlar için vatandaşları kan bağışına davet ediyoruz." açıklamasını yaptı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop

06.12: TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde yaşanan 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Şentop yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Milletimize geçmiş olsun. Devletimiz bütün kurumlarıyla teyakkuz halindedir ve vatandaşlarının yanındadır. Cenab-ı Hak afetlerden ve sonuçlarından ülkemizi ve milletimizi muhafaza etsin."

EN BÜYÜĞÜ 6.6 OLAN 22 ARTÇI MEYDANA GELDİ

06.00: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı yeni açıklamada, "Sabah saat 04.17 civarında 7.4 büyüklüğünde Kahramanmaraş merkezli bir deprem oldu. Etkilenen iller Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Şanlıurfa, Adana, Diyarbakır ve Kilis 7.4 yıkım ortaya koyan bir depremdir. Şu anda bütün valilerimiz, jandarma, Emniyet, Türk Silahlı Kuvvetleri, AFAD ve Kızılay ekiplerimiz görevlerinin başında ilgili bölgelere sevk ediliyor. Biz de bakan arkadaşlarımızla beraber yola çıkıyoruz. Kahramanmaraş’a ben gideceğim Hatay'a Tarım Bakanımız gidecek, Gaziantep’e Murat Kurum, Osmaniye’ye Gençlik ve Spor Bakanı gidecek, Adıyaman’a Ulaştırma Bakanı İstanbul’dan şu anda geçiyor. Malatya’ya ise Kültür ve Turizm Bakanı gidecek. Sağlık Bakanımız ise buraya intikal ediyor” dedi.

EN BÜYÜĞÜ 6.6 OLAN 22 ARTÇI MEYDANA GELDİ

06.00: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı yeni açıklamada, "Sabah saat 04.17 civarında 7.4 büyüklüğünde Kahramanmaraş merkezli bir deprem oldu. Etkilenen iller Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Şanlıurfa, Adana, Diyarbakır ve Kilis 7.4 yıkım ortaya koyan bir depremdir. Şu anda bütün valilerimiz, jandarma, Emniyet, Türk Silahlı Kuvvetleri, AFAD ve Kızılay ekiplerimiz görevlerinin başında ilgili bölgelere sevk ediliyor. Biz de bakan arkadaşlarımızla beraber yola çıkıyoruz. Kahramanmaraş’a ben gideceğim Hatay'a Tarım Bakanımız gidecek, Gaziantep’e Murat Kurum, Osmaniye’ye Gençlik ve Spor Bakanı gidecek, Adıyaman’a Ulaştırma Bakanı İstanbul’dan şu anda geçiyor. Malatya’ya ise Kültür ve Turizm Bakanı gidecek. Sağlık Bakanımız ise buraya intikal ediyor” dedi.

Kızılay

05.25: Kızılay Başkanı Kerem Kınık, "7-8 vilayetimizde ciddi hasar var. Artçıları da güçlü ve şiddetli olacaktır. Binalara eşya almak için girmesinler. Yapmamız gereken şey hasar olan binaları terk etmek. Çok büyük bir yıkım var. Mobil tırlar, aşevleri, ekiplerimiz bölgeye intikal halinde." açıklamasında bulundu.

İçişleri Bakanlığı

05.21: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada, "Saat 04.17'de Kahramanmaraş Pazarcık'ta bir fay üzerinde deprem meydana geldi. Büyüklüğü 7.4. Şu anda bütün arkadaşlarımız valilerimizle depremin etkilerini değerlendirmeye çalışıyoruz. Arama kurtarma ekiplerimizi seferber ettik. Bütün birimlerimiz şu anda teyakkuz halinde. Depremin etkilerinin hangi vilayetlerde olduğunu bir şekilde, son gelen artçının da 6.4 olduğunu arkadaşlar ifade ettiler. Gaziantep Nurdağı çevresinden. İlk bilgiler. Öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum. Allah yardımcımız olsun.." açıklamasında bulundu.

 

Kaynak:
Editör: Onurcan Kurtay - onurcankurtay@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN