Abone Ol

AB, Azerbaycan-Ermenistan sınırının belirlenmesi için bölgeye heyet gönderecek

Avrupa Birliği (AB), Azerbaycan ile Ermenistan arasında sınır belirleme çalışmalarına destek için bölgeye geçici heyet göndereceğini bildirdi. Ermenistan ve Azerbaycan, birbirlerinin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini tanıma taahhüdünü onaylandı.

Yayınlanma: 17:10 07-10-2022
Güncellenme: 17:10 07-10-2022
AB, Azerbaycan-Ermenistan sınırının belirlenmesi için bölgeye heyet gönderecek

Azerbaycan ve Ermenistan liderler, her iki tarafın da birbirlerinin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini tanıdığı Birleşik Milletler Şartı’na ve 1991 Almata Deklarasyonu’na bağlılıklarını bildirildi. Ermenistan Cumhuriyeti Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Fransa Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel Avrupa Siyasi Topluluğu’nun ilk toplantısı çerçevesinde 6 Ekim 2022’de Çekya’nın başkenti Prag’da bir araya geldi. Toplantı kapsamında düzenlediği dörtlü görüşmeyle ilgili ortak açıklama yayımlandı.

Açıklamada, Azerbaycan ve Ermenistan, her iki tarafın da birbirlerinin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini tanıdığı BM Şartı ve 1991 Almata Deklarasyonu’na bağlılıklarını teyit edildi. Bunun sınırlandırma komisyonlarının çalışmalarının temelini oluşturacağını ve bu komisyonların bir sonraki toplantısının Ekim ayı sonuna kadar Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleşeceği bildirildi. Açıklamada ayrıca Azerbaycan, Ermenistan sınırındaki AB Sivil Misyonunu Teşvik etme anlaşmasını dile getirdi. Azerbaycan, söz konusu misyonla ilgili işbirliği yapmayı kabul etti.  “AB misyonu ekimde en fazla iki ay içinde çalışmalarına başlayacak. Bu misyonun amacı, güven inşa etmek ve raporlarıyla sınır komisyonlarına katkı sunmaktır.” İfadelerine yer verildi.

PRAG’TA İMZALANAN BEYANATTA NELER VAR?

-Her iki taraf da, birbirlerinin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini tanıyan 1991 Almata Deklarasyonu’na bağlıklarını teyit etti.

-Sınır komisyonlarının bir sonraki toplantısı Ekim ayı sonunda Brüksel’de yapılacak.

-Ermenistan, Azerbaycan sınırındaki AB sivil misyonuna yardım sağlamayı kabul etti.

-Amacı güven oluşturmak olan görev bu ay başlayacak ve en fazla 2 ay sürecek.

Kaynak: QHA
Etiketler:
Editör: Ebru Aşitan - ebruasitan@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN