Abone Ol

Bostanlı'da Mardin Tanıtım Günleri

Mardin Tanıtım Günleri bugün itibariyle Bostanlı Pazaryeri’nde İzmirlilerin beğenisine sunuldu. Pazartesi sona erecek etkinliğe Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, İMAF Başkanı Ahmet Tunç, İzmir Valisi Selim Köşger, Milletvekilleri, Hamza Dağ ve Mahmut Atilla Kaya katıldı. 

Yayınlanma: 17:03 05-03-2022
Güncellenme: 02:06 27-06-2022
Bostanlı'da Mardin Tanıtım Günleri

Tanıtım günleri kapsamında yoğun ilgi gören Midyat Belediyesi standına, İzmir Valisi ve Millet Vekillerinden büyük ilgi...

Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklenen ve daimi listeye eklenmesi beklenen, Mor Sobo Kilisesi, Meryem Ana Kilisesi (Yoldath Aloho), Deyrulzafaran Manastırı, Mor Gabriel Manastırı, Mor Abai Manastırı, Mor Loozor Manastırı, Mor Yakup Manastırı, Mor Quryaqos Kilisesi ve Mor Azozo Kilisesinin yer aldığı, Dinlerin, dillerin, kültürlerin beşiği Midyat'ın tanıtımı için kurulan Midyat Belediyesi standını İzmir Valisi Selim Köşger,  Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekilleri Hamza Dağ, Mahmut Atilla Kaya ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu ziyaret etti.

Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, Mardin Vali Yardımcısı ve Mardin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Murat Süzen'de yer aldığı etkinlikte Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, ziyaretçilere Filografi tablolar takdim etti.

Midyat Belediye standına gelen İzmir Valisi Selim Köşger,  Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili Hamza Dağ ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu'ya Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin tarafından gümüş tesbih ve gümüş Ay Yıldızlı rozetler hediye edildi. Yöresel lezzetlerinde ikram edildiği etkinlikte neşeli anlar yaşandı.

 

İzmirliler Bostanlı’ya akın etti

İzmir Mardinliler Federasyonu’nun (İMAF) öncülüğünde gerçekleştirilen Mardin Tanıtım Günleri resmi açılış etkinliği bugün (5 Mart) Bostanlı Pazaryeri’nde gerçekleştirildi. 4 Mart’ta başlayan etkinlikte Mardin mimarisi, müziği, halk oyunları ve yöresel lezzetleri tanıtılıyor.

İMAF’ın organizasyonunda yapılan Mardin Tanıtım Günleri’nin açılışına İzmirliler yoğun ilgi gösterdi. Etkinliğe, AK Parti, CHP, MHP milletvekillerinin yanı sıra siyasi partilerin il ve ilçe teşkilat başkanları da katıldı. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Özuslu da açılışta vatandaşla bir araya geldi. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ve Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce de açılışta yerini aldı.

Açılışa Mardin’den de Mardin Vali Yardımcısı Murat Süzen, Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, Dargeçit Belediye Başkanı Mehmet Cüneyt Aksoy, Ömerli Belediye Başkanı Hüsamettin Altındağ ve Savur Belediye Başkanı Muhammed Kaya katıldı.

 

KÜLTÜR HARMANI BİR COĞRAFYA

Sunumunu Mehmet Sait Tunç ve Gülseren Mungan’ın yaptığı açılış saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. İMAF Genel Başkanı Ahmet Tunç, Mardin’in kültürlerin harmanlandığı bir kent olduğunun altını çizerek, ”Kültürlerin harmanlandığı, inançların tevazu ve hoşgörüyle komşu olduğu Mardin’de muazzam taş işçilikle yapılmış cami ve medreseler ile aynı hassasiyetle inşa edilmiş kilise ve manastırlar, karşılıklı selam verirler birbirlerine, iyilikte yarışmak istercesine” dedi.

 

Tunç, Mardinliler olarak İzmir ve Türkiye’ye ekonomik ve kültürel olarak önemli katkılar sunduklarının altını çizerek, ”Çeşitli iş kollarından iş insanlarımız İzmir ve ülke ekonomisine varlıklarıyla önemli bir güç katmaktadırlar. Neredeyse bir Mardin nüfusu kadar İzmir’de var olan hemşerilerimiz sadece ekonomik olarak değil, kültürel olarak da bu kentin önemli bir parçasıdırlar” sözlerine yer verdi.

 

KENTİMİZİ TANITMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Mardin’in tanıtımına katkı sunmak için İMAF olarak çeşitli projeler yürüttüklerinin altını çizen Tunç, ”Federasyon olarak, tüm hemşerilerimiz ve derneklerimizle diyalog içerisinde hareket edip, karşılaşılan kimi sorunlara yönelik çözüm üretme gayreti içerisindeyiz. Bu mütevazı çabamızı, zaman zaman düzenlediğimiz çeşitli etkinliklerle daha da büyütmeyi hedeflemekteyiz. Bugün burada açılışını yapacağımız ‘Mardin Yöresel Ürünler ve Mardin Tanıtım Etkinliği’ de bu çabamızın meyvelerinden biridir. Bu etkinlikle hem Anadolu’muzun gözbebeği Mardin’imizi tanıtmak hem de yöremizin ürünlerini İzmirli hemşerilerimize toplu bir şekilde sunmayı hedefledik. Umarım amacımızda muvaffak oluruz” sözlerine yer verdi.

 

BU ALAN SİZE YETMEDİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Özuslu da, Mardinlilerin İzmir’i Bostanlı’da bir araya getirdiğini söyleyerek, ”Bakıyorum da Mardin’i İzmir’e taşımışısınız. İzmirliler buraya sığmıyor. İlkini gerçekleştirdiğiniz bu etkinliğin geleneksel hale gelmesini isteriz. Seneye demek ki burada değil; daha geniş bir alanda bu etkinliği yapacağız” ifadesini kullandı.

 

DAHA ÇOK YAN YANA GELECEĞİZ

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de, Mardin kültürünü ve renklerini İzmir’de görmekten büyük mutluluk duyduklarını belirterek, ”İzmir’imizde uzun zamandır bu şekilde yan yana gelemiyorduk. Mardin tanıtımı için bir araya geldiğimiz bu ortam bize güç verdi. Bundan sonra da birlikte yapacağımız, yan yana geleceğimiz böyle projeler olacak. Emek veren herkese teşekkür ederim” diye konuştu.

 

Açılışta etkinliğe katkı koyan milletvekili, belediye başkanı ve STK temsilcilerine plaket verildi. Etkinlik Mardin halk oyunları gösterisi ve Reyhani ekibinin sahne almasıyla son buldu. Mardin Tanıtım Günleri 7 Mart’a (Pazartesi) kadar Bostanlı Pazaryeri’nde İzmirlilerle buluşacak.

İzmir Mardinliler Federasyonu Başkanı Başkanı Ahmet Tunç Etkinlikler kapsamında açıklamalarda bulundu.

Mardin’i her yönü ve her ilçesiyle Bostanlı Pazaryeri’nde tanıtmayı hedeflediklerini söyleyen İzmir Mardinliler Federasyonu Başkanı Ahmet Tunç, “Dinlerin, dillerin, kültürlerin beşiği Mardin’imizi tanımaya gelsinler. Emin olun çok güzel şeylerle karşılaşacaksınız” dedi.

Mardin Yöresel Tanıtım Ürünleri 4 Mart’tan 7 Mart’a kadar Bostanlı Pazaryeri’nde gerçekleştirilecek. Yani Pazartesi günü son bulacak. Bu etkinlik aylar öncesinden tasarladığımız bir etkinlikti. Karşıyaka Belediyemizle yaptığımız temaslar sonucunda bu etkinliğin yapılması tasarlandı. Ardından Mardin Tanıtım Derneği Başkanımız, federasyonumuzun bileşeni Beşir Çoban hemşerimiz ve federasyonumuzun önceki dönem başkanı ki benim de amca oğlum olur, Beşir Tunç Mardin’de bir dizi ziyarette bulundu. Mardin kurum ve kuruluşlarla işbirliği sağlamanın önü açıldı. Biz de İzmir’de kolları sıvadık ve bugünlere geldik.

İzmir Valisi Selim Köşger, Milletvekilleri Hamza Dağ ve Mahmut Atilla Kaya Tanıtım günleri kapsamında Mardin Belediyesi standını ziyaret ettiler. Ziyaret eden konuklara kahve ve yöresel lezzetler ikram edildi.

Mardin kültürü Bostanlı'ya taşındı

5 Mart Cumartesi günü resmi açılışımız olacak. İzmir’imizden ve Mardin’imizden çok kıymetli konuklarımız olacak. Halihazırda yöresel ürünler stantlarımız açık vaziyette. Yöresel ürünler derken akla sadece yemek gelmemeli. Mardin, taşın, mücevherin, resim sanatının, telkârinin ve daha nice sanatın anavatanı gibidir. Bu alanlara dair de alanda stantlar göreceksiniz. Tabii ki yöresel lezzetlerimiz de olacak. Şimdi burada söz etmek isterim ama biraz da meraklısının gezip görmesini isteriz. Tatlılardan, et, sebze yemeklerine kadar, hatta kuruyemiş dahil her türlü Mardin lezzetini bulabileceksiniz.

Mardin, on bin yılı bulan geçmişiyle bir kültürler beşiği. 

Gerek Mardin Valiliğimizle gerek Mardin İl Kültür Turizm Müdürlüğümüzle yaptığımız görüşmeler deyim yerindeyse işbirliğine dönüştü. Bostanlı’da Mardin’i merak edip gelenler karşılarında neredeyse tüm Mardin’i görecek. Tabii ki İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün hazırladığı kitapçık ve CD’ler olacak. Bunlar İzmirlilere ulaştırılacak. Dev ekranlarda sürekli olarak Mardin’le ilgili görseller dolaşacak. Bunun yanında Mardinli yazarlarımız ve Mardin’i yazan usta kalemlerimiz alanda olacak. Sözleriyle, kitaplarıyla İzmirlilerle buluşacaklar. Örneğin Yazar-Yönetmen hemşerimiz Mehmet Sait Tunç, Mardin yöre kültürü ile ilgili sunumlar gerçekleştirecek. Yine gazeteci-yazar Mazlum Vesek kitaplarını imzalayacak. Şair Vejdin Çiçek de Derikli, İzmir’de yaşayan bir şairimiz. O da bize katılacak. Belgesel, yöresel halk oyunları gösterimleri gibi etkinlikler sergilenecek.

Peki, Mardin sadece Mardin merkez değil.

Mardin o kadar çok kültürlü bir yer ki, bazı köylerinde bile farklı, özel kültür unsurlarına rastlamak mümkün. İşin güzelliği şudur ki ve çok şükür Mardin halkı, bunu bir zenginlik olarak görür. Yine bu alanda uzman arkadaşlarımızla ilçelerimizin veya büyük merkez niteliğindeki köylerimizin değerlerini yansıtmak plan yaptık. İMAF’a bağlı ilçe ve köy derneklerimiz, stant kurmak ve çeşitli etkinlikler yapmak suretiyle bu çalışmayı yürütecek.

Mardin, bin yılların bir medeniyet beşiği. İzmir, ülkemizin neredeyse en batıdaki şehri. 

Öncelikle çok mutluyuz. Çünkü, Türkiye’nin en doğusundan en batısında bir köpür kuruyoruz. Bu gerçek bir yurtseverlik duygusudur. İzmir, Türkiye’nin kurtuluşunda ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda öncü bir şehir. Mardin de kardeşlik ve çok kültürlülük konusunda özel bir yer. Bu anlamda heyecan ve gurur içindeyiz.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Özuslu Mardin Tanıtım Günlerinde konuştu:

Mardin Tanıtım Derneği tarafından düzenlenen Mardin Tanıtım Günleri’nin açılış etkinliğine katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, ”Doğudan batıya kuzeyden güneye biz Türkiyeyiz. Biriz ve birlikte olmaya devam edeceğiz. Gelecek biziz” dedi.


Mardin Tanıtım Derneği tarafından düzenlenen Mardin Tanıtım Günleri, Karşıyaka Bostanlı Pazaryeri’nde başladı. 7 Mart’a kadar sürecek etkinliğin açılışına katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, birlik ve beraberlik mesajı verdi.


Sözlerine ”Bu ne güzel Mardin, bu ne güzel İzmir, bu ne güzel Türkiye, bu ne güzel bir Anadolu fotoğrafı” diyerek başlayan Özuslu, ”Anadolu’nun kadim kenti Mardin’den kalkıp İzmir’e gelen ve kültürleriyle İzmir’i zenginleştiren çalışkan insanlar Mardin’i İzmirlilere tanıtıp İzmir’i Mardinlilere anlatmak için Mardin Tanıtım Günleri’ni düzenlemişler. Çok iyi bir iş yapmışlar. Doğudan batıya, kuzeyden güneye biz Türkiyeyiz. Biriz ve birlikte olmaya devam edeceğiz. Gelecek biziz” dedi.

 

4 Mart Cumartesi başlayan ve 7Mart pazartesi tarihinde sona erecek olan Mardin Tanıtım Günlerini Bostanlı pazaryerinde ( BOSPA )ziyaret edebilirsiniz. 

Kaynak:
Etiketler:
Editör: Büşra Ustaol - busraustaol@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN