Abone Ol

"Anayasa Mahkemesi, Öğretmenlik Kanunu İptal Talebini Değerlendirmek İçin Sözlü Açıklama İstedi"

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun iptali talebiyle yapılan başvuru üzerine Anayasa Mahkemesi, Millî Eğitim Bakanlığı ve en büyük 3 sendikanın sözlü açıklama yapmasını istedi.

Yayınlanma: 15:07 05-07-2023
Güncellenme: 15:07 05-07-2023
"Anayasa Mahkemesi, Öğretmenlik Kanunu İptal Talebini Değerlendirmek İçin Sözlü Açıklama İstedi"

En son mahkeme bir ara karar açıklayarak, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ve 3 büyük sendikanın dinlenmesi kararı almıştı. Kararın ardından MEB ve sendikalar görüşlerini vermişti. Anayasa Mahkemesi aldığı yeni karar ile birlikte tekrar MEB’den ve yine en yüksek üyeye sahip 3 sendika temsilcisinden sözlü açıklama talep etti.

Bütün tartışmalara rağmen kadük olarak yürürlüğe giren Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili tartışmalar devam ediyor. 2022 yılında kanun Anayasa Mahkemesine taşınmış ardından ise Millî Eğitim Bakanlığından (MEB) ve en çok üyeye sahip 3 sendikadan görüş verilmesi istenmişti.

Talebin ardından görüşler verilmesine karşın mahkeme, yine 3 sendikadan ve MEB’den sözlü açıklama talep etti. Öğretmenlerin güvenceleri ve özlük haklarının belirlendiği Öğretmenlik Meslek Kanunu, 3 Şubat 2022 tarihinde yürürlüğe girdi, ardından ise 12 Mayıs 2022 tarihinde Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Yürürlüğe giren Öğretmenlik Meslek Kanun eksik olarak çıktığı yönünde iddialar ile iptali talebi ile Anayasa Mahkemesine başvurulmuştu.

BAKANLIK VE 3 SENDİKA, SÖZLÜ AÇIKLAMA YAPACAK

Anayasa Mahkemesi, CHP tarafından Öğretmenlik Meslek Kanunun iptali istemiyle yaptığı başvuruya ilişkin olarak bakanlık ve sendikaların sözlü açıklama yapmasını Genel Kurul gündemine aldı.

Buna göre bugün Millî Eğitim Bakanlığından bir temsilci ve en yüksek üyeye sahip 3 sendika temsilcisi Anayasa Mahkemesinde sözlü açıklama yapacak. Yapılacak sözlü açıklamanın ardından Meslek Kanununa ilişkin yakın zamanda karar vermesi bekleniyor.

KANUN, EN BAŞINDAN İTİBAREN TARTIŞMALAR İLE GÜNDEME GELMİŞTİ

Meslek Kanunu yürürlüğe girmesi ile birlikte birçok tartışmaya kapı aralamıştı. Kanuna ilişkin hem öğretmenlerden hem de sendikalardan birçok açıklama gelmiş ve süreç Anayasa Mahkemesine taşınmıştı.

Mahkemede iptali istenen maddeler arasında başta kanun ile birlikte yürürlüğe giren kariyer basamakları yer alırken, aday öğretmenlik sürecine ilişkin maddelerinde iptali talep ediliyor.

Kaynak:
Etiketler:
Editör: İpek Çınar - ipekcinar@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN