Buca’nın İŞKUR’u

Ailesinin yaşadığı işsizlik sorunu nedeniyle maddi açıdan zor bir çocukluk geçiren Kazım Yevimli, gönüllülük esasıyla başlattığı bir sistemle İzmir genelinde binden fazla insanı işe aldırmayı başardı

Yayınlanma: 05:10 06-10-2022
Güncellenme: 05:10 06-10-2022
Buca’nın İŞKUR’u

Buca’da ikamet eden Kazım Yevimli, ailesinin yaşadığı işsizlik nedeniyle zor bir çocukluk dönemi yaşadı. Öyle ki bu sorun nedeniyle çocuk yaşlardan itibaren çalışmaya başlayan Yevimli, haftada iki tane iş yaparak ailesinin geçimine katkı sağlamaya çalıştı. Aynı zamanda eğitimini de devam ettirmeyi ihmal etmeyen Yevimli, CHP Buca İlçe Başkanlığı Çağdaş Mahallesi Sorumluluğuna kadar yükselmeyi başardı. Daha sonra kendisinin yaşadığı iş sorunlarını başka çocuklar ve aileleri yaşamasın diye harekete geçen Yevimli, geliştirdiği bir sistemle işverenlerle görüşmeler gerçekleştirdi. Bu görüşmelerde işverenlerden iş ilanlarını kendisine de göndermesini isteyen Yevimli, etrafında işe ihtiyacı olanlardan özgeçmişlerini toparlayarak, hangi kişilerin hangi işe uygun olduğunu kategorize edip o işlere yönlendirmeye başladı. Tamamen gönüllülük esasıyla gerçekleştirilen bu sistem zamanla büyüyünce Yevimli İzmir genelinde binden fazla insanı iş sahibi yapmayı başararak Buca’nın İŞKUR’u lakabını aldı.

YILDA BİN KİŞİ HEDEFİ

İnsanlara faydalı bir iş yapmak için bu işe giriştiğini dile getiren Yevimli, “Ülkemizin en büyük sorunlarından bir tanesi işsizlik. 3-4 yıl önce işçi alımı yapan taşeron firmaları gezmeye başladım. Firmaların yetkilileri ile tanıştım, görüştüm. Aramızda alt protokol imzaladık. ‘Personel aldığınız zaman ilanları bana da gönderin, bende bu ilanlar üzerinden kişileri seçeyim. Kişilerle konuşayım, servis güzergahlarını belirleyeyim, yaşına sabıkasına bakıp işe uygun personellere karar vereyim ve sizlere göndereyim. Sizlerde ufak bir elemeden geçirin ve işe alımını gerçekleştirin’ dedim. Karşılığında hiçbir ücret de talep etmiyorum dedim. İlk başta küçük bir şirketle başladık ve oraya 10 kişi gönderdim. Her gönderdiğim personelden çok memnun kaldılar. Sonra 20 kişi oldu daha sonra da 30 kişi oldu. Sonra daha da büyüdü. Yılda bin kişiyi işe alma hedefi koydum kendime. Aileleri birlikte ortalama 4 bin kişiye dokunabiliyorum. İşe yüzde 80’ini Bucalı işsiz vatandaşlarımız oluyor. Karabağlı, Konak, Balçova vb. diğer ilçelerden de oluyor ama daha çok Bucalı vatandaşlarımıza elimiz değdi” dedi.

 

25 KADIN PERSONEL İSTİHDAMI

Bir süre sonra bu işin daha da büyüdüğünü söyleyen Yevimli, “İnsanlar adımızı duydu. Herkes ‘Kazım Yevimli’yi arayın, o sizi muhakkak bir işe yerleştirir’ dedi. İş isteyenler bana cv gönderdi. Daha sonra 3-4 tane işveren ile anlaşma yaptık. İlk şirketi de örnek gösterdik. Şu anda ise öyle bir noktaya geldik ki, ismini vermeyeyim İzmir’de 35-40 firmaya personel gönderiyorum. Kapınızdan içeri giremeyeceğiniz Gaziemir Serbest Bölge’ye bile geçtiğimiz günlerde 25 kadın personel aldırmayı başardım. Pandemi döneminde kadın istihdamın daha zor olduğunu biliyoruz. Çünkü Valilik karar aldı, 10 yaş altı çocuğu olan kadın personel evde çalışıyor. Ya da hamilelik gibi şeyler oluyor. Bunlar da engel olabiliyor işveren için. Bu sebeplerden ötürü, işverenler kadın personel istihdam etmiyor. Bende Serbest Bölge’ye 25 tane kadın personel alarak bu algıyı kırmayı başardım” diye konuştu.

İŞVERENİN YÜKÜNÜ HAFİFLETİYORUM

“Şu anda 4 tane alt işveren firma ile sözleşmemiz var” diyen Yevimli, “Onlar bana ilanları mail yoluyla geçerler, bende elimdeki özgeçmişlerle onlara uygun personelleri belirlemeye çalışıyorum. İş için gerekli niteliklere sahip olan kişilerin elemelerini yapıyorum. Yani işverenin yapacağı tüm elemeleri yapıyorum. Sonra benim adımı veriyorlar ve birkaç eleme yapıldıktan sonra işe alınıyorlar. Bu süreçte benim çok zamanımı alıyor aslında. İşverenin yükünü hafifletmek istiyorum. Şirketin de bu durum çok hoşuna gidiyor. Çoğu gün kendi iş yerinde mesaim bittikten sonra elimdeki defterleri açıp, personel alımı yapacak firmaların işe alacağı nitelikteki insanları kategorize edip, o insanları o iş yerlerine göndermek ile geçiyor vaktim. İşçilerimiz de bu durumdan çok memnun. Herkes bana, ‘hayatım boyunca ilk defa böyle bir şey gördüm. On dakikada işe alındım Allah senden razı olsun’ diyor. Şu anda kendime ayırabildiğim çok az vaktim var. Bu başarıların ardından da bana Buca’nın İşkuru dediler. Bu şekilde diye anılmak inanın çok hoşuma gidiyor. Bu kafamdaki planı gerçekleştirdiğimi gösteriyor. İşe alınan insanın evine bir parça da olsa benim sayemde ekmek götürdüğünü biliyorum. İnanın çok büyük mutluluk. Çocukların aç kalmadığını bilmek bana büyük mutluluk veriyor. Benim yaptığımı Buca’da 3-4 kişi daha yapsa inanın ilçemizde işsizlik diye bir sorun kalmaz” dedi.

ZOR BİRÇOCUKLUK YAŞADIM

Kazım Yevimli, “Ben zor bir çocukluk dönemi yaşadım. Babam işsizlik sorunu yaşadı. Biz çok büyük maddi sıkıntılar yaşadık. Dedemizin evinde kaldık. Annem temizliğe gidiyordu. Tuvalet temizlerdi. Bundan da gurur duyardım yanlış anlaşılmasın. Bizi de bu şekilde okutmak zorunda kaldı. İşçievleri-Şirinyer yokuşunu yürüyerek gider gelirdi. Çünkü oraya kadar servise binmeyip, o parayla bizim canımız meyve çektiği için meyve alır gelirdi. Çok büyük yoksulluk çektiğimiz için küçük yaşlarda iş hayatına atıldım. Sadece bir iş değil hafta sonları çalışmak için ikinci bir iş daha buluyordum. Cumaya kadar çalış, cumartesi ve Pazar günleri mezarlıklarda su bile sattım. Ben bu tabloyu gördüğüm için, benim yaşadıklarımı diğer insanlar yaşamasın diye böyle bir şey yapmak istedim. Herhangi bir maddi kazancım da olmuyor bu işten. Bu işin verdiği manevi huzuru da dünyada satın alabilecek bir maddi gücün olduğunu düşünmüyorum açıkçası” dedi.

Foto altı: Cumhuriyet Halk Partisi çatısı altında siyasette de ilerlemek istediğini ifade eden Kazım Yevimli, “Partimizle beraber insanlara daha fazla dokunmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

 

KAYNAK :ilksesgazetesi.com

Kaynak:
Editör: Onurcan Kurtay - onurcankurtay@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN